(צילום-יחידת חילוץ ערד)
על מערות הר סדום אין אף גוף שלוקח אחריות. לפחות בהצבת שלטי אזהרה, אכיפה או חינוך המטיילים. גם המטיילים עצמם אינם לוקחים אחריות על מעשיהם. ביום שישי 25/8 הוזעקו מתנדבי יחידת החילוץ של ערד לחילוצם של חמישה מטיילים שלא הצליחו לצאת ממערה בהר סדום. זו לא הפעם הראשונה שמטיילים הולכים לאיבוד במערות הר סדום, למרות אזהרות מפני כניסה אליהן!. האם האסון הבא הוא רק עניין של זמן?
מאת: ענת רסקין
ביום שישי 25/8 זמן קצר לאחר שהסתיים האימון החודשי של מתנדבי יחידת החילוץ של ערד משטרת ישראל, הוזעקו המתנדבים לחילוצם של חמישה מטיילים שלא הצליחו לצאת ממערה בהר סדום (נקבת השועל). מתנדבי יחידת החילוץ ערד נפגשו עם מטיילת, אשר נחלצה ממערה בהר סדום תוך כדי טיפוס על החבלים, ובזמן שהגיעה לכביש 90 עצרה ניידת של שוטרי התנועה של משטרת ישראל שהזעיקה את יחידת החילוץ של משטרת ישראל.
לאור מידע שהתקבל מהמטיילת אודות מיקום שאר חמשת חבריה שעימם טיילה, הגיעה יחידת חילוץ ערד למערה בהר סדום ובמשך שעה ארוכה עמלה על חילוץ בשלום של חמשת המטיילים.
זו לא הפעם הראשונה שמטיילים הולכים לאיבוד במערות הר סדום. רק בחודש אוגוסט (ב-17/8) ארע מקרה נוסף בו חולצו 16 מטיילים ממערת סדום. בספטמבר 2016 ארעה דרמה במערה כאשר 5 מטיילים נכנסו דרך ארובת השועל למערה, שעברה התמוטטות שבועיים לפני כן, לא מצאו את פתח היציאה ונתקעו במשך שעות במערת סדום עד שחולצו ע"י מתנדבי יחידת חילוץ ערד. (ד"א בפתח יש גדר ושלטים על סכנת מפולת!) ובאוקטובר 2015 היה אירוע נוסף.
כל האירועים הסתיימו למזלנו בטוב בעקבות התערבות של יחידת חילוץ ערד.
אז למה מטיילים ממשיכים להגיע למערות הר סדום למרות אזהרות חוזרות ונשנות על הסכנה הכרוכה בטיול בהן?למה הם ממשיכים לסכן גם את מתנדבי יחידות החילוץ שצריכים לחלצם? למה אין ענישה על מטיילים שלא פועלים לפי הוראות?
הר סדום, המורכב כולו ממלח, מתאפיין במערות קארסט שנוצרות ע"י מי הגשמים הממיסים את המלח. ההמסה יוצרת נטיפי מלח יפיפיים, ארובות ופירים המושכים אוהבי סנפלינג וצילום ומבוך של מעברים ומנהרות המושכים הרפתקנים.
המערות עדיין פעילות, יש קריסות וכל שיטפון באזור משנה את המערה עד כדי אי התאמה למפות שנמצאות בידינו. גם השינוי במפלס ים המלח משפיע על המערות. לכן אסור למטיילים להיכנס לשם.
לאורך השנים יש שם כל הזמן מחקרים. חוקר המערות הוותיק, ינון שבטיאל, מספר באתר שלו על הרפתקאותיו במערת סדום שכמעט עלתה לו ולחבריו בחייהם. ינון וחבריו נכנסו למערה והלכו בה לאיבוד בנפתולי המחילות החשוכות וכמעט שילמו על כך בחייהם. התיאור החי של ההתנסות מעורר צמרמורת ויכול להשבית כל סקרנות בנוגע למערות.
מי שמעוניין לדעת יותר פרטים על חקר המערות בישראל בוודאי יתעניין בראיון שלי עם חוקר המערות בועז לנגפורד. בועז הקשור למרכז לחקר המערות (המלח"ם) ענה לשאלתי ואמר: "מערות הר סדום, כמו יתר מערות ישראל אינן תחת אחריות המלח"ם. המלח"ם פועל וימשיך לפעול באיסוף מידע ובחקר מערות ישראל, על כל האספקטים והנושאים הקיימים בהן.
מידע ודגשים אודות בטיחות במערות פורסם על ידי המלח"ם במסגרת הפרסום האחרון הפונה לקהל הרחב "אטלס מערות מדבר יהודה" (יצא בהוצאת "מאגנס"). מידע נוסף פורסם בעבר במסגרת פרסומי כתב העט של המלח"ם "נקרות צורים" וכן מופיע בפרסומים של ארגוני מערנות בכל העולם."
אז מי אחראי על מערות הר סדום? מי יכול למנוע את האסון הבא?
מערות הר סדום נמצאות בשטח השיפוט של מועצה אזורית תמר. לדברי המועצה יש שילוט המזהיר את המטיילים על כניסה למנהרה ויש גם גדר על מנת למנוע כניסת מטיילים. עוד הם מציינים כי "יש אכיפה באזור המנהרה זה באחריות הרט"ג הם נותנים קנסות ומחרימים ציוד, לצערנו עדיין יש את אלה שמצליחים להיכנס למרות האזהרות והאכיפה. בנוגע לנוהל המועצה על פרסום אזהרות על הסכנה שבמערות אין לנו תשובה, אנחנו כמרכז מידע מיידעים את המטיילים על איסור הכניסה והאזהרות שיש באזור המערות."
אלא שדוברות רט"ג מסרה הצהרה שונה: "מערת סדום אינה בתחום של גן לאומי או שמורת טבע ומכאן לא בתחום הסמכות והאחריות של רשות הטבע והגנים."
דובר החברה להגנת הטבע: "החברה להגנת הטבע הינה עמותה, אין לה כל קשר למערות, וגם לא סמכות לאסור כניסה אליהן, או להציב שם שלטים."
דוברות משטרת ישראל מרחב נגב ודובר יחידת חילוץ ערד: "הרעיון הוא שאם יענישו אנשים, מטיילים יחששו לדווח שהם במצוקה ואז יהיו לנו מקרי מוות מיותרים אחד אחרי השני".
בועז לנגפורד (מהמרכז לחקר המערות, המלח"ם): "בטיחות מטיילים הינה נושא חשוב שבו למטייל עצמו האחריות על פעולותיו. במקרה זה בדיקה מקדימה אודות מצב המערה הייתה מובילה לידיעה כי קריסה אירעה בפתחה והיא הפכה למורכבת ביותר לביקור."
באתר האינטרנט של מערות ישראל מצאתי תיאור על יופיין וייחודן של מערות המלח של הר סדום אך עם זאת לכל תיאור של מערה יש תוספת אזהרה למטיילים!
מערת מלח"ם, הקרויה על שם המרכז לחקר מערות בישראל (מלח"ם)שצוות שלהם גילה ומיפה אותה, ונחשבת למערת נטיפי המלח הגדולה ביותר בעולם: "סוג המערה: חללי המסה בהר שכולו מלח, מספר ארובות, ארוכה מאוד, שמורה ויפה. ציוד מיוחד: רק למקצוענים! ובתאום עם מרכז מלח"ם. הערות ואזהרות: המערה סגורה למטיילים מטעמי בטיחות".
על מערת סדום (מערת אשת לוט): " המערה מוגדרת בסכנת התמוטטות, וכן נאסרה לכניסה ע"י הרשות."
גם בתיאור מערת ארובותיים נכתב: " עקב סכנת התמוטטות, הכניסה למערה אסורה. למרות זאת מטיילי האקסטרים נהנים לגלוש בחבל בארובות."
על מערת הקולונל: " בעקבות רעידת אדמה אזורית נחסם כמעט לגמרי פתח המערה והיום היא אסורה בטיולים."
ואפילו על מערת הקמח בנחל פרצים: "לאחרונה המעבר במערה אסור מחשש להתמוטטות. למערה יש מספר פתחים מתוך ערוצי נחל פרצים."
עם כך שיטוט קל באינטרנט בהחלט יכול לתת תמונת מצב על מערות הר סדום ולעדכן את המטיילים. כנראה שהמטיילים לא עשו כן או שהתעלמו מכל מה שקראו! הם המשיכו בהרפתקה שלהם, סיכנו את עצמם, סיכנו את מחלציהם וגרמו לדאגה מיותרת לבני משפחותיהם ולהוצאות חילוץ מיותרות. ועל כל אלה אפילו לא נשאו באחריות אישית!! שלא לדבר שלא גילו אחריות חברתית ויצאו בגילוי נאות לציבור המטיילים שזו הרפתקה מיותרת! (רשמים מהאירוע והחילוץ אפשר לקרוא בפוסט של אחת המחולצות – https://m.facebook.com/groups/399684886880490?view=permalink&id=791283051054003
נראה שעל מערות הר סדום אין אף גוף שלוקח אחריות לפחות בהצבת שלטי אזהרה, אכיפה וחינוך המטיילים. אבל גם המטיילים עצמם אינם לוקחים אחריות על מעשיהם.
האם האסון הבא הוא רק עניין של זמן?
מצד אחד אם מערות הר סדום מצטיינות ביופיין ויופי נטיפי המלח שלהן אולי כדאי שמישהו כן ישקיע בפיתוח המקום כך שמטיילים יוכלו ליהנות ממנו כאתר תיירות? מצד שני, אם אף גוף לא לקח על עצמו לפתח את המקום כנראה שזה לא כדאי או שזה לא אפשרי.. לכן ההיגיון אומר שגם אתם, המטיילים, צריכים להימנע משיטוט במקום זה.
למרות ההבנה לרצון לראות את יופיין של מערות הר סדום יש לקחת בחשבון את מצב המערות בשטח. המערות אינן בטוחות לטיול בשל התמוטטות ושינוי בתוואי שלהן. שיטוט במערות אלו, אם בכלל, מיועד למקצוענים בלבד! וגם אם אתם יודעים סנפלינג ואפילו אם מלווה אתכם מדריך גלישה מקצועי, המומחיות שלו נגמרת ברגע שנחתם בתחתית הפיר/הארובה בה גלשתם. באין לו ידע בחקר מערות, באין לכם מפה של המערה, אין לכם אפשרות להתמצא במערה במיוחד כשזו עוברת שינויים בעקבות מפולות! מעבר לכך, אם אינכם מקצועיים כנראה שגם לא תדעו להתארגן ל'מסע הרפתקאות' מסוג זה המחייב לוגיסטיקה מיוחדת הלוקחת בחשבון התפתחויות שונות במסע מתחת לאדמה (קצר ככול שיהיה), כולל אפשרויות חלוץ למינן. ראו הוזהרתם!!
"משטרת ישראל ומתנדבי יחידות החילוץ המשטרתיות שוהים בכוננות 24/7 לצורך מתן מענה לאזרחים הנקלעים למצבים מסוכנים. יחד עם זאת ציבור המטיילים מתבקש להקפיד על כללי התנהלות שיסייעו להם לסיים את הטיול בבטחה ולחזור הביתה בשלום. במקרה של אירוע חירום בשטח- יש להתקשר למוקד 100 של המשטרה בהקדם ולפעול על פי הנחיית המוקד. אם אין קליטה, יש לנסות להגיע בבטחה למקום גבוה ולהתקשר."
נבנ: אני הזה בחולצה הירוקה מהחילוץ של יום שישי
נב: אשמח לקבל את התמונה המקורית
לא יפה שאתם מטשטשים לי את הפנים