(צילום-יחצ / צילום-אילנה פורת / צילום-ענת רסקין / צילום-בן שיף)
מבני עקיבא וישיבה תיכונית לקבוץ ולערד. תמיד בפעילות ציבורית, תמיד בגרעין המשפיע. הצד החזק שלו דווקא מאחורי הקלעים כאסטרטג ומנהל מטות בחירות אבל מקסים אוקנין, יליד דימונה ותושב ערד, רוצה להשפיע על המגרש. לאחר שנים של פעילות בליגה המקומית הוא נאבק בבחירות הקרובות לכנסת ה-19 להיכנס לליגה הלאומית ולהשפיע משם לטובת ערד והנגב. בגילוי לב הוא מתאר את דרכו הפוליטית, הישגיו והחששות מתופעות חברתיות מסוימות. ופונה אליכם: בבחירות הקרובות אפשרו לי לעלות על המגרש. הצביעו עבורי ותשפיעו.
מאת: ענת רסקין
נראה שהבחירות לכנסת ה-19 מלוות בהרבה ציפיות לשינוי, במיוחד לאחר קיץ המחאה החברתית של 2011 . עם זאת השנה החולפת שהקפיאה במקום הרבה תחומים, הבהירה שוב כי לתהליכים פוליטיים יש כוחות משלהם ולאו דווקא בתחום השינוי. מכאן שצבור הבוחרים נתון במצב-רוח דו-קוטבי. נד בין תקווה להגשמת חלומות, בה הוא אוחז לשם שפיות זמנית מצד אחד לבין הרגשת חידלון וייאוש מצד שני, מתוך הבנה פנימית ששום דבר לא משתנה. אם כך במדינה על אחת כמה וכמה שכך באזור הנגב שפעם בתקופה זוכה לשיטפון בהצהרות ולפעמים גם בהקצאות הזורמות ושוקעות באחת באדמה הצחיחה ורוחות התקופה חולפות על פני הוואדי. אך גם אנשי המדבר המורגלים בתחושת זמן אחרת מזו של תושבי המרכז קצרה רוחם והם רוצים צדק חברתי.
לצד רבים אחרים בחברת האזרחים הרוצים לפעול למען שינוי הצטרפו לאחרונה גם דמויות שהיו פעילות עד כה בפוליטיקה המקומית של הדרום והחליטו לנסות מזלם בפוליטיקה הארצית. ראש עיריית דימונה מאיר כהן הצטרף למפלגת 'יש עתיד', סגן ראש עיריית ב"ש אבי וורצמן הצטרף ל 'בית היהודי' וסגן ראש עיריית ערד עד לא מכבר, מקסים אוקנין הצטרף למפלגת 'עם שלם'. כיוון שכך חרגתי ממנהגי להתנזר מפוליטיקה ומהטריבונה העיתונאית אנסה לפרגן ולשלח את הנציג העירוני שלנו, של ערד, לדרכו לירושלים עם רוח גבית. מי יודע דרכי הפוליטיקה.. אולי בכל זאת נחזה בגאולת ערד והנגב יהיה פורח ושלום יבוא על המזרח התיכון.
מקסים אוקנין עוסק בפוליטיקה המקומית כבר 23 שנה מאז שהגיע עם אשתו ענת, מורה מוערכת למדעים, לערד בערב יום הזיכרון של שנת 1990 . המראה הקסום של הפנסים הסינים לאורך רחובות ערד, התושבים הלבושים בחולצות לבנות ונוהרים כולם לטקס הזיכרון, שבה את לב הזוג הצעיר. זה עתה סיימו את שהותם בקבוץ בית אלפא שבצפון, לאחר שהקימו עם הגרעין הדתי של הנח"ל את קבוץ מרב שליד הגלבוע. למרות שנולד בדימונה ולמד בישיבה תיכונית בבאר שבע, החליט מקסים להתיישב דווקא בערד. בן 48 ומאחוריו תפקידים של ממלא מקום ראש העיר, סגן ראש העיר ערד ובעיקר הצלחות כראש מטות בחירות של מועמדים שונים, יועץ אסטרטגי ומנהל אסטרטגי. (יוסי אשל, משה אדרי, מוטי בריל וטלי פלוסקוב מערד ושל ראש עיריית ראש העין ועוד) עכשיו הוא מנהל את מטה הבחירות של מפלגת 'עם שלם' ומוצב במקום ה-5 של המפלגה לכנסת ה-19.
את שרותו הצבאי עשה במסגרת הרפואית כחובש, חובש מחלקתי, אחראי מרפאה וכיום משרת כסרן במילואים בשתי יחידות התנדבותיות: פלוגת החייאה קדמית של בי"ס מכ"ים וכקצין נפגעים בקצין העיר ב"ש. למד סיעוד ועבד במחלקה הסגורה של בי"ח הפסיכיאטרי בב"ש. "ככה אני שורד בפוליטיקה" הוא מציין בציניות ועם זאת מציין שתכונה חשובה נוספת שצריך בכדי לשרוד בפוליטיקה זו אהבת האדם. שכן פוליטיקה בשבילו זו שליחות ציבורית שקבל על עצמו לצד הקושי והקורבנות שיש בצידה. "משחר נעורי עסקתי בשליחות ציבורית- מדריך בתנועת נוער, קומונר בתנועת בני עקיבא, ראש תנועה, בהנהגה הארצית, מזכיר קבוץ, הנהגת הקבוץ אח"כ בוועד השכונה ובעיריית ערד.. להוביל זו דרך חיים. אולי זה נשמע מליצי אבל זו דרך חיים" הוא מסביר.
מה טוב בפוליטיקה? "ההישגים, תחושת השליחות והפידבק שמקבלים מהצבור. רק כשאתה מעניק- אתה מקבל בחזרה המון. אתה יכול לפתור בעיות מהקטנות והאזוטריות כמו- להשיג מקום עבודה, להמליץ על מישהו, לקדם פרויקט, ועד דברים גדולים- לשנות אופי עיר ונראות שלה, להיות במוקד קבלת החלטות ולהיות אחראי על עתיד החינוך בעיר, סוג התרבות, אופי העיר, משהו שאי אפשר לכמת בכסף, בטובות. זו תחושה עילאית. אבל זה צריך להיות בך." מה פחות טוב בפוליטיקה? "כפיות הטובה. אתה אדם שקוף שמותר לחבוט בו, לקלל אותו, לחטט בחייו, מותר לעשות הכול. אלו חוקי המשחק." יש הערכה כלפיך אבל גם בקורת ויש שהצבור תופס אותך באופן שלילי למה יש לך תדמית בעייתית? "אני מודע לתדמית השלילית שיש לי אצל חלק מהצבור. כי לא תמיד הם יודעים את כל האמת ועל כל העשייה שלי. יש גם אנשים שחסמתי להם את הדרך הפוליטית שמפזרים עלי שקרים ברחבי העיר. יש כפיות טובה של הסובבים אותך וגם של הצבור שלא תמיד אתה מצליח לספק את צרכיו וצריך להגיד לו 'לא' – גם זה חשוב. יש שחושבים אותי כדומיננטי מידי. באופן כללי פוליטיקה זה שדה מוקשים. לפעמים עולים על מוקש, לפעמים מישהו טומן לך מוקש, לפעמים מישהו דוחף אותך לעלות על מוקש.. זו דרך חתחתים. צריך להיות מורגל, זהיר, עם עור של פיל וחוש הישרדות גבוה כדי לצלוח".
איך המשפחה מתמודדת עם התגובות הללו מסביב? "משפחה זו חבילה אחת. יודעים שאבא חשוף לביקורת, להשמצות, מסע שקרים, אבל גם חשוף לדברים טובים ואנשים פוגשים אותו ברחוב ואומרים תודה, כל הכבוד, זה בזכותך, מאד נהנינו.. ודאי שזה משפיע על המשפחה. הבית זה חלק.
הגיבוי שקבלתי מהמשפחה מאד משמעותי לא הייתי שורד אם לא היה לי גיבוי מהבית, אם לא היה ניתן לי חופש כמעט מוחלט להביע את כל הצרכים והרצונות. זה בטח בא על חשבון הבית, הפרנסה ודברים אחרים. יש לי ילדה, ליאת, מדהימה ובוגרת שעשתה כמה דברים בעיר והיא מוכרת בעיר והולכת בדרכי. בן, נדב, שתומך בי בדרכו השקטה וענת אשתי- אם הגעתי לאן שהגעתי זה הרבה בזכותה!"
אלו דברים משמעותיים עשית ? "בקדנציה הראשונה עם בריל (2003-5) זה היה בתחום התרבות, חינוך, ספורט. הקמת קבוצת הכדורגל של ערד ועליה לליגה א' , בפעם הראשונה, בראשותי. כמו כן תגבור תנועות הנוער בעיר: הוקמה תנועת בית"ר ותנועת בני עקיבא שגשגה. בקדנציה השנייה עם פלוסקוב (2010-12) אני החזקתי בתיק שפור תנאים ועל כן אחראי על מחלקות התברואה, רישוי, גינון ואחזקה. "כל בר דעת, כל תושב ערד, רואה את המהפכה בשיפור פני העיר: הצללות, גנים ציבוריים, החלפת מדרכות, החלפת גדרות, גינות ציבוריות, שפוצים בבתי ספר וחצרות בתי ספר. זה משהו שנוח לאנשים מסוימים להסתיר. לא הופעתי בתמונות, לא גזרתי סרטים, לא היה לי מדור משולחנה, לא היה לי דובר פרטי מטעם, לא כתבו לי מאמרים מטעם- פשוט עשיתי. "
כדירקטור ברשות הניקוז וראש נחלי ערד קבלנו מיליוני שקלים שהושקעו בתכנון ופתוח נחלי ערד. נחל טביה- היה נחל הכי מוזנח ומכוער בעיר. שלב א' בוצע: החליפו קווי ביוב ראשיים, הטמינו ביובים בתוך הוואדי.. זה עלה מיליוני שקלים. אח"כ יגיע שלב פתוח הדרך הנופית ושפור התחנה. זה לא ברור מאליו שרשות ניקוז עושה כאלו פעולות ומשקיעה כל כך הרבה כסף גם בתוכניות חינוכיות נלוות. זה בזכות הקשר שלי עם מנכ"ל רשות הניקוז גרי עמל ובשיתוף פעולה עם איילה גובר-אברהמי מנהלת יחידה לאיכות הסביבה נגב מזרחי. בנוסף יש תוכניות לפתוח נחל חסד ונחל קינה- שגם הן עולות כסף.
דברים נוספים שאני גאה בהם- כחבר בוועדת היגוי של מנהלת הנגב מטעם ערד להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב הסתובבתי עם השר בני בגין בין כל השייחים כדי לקבל ההסכמה שלהם. תוך עמידה איתנה על האינטרסים של הנגב ושל ערד. גם הייתי בוועדת היגוי של הקמת הישוב אל-פורעה. הבאתי תקציבים לתיכון ולמרכז המדעים (כמו הנסיעה לנאס"א), הבאתי לעיר את 'אקסלנט' הכנה לצה"ל. הייתי אחד מהמובילים להקמת המכינה הקדם צבאית ושותף בכיר בהבאת 'אלביט' לערד, שמי שבאמת הביא אותה לערד היה ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי. הייתי גם חבר בפורום לקידום שדה נבטים כשדה בינ"ל ועסקתי בפעילות פרלמנטארית בוועדות הכנסת וכחבר פורום הסגנים שמקדם מיזמים בערד."
יש דברים שאתה מתחרט עליהם? "בתפקיד בכיר בטח שעושים טעויות ושוגים. אני מאמין שכל מה שנעשה, נעשה מתוך רצון טוב, תום לב, דברים שרציתי לקדם. לא הכול קודם ולא כל מאוויי הושגו. בקמפיין של בריל נהלנו קמפיין מאד אגרסיבי- על חלקו התנצלתי- אבל היה מהפך.
אני מתחרט שהייתי פחות לוחמני וויתרתי בנושא ההתחרדות בעיר. לאחרונה הבנתי שהדברים קשים ועמדתי על דעתי וראש העיר לא נחה דעתה מהקו שניסיתי להוביל. אני בא מהמקום שלהם, מכיר את המנטאליות החרדית ושיטת הסלאמי המכרסמת בסטאטוס קוו. אבל היית שותף להסדרים עם החרדים. "רוצה להבהיר חד משמעית! 3 חודשים לפני הבחירות מי שניהל את מטה הבחירות, עשה הסכמים, פגש וחתם, אלו גורמים מלמעלה שהכתיבו לגברת ראש העיר את כל ההסכמים שקבלנו ככתבם וכלשונם. לא היה לאף אחד מאיתנו נגיעה להסכמים, אפילו לא לפלוסקוב. הכול הוכתב ע"י מנהל מטה הבחירות, שכיום מכהן כמנכ"ל העירייה, שקדם את כל ההבנות והשיתופים מול החרדים בשם מפלגת 'ישראל ביתנו'. היה מחיר למטרייה של ישראל ביתנו. זהו חלק מהמחיר שלקחנו. כי קבלנו מימון, תקציב, עובדים וכל שרי הממשלה הגיעו לערד כדי לעזור בבחירות. אבל גם מקבלים חוטים- כי מישהו משחק עם הבובה.. אתה מקבל הכול כמובן מאליו, אסור לך לערער, להלחם, להביע עמדה- מכירים את השיטה של ישראל ביתנו. בחלקה שיטה טובה כי ככה מנצחים בחירות אבל אח"כ אסור לערער, לבטל, לשאול שאלות וכששואלים התשובה: כי ככה החלטנו". אני חושש לאופי העיר. זה חלק מאי ההסכמות ביני לבין ראש העיר. סיימנו דרכנו המשותפת על רקע מחלוקות מאד משמעותיות ומהותיות ואי הסכמות על מדיניות ודרך או על העדר מדיניות ודרך".
חסידות גור מבינים והתקבלה החלטה שכל בחור שמתחתן מגיע לערד או לחצור הגלילית. כ-600 בחורים מתחתנים בשנה. כ- 300 זוגות צעירים לפחות מגיעים לערד. אין לנו שליטה על זה. זה מעמד נמוך, חסר הכנסה, שמהווים נטל כלכלי כי לא משתתפים במיסוי כי הם פטורים לפי חוק או משלמים חלק בהתאם לחוק. צבור שלא שותף להכנסות של העירייה".
אולי כי לא הצלחתם למשוך צבור חילוני חזק להתגורר בערד? "את צודקת. יש פה כשלון חרוץ של הנהגת העיר להביא משפחות צעירות. לא הצלחנו.
אנחנו בנחיתות במיקום, לא קרובים לעיר הבה"דים, לא קרובים למוקדי תעסוקה במטרופולין ב"ש, ירידת צה"ל לנגב- לא היינו מספיק אטרקטיביים: לא חיטטנו רגלים, לא נסענו לבסיסים, לא נפגשנו מספיק עם משפחות. לדוגמא: ראש עיריית דימונה בעצמו הוביל אוטובוסים של משפחות, בקר איתם בגני ילדים, נפגש משפחה, משפחה. כנראה זה משהו שלא עשינו פה מספיק. וכנראה שלא היו תוכניות עתודה- משהו מקובל בהנהגה העכשווית של העיר שלא אוהבת תוכניות חומש, תוכניות עתידיות, אוהבים כאן ועכשיו.
כמו כן אי אפשר להתחמק ולהסתיר שיש בעיית תדמית מאד קשה לערד. לא הצלחנו, גם אני, לעבוד מולה בצורה משמעותית ולטפל בבעיה. נעשה ניסיון למיתוג העיר שהוצא עליו המון כסף ולא רואים תוצאות (תרומה של קרן מיראז' שכנראה אין עליה בקורת). יש בעיה אמיתית.
החרדים מצאו קרקע פורייה בערד, הרבה הטבות מפליגות, שטיח אדום בהקצבות וחלוקת משאבים- אז למה שלא יגיעו לפה? יש הסכמים קואליציוניים להטיב עם הצבור החרדי. חלק מהכספים צבועים. משרד החינוך מעביר כספים לעירייה ואומר שזה כסף צבוע לפי הסכם קואליציוני וצריך לעבור לבי"ס מסוים. זה קורה בכל הארץ וכנראה ימשיך לקרות. למה אין במקביל חיזוק של החינוך הממלכתי? "כי כנראה שרים אחרים פחות דואגים לערד. השרים החרדים דואגים לערד כי הצבור שלהם גר בערד. יכולת להצביע נגד. "יש כללי משחק. הייתי מוכן לבלוע את ההנחתות מלמעלה כל עוד ראיתי שאני יכול להמשיך ולעשות את עבודתי ולהשפיע. עד הרגע שכבר אי אפשר היה."
לאיזה כיוון היית פונה בחיים אחרים? "הייתי רוצה לעסוק בהוראה. נהניתי מאד מהעברת שעורי אזרחות שאפשרו לי להעביר בתיכון במסגרת תפקידי בעירייה. התרגשתי מההכנות, מהעברת השיעור, מהתגובות. הרגשתי ממש טוב עם זה והצטערתי מאד שזה הופסק."
מה בין פוליטיקה מקומית ללאומית? "במקומית- אתה משפיע. בלאומית- אתה מכריע. מביא לבצוע, לשינוי."
מה חשוב לך אצל מנהיג? "יושרה, יכולת ביצוע, דבקות במטרה וסבלנות."
למה בחרת לרוץ עם הרב אמסלם ב 'עם שלם'? "חברות אישית שהתפתחה עוד כששמעתי על אירוע הדרת הבנות הספרדיות מבי"ס בעמנואל. עליתי לירושלים לברך וללחוץ את ידו של אמסלם שהביע דעה אמיצה נגד מה שקרה. אני מעריך את האדם. התפתחה ידידות ואח"כ הגיעה הצעה להצטרף למפלגה. הייתי בקשר איתו בכל פעם שהגעתי לכנסת ופלוסקוב ידעה על כך. כעת אני מועמד מס' 5 ומנהל מטה הבחירות של המפלגה.
במידה ותכנס לכנסת- מה תוכנית הפעולה שלך? למען ערד /הנגב? "עמידה בראש שדולה למען הנגב המזרחי וערד. בניית חבילת הטבות ייחודית, פרטנית לנגב המזרחי וערד בפרט. טפול בנושא הגזרות בהטבות המס ופעילות בלובינג למען הנושא. טיפול במצוקות חברתיות ושוויון בנטל. והסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב. "
מה היחס שלך לדת? "אני בא ממשפחה מסורתית. למדתי בישיבה תיכונית אבל אני מנהל חיים חילוניים, למרות שהולך מפעם לפעם לביכ"נ וגם מעביר שיעור. יש לי הערכה למסורת היהודית ששמרה על העם בגלות. ללא היהדות אין לנו קיום. אבל זה צריך להיות משולב עם עבודה, פתיחות, כבוד, מתינות, 'יהדות של בית אבא'."
על אלו ערכים גדלת בבית? "כבוד לזולת, אהבת האדם, סבלנות וסובלנות וערך העבודה."
מה זה ישראלי בשבילך? "מילואים. וגם דגל ישראל, אהבת המולדת והארץ והתרגשות מעוד ישוב שקם. מגדיר עצמי לאומי. השתייכתי למפלגת 'התחייה' ואח"כ 'ליכוד' ועכשיו 'עם שלם' (לא התפקדתי אף פעם לישראל ביתנו!) תמיד החזקתי בדעות לאומיות."
על אלו ערכים חשוב לך לשמור לדורות הבאים? "על מסורת, משפחתיות, אהבת המדינה. חורה לי שיש זילות בכבוד למורים, לרופאים לסמלי לאום.."
הצהרה פוליטית לקראת הבחירות- "זו הזדמנות ייחודית להעמיד תושב ערד שצמח וגדל בפריפריה, במרחב הנגב, ולהציב אותו בעמדת קבלת החלטות לטובת ערד."
שאלון קצר-
1) אלו תכונות צריך כדי להסתדר בחיים הפוליטיים? "אהבת אדם, עור של פיל, להבדיל בין טפל לעיקר"
2) מה התכונה החזקה שלך? "הצבת יעדים והשגתם"
3) מה התכונה שתרצה לחזק? "סבלנות לביקורת, יותר תשומת לב למשפחה"
4) איזו תכונה אתה לא סובל? "טיפשות ורוע לב. בעיקר רוע לב".
5) אם היה לך זמן באיזה תחביב היית עוסק? "הייתי עוסק בכדורסל. אהבה ישנה שלי"
6) מה זה להיות ערדי בשבילך? "ללכת ביום הזיכרון לטקס, להנות מכדורגל אפילו בליגה ג', לחיות בנוף בראשית ולהתפעל".
7) מה התכונה הטובה שמאפיינת את ערד/הצבור בערד? איזו תכונה צריך לשפר? "לטובה- יחס התנדבות-תושבים מהגבוהים בארץ (גם אני התנדבתי ביחידת הג'יפים, בעמותת 'יד לערד', ועד ידידי כפר נרדים ויחידת החילוץ), צריך לשפר- תושבים מאד ביקורתיים, לא מפרגנים. לפעמים נראה שהם לא אוהבים את העיר שלהם.."
8) אירוע משמעותי שהשפיע עליך? "החיים בקבוץ שנתנו לי חופש בחירה, חופש מחשבה וחינוך לעבודה"
9) איזו דמות או אדם משמעותי עבורך או שהיווה מודל לחיקוי? "משה רבנו (שעכשיו עוסקים בו בפרשת השבוע) שניסה להתחמק מתפקיד בתירוצים שהוא מגמגם, צנוע.. ובכל זאת בסוף מקבל על עצמו להוביל את העם הקשה הזה וגם בגין עם קורות חייו מפולין ועד הנהגת המדינה.."
10) פתגם/ביטוי שיכול לבטא אותך או מהווה אור מנחה עבורך? "מי שמרחם על אכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים" וגם "איזהו חכם- העושה שונאו לאוהבו".