(צילום-ענת רסקין / צילום-דובר צה'ל)
הרשות לפינוי מוקשים הודיעה כי החל מתאריך 15.4.12 ולמשך כשלושה חודשים יתבצעו פעולות לפינוי מוקשים בישובי כיכר סדום, בתיאום עם מועצה אזורית תמר. במהלך העבודות תתבצע תנועה של החברות השונות באזורי הפינוי, בכבישי המושב ובשטחים החקלאיים. על התושבים לגלות זהירות רבה וליידע את העובדים הזרים ואת כלל האוכלוסייה, כולל אורחים, בדבר הפינוי.
מאת: ענת רסקין
לאורך השנים, מדינת ישראל פרסה אלפי מוקשים שנועדו להגן על גבולותיה. בחלוף השנים, חלק מהגבולות הפכו לגבולות שלום וכעת אין צורך בשדות המוקשים שהוצבו לאורכם. צה"ל בכלל ופיקוד הדרום בפרט פועלים כל העת על מנת לפנות ולזכות את השטחים החשודים במיקוש, מתוך הבנה כי שדות המוקשים מסכנים את ביטחון האזרחים.
את שדות המוקשים שטרם פונו מקפיד צה"ל לסמן בצורה בולטת, לגדר ולהציב מכשולים שיבהירו באופן ברור כי מדובר באזורי סכנה האסורים לכניסת אזרחים. לצורך משימה מורכבת זו, הוקם בדרום צוות מיוחד. הצוות הינו הצוות היחיד שפועל בכל המרחב הענקי של עוצבת "אדום", מרחב המשתרע לכל אורך הגבולות עם מצרים במערב וירדן במזרח. בנוסף, הצוות מוכשר גם כצוות חילוץ למקרים בהם אנשים נקלעים לאזורים החשודים במיקוש. במהלך העבודה המאומצת והחשובה הזו, נרקמות חברויות חזקות לצד עשייה יוצאת דופן ומצילת חיים. צוות קטן ואיכותי מצליח לשפר את איכות חייהם של תושבי האזור.
כמות המוקשים כיום, בהתחשב בסחף המצוי מנחל ערבה ונחל עידן, הינה מעל ל-50,000 מוקשים. מכיוון שרוב שדות המוקשים נמצאים באזורי סחף ואיבדו את צורתם, בצה"ל מזכים שטחים ממוקשים. בשנתיים האחרונות פונו מעל ל-10,000 דונם בגזרת פיקוד דרום וכיום מתבצעת בחינה לזיכוי כ-5000 דונם באזור ערבת סדום.
פעולת פינוי המוקשים ככלל עברה לרשות הלאומית לפינוי מוקשים. כרגע ישנם שני מרכזים לפינוי מוקשים בפיקוד דרום שאמורים להתבצע בשנת 2012: רצועת נאות הכיכר ורצועת עין יהב- ספיר.
יש לציין כי אזור כיכר סדום, במיוחד מלחת סדום שבדרום ים המלח – היא נושא המחלוקת בין חקלאי היישובים נאות הכיכר ועין תמר שרוצים לפנות המוקשים ולעבד האדמה לבין החברה להגנת הטבע שמעוניינת להכריז על המקום כשמורת טבע.
כתבה נוספת בנושא: המאבק על שמירת מלחת סדום