90 שנה אחרי שנפתח לראשונה מחנה העובדים של חברת האשלג הארץ-ישראלית בסדום, ובהשקעה של 60 מיליון ש"ח נחנך ביום שלישי השבוע (7.12.2021) מרכז המבקרים ע"ש משה נובומייסקי שייסד את מפעלי האשלג דאז. השר למשרד ירושלים ומורשת, זאב אלקין: "שבוע המורשת הלאומית שהפך למסורת רבת שנים, מייצר עבור כלל הציבור הזדמנות לגלות, להתחבר ולהתרגש מהעבר המפואר ומההיסטוריה של העם היהודי בארצו".
מאת: ענת רסקין
בסיומו של שבוע המורשת תשפ"ב, שצוין במהלך חג החנוכה במאות פעילויות ועשרות אתרי מורשת ברחבי הארץ נחנך בסדום מרכז המבקרים ע"ש משה נובומייסקי, מיזם תעשייה ומורשת, בשטח מחנה העובדים של המפעל ששרידיו נותרו מאז במקום- באזור סדום, בדרום ים המלח לצד כביש 90 ומול מסלול מעלה הסולמות. המרכז, פרי שיתוף פעולה הדוק בין המשרד לירושלים ומורשת, המועצה לשימור אתרים והמועצה האזורית תמר, בהובלת חברת ICL הוקם בהשקעה של 60 מיליון ₪.
בטקס השקת המרכז נכחו השר למשרד ירושלים ומורשת, זאב אלקין, רביב צולר, נשיא ומנכ"ל ICL ובכירי מנהלי מפעלי ים המלח לדורותיהם, ראש המועצה האזורית תמר ניר ונגר ומכובדים נוספים. מקהלת "קולות מדבר", המקהלה הייצוגית של המועצה, עם המנהל המוזיקלי והמנצח אילן גלבוע שרה בין הנאומים.
המרכז, נקרא על שמו של משה נובומייסקי, תעשיין ומהנדס מכרות יהודי-רוסי (1873-1961) ומנציח אותו כמי שהגה ופעל להקמתה של חברת האשלג הארצישראלית ובלעדיו לא הייתה קמה התעשייה הכימית בישראל. ביחד עם המהנדס, קולונל טולוק הבריטי (על שמו נקראת מערת הקולונל בהר סדום) פעלו לקבל זיכיון מהמנדט הבריטי, שהוענק להם בשנת 1929 , להפיק מינרלים מצפון ים המלח.
החל מ1925 היה זה משה (מוֹסיָה) לנגוֹצקי שירד לבקשת נובומייסקי, לחופו הצפוני של ים המלח ובמשך שנתיים וחצי פעל באזור לבדו, ערך תצפיות, סקרים וניסויי הפקה ראשונים של אשלג וברום ממי ים המלח. עם הקמת החברה ניצח על מלאכת בניית בריכות האידוי, שאיבת מי הימה אל הבריכות, ארגון התחבורה היבשתית ותפעול הציוד המכני הכבד של החברה. עד תום מלחמת העצמאות הקים וניהל את מחלקת הים של החברה, שהפעילה כלי שיט בין המפעל שבצפון הימה לבין המפעל הדרומי שבסדום; באותן שנים היה זה הקשר התחבורתי היחיד בין חלקי המפעל.
משה לנגוצקי היה גם מפקדה הראשון של ההגנה באזור בעוד נובומייסקי משמש כגזבר ההגנה. בנו של משה, יוסי לנגוצקי, (גאולוג ואבי תגליות הגז של שדות תמר ודלית בים התיכון) אמר בטקס הפתיחה: "זהו בעצם אתר הנצחה לרוח האדם ולכל אלו שפעלו ועבדו להקמת התעשייה כאן בים המלח."
המרכז כולל שיפוץ ושחזור המבנים, אוהלים ששימשו למגורי העובדים, חדר האוכל והמשרדים. תולדות האתר מונגשות באמצעות טכניקות מולטימדיה, ששוזרות בצורה מוחשית ומרתקת את סיפורו הייחודי של המקום לאזרחי ישראל, באופן שמותאם לכל קשת הגילים.
הסיור במרכז המבקרים מלווה בהדרכה ובסרטים המספרים את הסיפור ההסטורי בעזרתו של השחקן פיני טבגר (המשחק את נכדו של נובומייסקי) ושחקנים נוספים, במהלכה עוברים במספר מבני המחנה, אשר שוחזרו ודרך 6 אולמות קולנוע הממחישים בדרכים שונות נושאים גיאולוגים כמו באולם דגם ים המלח- דגם חדשני ומרהיב הממחיש את היווצרות בקע ים המלח והייחודיות הרבה שלו אשר משכה אנשים לחופיו לאורך ההיסטוריה. או נושאים הסטורים בעזרת משקפי VR ("מציאות מדומה") חדשניות באולם חדר האוכל של הפועלים. בעזרת ההדמיה נכנס אל אורח החיים של מחנה העובדים שבשיא פריחתו הכיל 600 איש, כולל משפחות העובדים עם נשים וילדים.
נכיר את ההתמודדות ההרואית של צוות המחנה עם מלחמת העצמאות והמשכו לאחר המלחמה. בדצמבר 1951 החליטה ממשלת ישראל להקים חברה חדשה, חברת מפעלי ים המלח בע"מ. החברה החדשה קבלה ביולי 1952 את כל הנכסים של חברת האשלג. באולם האחרון, באמצעות טכנולוגיה מתקדמת, נכיר את חשיבות המינרלים המופקים ממי ים המלח לאדם בתקופה המודרנית והפקת האשלג הנותן בין היתר מענה לצרכים בעולמות המזון, החקלאות והתעשייה ע"י חברת ICL כיום. נתוודע לקונפליקטים שנוצרים בין פיתוח תעשייתי וקיימות, נקבל הסבר של מפעלי ים המלח למה ים המלח מתייבש והאם זה באמת באשמתם, ודיווח על עשייתם לשמירת מפלס ים המלח בכדי למנוע את הצפת בתי המלון.
האתר החדשני מספר את סיפורו של חלוץ תעשייתי ציוני ושל תחילת בניית התעשייה הכימית בארץ. מייצר חיבור למורשת ולהיסטוריה בצורה חווייתית, מתוך הכרה לחשיבותו הערכית והציונית של המפעל הייחודי ומחזיר למשה נובומייסקי את מקום הכבוד בהקמת המדינה.
ניר ונגר ראש המועצה האזורית תמר אמר: "המועצה פועלת בניסיון לשיתוף פעולה בין תושבים, תעשייה ותיירות".
רביב צולר, נשיא ומנכ"ל ICL: "חברת ICL יזמה והובילה את שחזור המחנה והפיכתו למרכז חדשני וייחודי המספר את סיפור המורשת וההיסטוריה בצורה חווייתית המכבדת את ערכי הנוף והסביבה. אנו רואים במרכז מקור ידע לנושאי סביבה, קיימות וחיבורם של התעשייה והמפעלים הפועלים באזור מאז ועד היום. שיתוף הפעולה עם הגופים השונים מעצים את חשיבותו של המרכז, הממחיש את התרומה הכלכלית והחברתית של החברה, עוד מימי המפעל הציוני הראשון בשנות ה-30 של המאה הקודמת ועד לפעילותה המשמעותית של ICL בימינו."
הסיורים המודרכים מתקיימים
כל ימות השבוע. משך הסיור המודרך הוא כשעה וחצי ומתאים לכל הגילאים.
במקום יש שירותים וקפיטריה ומרפסת המאפשרת לשבת ולאכול את האוכל שאתם מביאים לטיול.
להזמנת כרטיסים היכנסו לאתר: https://www.deadseanovo.co.il
ימים א' עד ה' + שבת 0900 עד 1700 שישי 0900 עד 1500
טלפון- 08-3009199
א] נהנינן מאוד מרשים מאוד ומושקע מאוד
ב מדוע האצר לא מופיע במדריך לאתרי מורשת.
ג]כדאי לתת זמן להתרשם מהתמונות וההסברים בין אולמות ההקרנה.
כדאי לשדרג את המבואה לנוחיות הקבוצה שממתינה ולהוסיף לוח הסבר יותר מפורט להכנת המטיילים
תודה