![מקום 1 בארץ ביזמות – יוסי גולן מערד](https://www.goarad.co.il/wp-content/uploads/thumbs/773219-37dj6924dqrqj0eejs229s.jpg)
בתחרות ארצית ליזמים בה השתתפו אלפי יזמים מכל הארץ זכה יוסי גולן מערד במקום הראשון על פרויקט הדרכת ילדים ברובוטיקה.
כיום גולן הוא בעל חברת 'גולניקס' וחמישה מדריכים נוספים עוזרים לצידו בהפעלת חוגי ילדים בתחום הרובוטיקה בערד, דימונה, באר שבע, עומר ומיתר. החברה גם מלווה מקצועית וכספית את נבחרות הרובוטיקה בערד, ירוחם וערערה שבנגב.
מאת: ענת רסקין
כל שנה מארגנת קרן שמש – קרן שמסייעת ליזמים בתחילת דרכם – תחרות ארצית ליזמים עד גיל 35 . התחרות השנה אורגנה ע"י קרן שמש, מגזין דה-מרקר ומרכז עזריאלי. מתוך אלפי היזמים שנגשים לתחרות עולים עשרה לגמר. השנה זכה יוסי גולן מערד להגיע למקום הראשון הארצי עם פרויקט הדרכת רובוטיקה לילדים שעמל עליו בשנים האחרונות.
יוסי, שגמר בשנת 2003 את לימודי התואר שלו במדעי המחשב והתמחה בהנדסת תוכנה, חלם באופן טבעי להגיע לעבודה טובה בהייטק. אלא שהמשבר העולמי בתחום ההייטק אילץ אותו למצוא עבודה זמנית כרכז מחשוב במרכז מדעים של 'תפוח פיס' בערד שם גם נחשף להדרכת תלמידים בנושא תכנות ורובוטיקה. תחום הרובוטיקה ריתק את יוסי שהחל לפתח תוכניות לימוד לילדים וללוות את נבחרת הרובוטיקה של תפוח פיס – ערד.
בשנת 2006 זכתה נבחרת תלמידי החטיבה שבהנחייתו בתחרות רובוטיקה first באזור דרום. הנבחרת המשיכה בהשיגה המרשימים, זכתה באליפות הארץ ונסעה לתחרות הבינ"ל בארה"ב. יוסי הבין שבנה משהו טוב וגמלה בו ההחלטה להצטרף ליזמות בנושא הדרכת רובוטיקה.
מאיפה האומץ? לא היו לך חששות להתחיל מיזם כזה?
"המעבר לעולם היזמות אכן דורש לא מעט אומץ, בעיקר בהתמודדות עם חוסר הוודאות הנלווית לחייו של יזם. האומץ שלי נובע בראש ובראשונה מהאמונה העמוקה שלי בעצמי וביכולות שלי. לפני שפניתי לעולם היזמות קראתי הרבה מאוד ספרות בתחום והבנתי שאני ניחן באותן תכונות הנדרשות מיזם כדי להצליח בעולם היזמות. כדי להפיג את החששות בעת הקמת המיזם, עשיתי עבודת מחקר מקיפה סביב התחום בו פועל המיזם הכוללת בדיקה מקיפה של השוק, הכנת תוכנית עסקית יחד עם יועצת עסקית, בנית אסטרטגיה ותוכנית פעולה מפורטת יחד עם המנטור המלווה אותי. באופן הזה למדתי שככל שאתה יודע יותר על המיזם כך מתמעטים סימני השאלה ובהתאם גם החששות".
האם אפשר ללמוד להיות יזם?
"יש מחקרים שטוענים שיזמות היא תכונה מולדת. אני מאמין שכדי להיות יזם צריך להיות ניחן בתכונות המאפיינות יזמים כמו: אומץ, נחישות, תחרותיות, אמונה עצמית חזקה ועוד. מי שניחן בתכונות האלה או בחלקם יכול לדעתי ללמוד להיות יזם".
פנייה לקרן 'שמש' אפשרה קבלת הלוואה מסובסדת. חבירה למנטור – חונך עסקי המלווה יזם בהתנדבות – יורם שלזינגר, בעבר דיירקטור חברת 'סייפן' בעלת ניסיון עסקי רב בתחום ההייטק והתוכנה, אפשרה את בניית שלבי הבצוע של תוכנית היזמות כאשר שלזינגר מלווה את גולן לאורך כל הדרך עד היום. מט"י ערד-מגילות (מרכז לטיפוח יזמות), המסייע ליזמים להגשים את מטרותיהם העסקיות, העניק סיוע בבניית התוכנית העסקית והשיווקית וכך יצא יוסי גולן לדרך להגשים חלום.
כיום גולן הוא בעל חברת 'גולניקס' וחמישה מדריכים נוספים עוזרים לצידו בהפעלת חוגי ילדים בתחום הרובוטיקה בערד, דימונה, באר שבע, עומר ומיתר. החברה גם מלווה מקצועית וכספית את נבחרות הרובוטיקה בערד, ירוחם וערערה שבנגב. החברה שלו פועלת בשיתוף פעולה עם חברה עולמית המתמחה בערכות רובוטיקה (ערכות דמויות לגו להרכבת רובוטים) ותוכניות העתיד כוללות הפעלת חוגי רובוטיקה גם במרכז הארץ ועריכת תחרות רובוטיקה פתוחה לילדים האוהבים לעסוק בתחום, זאת כבר בשנתיים הקרובות.
לדברי גולן ילדים אוהבים מאד את חוגי הרובוטיקה כי: "ילדים אוהבים לפרק ולהרכיב ולקבל משוב מיידי. תוך כדי משחק, עשייה ותחרות הם לומדים ומיישמים, כך שלהבדיל מלימודים בביה"ס בהם לומדים ולא תמיד מבינים מה היישומים בשטח של לימודים אלו, הילדים בחוג חווים למידה ויישום בשטח מה שהופך את הלמידה לכייפית".
בשנתיים האחרונות עסק גולן גם בהוראת הרובוטיקה בכתה י"א אלקטרוניקה בתיכון 'אורט' ערד ולווה את התלמידים לבגרות. "לא קל בתחום החינוך. אבל קבוצת התלמידים שלמדתי הייתה ללא בעיות משמעת ואני בקשר טוב איתם עד היום. במסגרת כמו זו של מערכת החינוך קשה לבוא לידי ביטוי ולפרוץ מסגרות אבל אני משתדל לקחת לכיוון שלי וההתנסות טובה. בתחום היזמות אני יכול ללכת בדרך שלי ולהתבטא ללא מגבלות של מסגרות". "בשנים האחרונות קצצו מאד בתחומי הטכנולוגיה בבתי הספר ועכשיו מנסים להחדיר זאת מחדש. זהו תחום הדורש ציוד יקר וילדים מסוימים. לכן זה מצליח בעיקר בחטיבה העליונה שבה יש מגמות. נתקלתי בילדים מוכשרים מאד ואני נפעם ממה שאני רואה. הדור לא הולך ופוחת".
לפני כחודש ערכתי כתבה על פרויקט של קבוצת יזמים צעירים בתיכון 'אורט – ערד'. שוחחנו על תכונות אופי שצריכים יזמים. איזו תכונת אופי הכי עזרה לך בנושא היזמות?
"מעבר לאומץ הנדרש עליו דיברנו, תכונה לא פחות חשובה ליזם היא יכולת ההתמדה. היזמות מפגישה את היזם לא אחת עם לא מעט קשיים ומהמורות ולכן חשובה מאוד היכולת להתמיד ולהמשיך בדרך למרות הקשיים. בנוסף, במיזם חדש היזם נאלץ לעשות את רוב התפקידים בעסק כולל עיסוק בחשבונאות, גיוס לקוחות, גיוס עובדים ועוד אינספור מטלות שלא תמיד נעים ונחמד לבצע ולכן יכולת ההתמדה משחקת גם כאן תפקיד חשוב".
מה היית מציע ליזמים הצעירים של תיכון 'אורט – ערד' להמשך דרכם וליזמים מתחילים בכלל, בתחום היזמות?
"קודם כל הייתי מציע להם לקרוא הרבה ספרות בתחום היזמות כולל ביוגרפיות של יזמים מפורסמים. זה יסייע להם להבין מה נדרש מיזם ואילו תכונות רצוי שיהיו להם לפני שיפנו לעולם היזמות. לאחר שקיבלו החלטה להקים מיזם הייתי מציע להם להיות יסודיים וללמוד את התחום באופן מקיף. ככל שהם יהיו בקיאים בתחום בו פועל המיזם כך יעלו אחוזי ההצלחה של המיזם באופן ניכר".
יוסי גולן, תושב ערד, בן 35 , גדל בערד וסיים את לימודיו בתיכון 'אורט-ערד' בשנת 1993 . הוא גאה בכך שהוא פועל בעיר ובחר להתחיל את דרכו בנגב ולא באזור המרכז, למרות הביקוש הגדול כדבריו לחוגי רובוטיקה בכל הארץ, גם בגלל הגאווה המקומית והחשיבות שהוא רואה בתרומה לקהילה ומבטיח שהוא ימשיך לייצג את ערד גם כאשר ימשיך בדרכו למחוזות ההצלחה.
עמוס רדליך, מנהל, מט"י ערד-מגילות: "הצלחתו של יזם היא שלו בלבד. גם אם מט"י היה בתמונה ועזר, עדיין ההצלחה כולה היא רק של היזם. הדבר נכון לגבי כל יזם ובייחוד יוסי גולן שהוא מסוג היזמים העצמאיים והוא לא זקוק להובלה הצמודה שלנו".
עם זאת זו הזדמנות מצויינת להכיר מה מציע מט"י (מרכז טיפוח יזמים) בערד וכיצד אתם, יזמים שבדרך, יכולים להעזר בו בתחילת דרככם:
מט"י ערד הינו הבחירה הראשונה בקבלת סיוע מקצועי ואמין של כל יזם ובעל עסק בערד.
מט"י ערד שואף לפתח ולטפח כלכלה מקומית איכותית המקיימת את עצמה לאורך זמן בחבל ארץ המרוחק ממרכזי העסקים בארץ.
מט"י ערד מעודד הקמת עסקים חדשים והרחבת עסקים קיימים ע"י סיוע בגיוס מימון, יעוץ מקצועי, והנגשת אמצעי סיוע ממלכתיים מתוך הבנת חשיבות העסקים הקטנים והבינוניים לפיתוחה הכלכלי של העיר.
מט"י ערד פועל להרחיב ולהעמיק מיומנויות של בעלי העסקים ע"י מתן הכשרות מקצועיות, יעוץ, וליווי עסקי מראיית ההון האנושי כמפתח להצלחה עסקית.
מט"י ערד יוזם פעילויות ותומך ביוזמות מקצועיות המביאות לשגשוגה הכלכלי של ערד תוך שמירה על חיי כלכלה הוגנים המתקיימים בהרמוניה עם סביבתם.
הערכים העומדים בבסיס פעילותו של מט"י הם מקצועיות, אדיבות, אמינות ויחס אישי לכל פונה.