מצדה- חזיון אור וקול לעת לילה
נפתחה עונת חזיון אור וקול במצדה-מערב. חוויה המביאה את אירועי נפילתם של מגני מצדה בפסח של שנת 74/73 לספירה, שהייתה גם סופו של המרד הגדול ברומאים, בטכנולוגיה של המאה ה-21 .
מאת: ענת רסקין
אל מופע אור וקול של מצדה מערב מגיעים דרך ערד, ממנה יוצאים לכביש 3199 שסופו באתר מצדה-מערב. במקום ממוקם אמפיתיאטרון המכיל 1500 איש. בלילות המדבריים, לאור מיליוני כוכבים שאורם המגיע אלינו היום יצא לכיווננו בימים קדומים מופר השקט במרחב בקולות העולים מן העבר, הממחישים לנו את המאבק לחופש.
מופעים קבועים נערכים פעמיים בשבוע (שלישי וחמישי בשעה 21:00) כמו כן נערכים מופעים מיוחדים לתלמידי בתי ספר, קבוצות 'תגלית', יחידות צבאיות, טקסי השבעה, תנועות נוער, תלמידים העולים לטקסי בר מצווה על הר המצדה לעת זריחה ואירועי ארגונים גדולים אחרים. יש אפשרות לערוך את הטקס הפרטי במקום ולזכות במופע אורקולי חינם, גם חניון הלילה נבנה במיוחד בכדי לארח את הבאים.
אבינועם מיכאלי, תושב ערד עובד במקום כבר 30 שנה. כבן לוותיקי ערד (אביו עבד גם הוא במצדה ואימו הייתה מאחיות טיפת חלב הראשונות בערד) הגיע לעבוד מייד אחרי שחרורו מהצבא וכבר שנים מנהל את המקום. "גם אני וגם מנהל אתר מצדה איתן קמפבל בני ערד ובנים ממשיכים לאבות שעבדו באתר. אנחנו מחוברים למקום. זה כבר יותר ממקום עבודה בשבילנו." רוב העובדים במקום הם מערד או בדואים מבקעת הקנאים. כך זה לצד זה עובדים אמרה אבטה צעיר ערדי משוחרר שמתפעל את המזנון, סלאמה הבדואי האחראי על חניון הלילה ונוגה רונטל גם היא מערד שאחראית על ההזמנות. את האווירה המשפחתית השורה במקום העבודה מציינים כולם.
אבינועם גאה בעובדה שכבר 25 שנה פועל המיצג ללא תקלה וממשיך להפעים לבבות בכל פעם. רק בשנה האחרונה (2011) בקרו כ- 121,000 איש בצד המערבי של אתר מצדה כ-35,000 איש היו בחזיון אור וקול. הוא גם נזכר בנוסטלגיה בהפקת הענק של הסרט 'מצדה' שהוסרט במקום בשנת 1979 ע"י אולפני 'יוניברסל' בו כיכבו פיטר אוטול ופיטר שטראוס. מגדלי המצור המוצגים בכניסה הושארו ע"י ההפקה לאחר כבוד כך שיש לכם אפשרות לראות במו עיניכם כלים הדומים לכלי הפריצה הרומיים המקוריים שפרצו להר המצדה.
המופע המקורי הראשון החל עוד בשנת 1971 והופק על ידי מרכז ההסברה והחברה הממשלתית לתיירות רשות הגנים הלאומיים בקריה בתל אביב. החזון להעלאת מופע אור קולי היה של הבמאי ארנון הדר ז"ל, המוזיקה נכתבה על ידי המנצח נועם שריף, הטקסט נכתב על ידי דן אלמגור.
"המופע לא הייה דבר שבשגרה אלא מוקם ומפורק בצורה ארעית במשך מספר שבועות במיקום קבוע כאשר הקהל ישב על אדמת טרשים וחזה במופע ללא תנאים אלמנטאריים. למרות זאת היו מגיעים לחזות במופע אלפי אנשים" מספר אבינועם. פתיחת החיזיון באופן רשמי נערכה באפריל 1988 המתקן הוקם במאמץ משותף של: רשות הגנים הלאומיים, משרד התיירות- החברה הממשלתית לתיירות, משרד החינוך- מרכז ההסברה, מועצה אזורית תמר, מועצה מקומית ערד.
בשנת 1991 שודרג פס הקול מחדש פס הקול הוקלט מחדש ברובו על ידי אותם שחקנים מקוריים. הטקסט נכתב מחדש על ידי דן אלמגור כאשר הותאם לשפה העברית העכשווית, המוזיקה נשארה המוזיקה המקורית של המנצח נועם שריף והבימוי בוצע לפי המקור על ידי רותי מרכוס.
במופע נעשה שימוש בתאורה המוטמעת בהר והדגשת המונומנטים על ההר כמו: מחנות רומאים, בורות המים, ארמונות, שימוש בפירו טכניקה, חיצים בוערים.. האודיו מושמע בשיטת קוודרו, המופע קיים בשני גרסאות עברית ואנגלית עם אפשרות לתרגומים סימולטאניים לחמש שפות נוספות.
אבינועם: "החזון שעמד מאחורי בוני ויוצרי החיזיון האור קולי במצדה היה להעביר את הסיפור ההרואי"- הוא סיפורם של אלעזר בן יאיר ועמו כמה מאות מן הקיצוניים שבקנאים, שלאחר מצור ארוך על מבצר מצדה החליטו להתאבד, במקום ליפול לידי הרומאים. "חשוב לנו התוכן לא רק האופן בו הוא מוצג" עם זאת עובדי המקום עושים הכול להבטחת איכות המופע ע"י: מניעת רעשי רקע, סגירת הכביש לאתר, כיבוי אורות של מפעלי ים המלח במהלך המופע, "הכול בכדי לתת לצופים לחוות את האווירה המיוחדת של המופע".
התוכניות העתידיות כוללות שיפוץ של הקפיטריה המקומית וסככת האירוח שלצידה וגם "מתחילים בשדרוג משקופיות לסרט וידאו"- חוויה משודרגת המביאה את אירועי נפילתם של מגני מצדה בפסח של שנת 74/73 לספירה, שהייתה גם סופו של המרד הגדול ברומאים, בטכנולוגיה של המאה ה-21 .