לשוטט בר בשטח. אין כמו מראה חיות הפרא כדי להמחיש את החופש של הטבע. מטיפול ב- 400 בע"ח בשנה בשנים קודמות מטפלים כיום בביה"ח לחיות בר של ספארי רמת גן, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה ביותר מ- 2000 בע"ח בשנה. מעבר לציפורים מגיעים גם יונקים כמו: נמיות, דרבנים, יעלים, שועלים, צבועים.. וזוחלים. שמעו של ביה"ח יצא למרחוק ואזרחים מגיעים לשער הספארי בר"ג עם קיפודים שנפגעו בכביש. אולי – ככל שנחשף לעולמן של החיות, נפגע בהן פחות.
מאת: ענת רסקין
מספורי בית החולים לחיות בר
סרט וידאו – עזרו לנו להציל יותר חיות בר
לשוטט בר בשטח. אין כמו מראה חיות הפרא כדי להמחיש את החופש של הטבע. כשאנחנו יוצאים לטייל בטבע אנחנו מחפשים את האותנטיות, את הכי קרוב למקור בחיי הטבע. אלו מרחיבים את ליבנו וגורמים לנו אושר בקשר הבלתי אמצעי, ואפילו הוא רגעי וחולף, לחיים שרבים מאיתנו מעריכים כאמיתיים יותר. הסתובבות בשטח נותנת מרפא לנפש ומנוחה לשכל. מחזירה אותנו לריתמוס נכון יותר לנו, נכון יותר ליחסים שבינינו לבין הטבע הסובב אותנו. באופן פרדוקסאלי דווקא אז, כשאנחנו מרפים מהחיים המודרניים והמתורבתים, אנחנו יכולים להיות יצירתיים יותר ולחזור עם פתרונות ודרכים חדשות לפעולה.
אלא שהשטחים הפתוחים המאפשרים חיי בר הולכים ומצטמצמים ככל שחיינו המודרניים הולכים ומתפתחים וכך אנו פוגעים במגוון המינים שסביבנו. יש גם כאלו בינינו שלא חיים בשלום עם בעלי החיים ופוגעים בהם בכוונה ושלא בכוונה.
גלעד טייל ג'יפים מאזור המרכז טייל בסופ"ש ליד צאלים – משאבי שדה וגילה לטאת כוח אפורה ונחש שחור שנפלו לבור מים בשטח. הוא אסף אותם וביום ראשון על הבוקר הביא אותם לביה"ח לחיות בר של הספארי ברמת גן, רשות הטבע והגנים והמשרד להגנת הסביבה. הנחש הוכנס לצילום רנטגן ואילו הכוח לחדר חום ואור בכדי שיתאוששו משהייתם הלא נעימה במי הבאר הקרים.
שגית הורוביץ, דוברת ספארי ר"ג מזה שש שנים מספרת כי בעלי חיים מובאים לביה"ח לחיות בר ע"י פקחים בשטח וגם ע"י אזרחים. שמעו של ביה"ח יצא למרחוק ואזרחים מגיעים לשער הספארי בר"ג עם קיפודים שנפגעו בכביש. ביה"ח מטפל בחיות ללא תשלום. החיות עוברות תהליך קליטה כמו בבי"ח רגיל, לאחריו בדיקות שגרתיות, צילום רנטגן והמשך טיפול בהתאם לצורך.
הכול התחיל בחדר 'כולבויניק' במרפאת הספארי בר"ג. יחידת הקרנטינה לחיות בר הייתה באפק. ב- 2005 נוצר שיתוף הפעולה בין הספארי לרשות הטבע והגנים כתוצאה מהבנה בצורך לקלוט בע"ח מהטבע לטיפול בביה"ח. לספארי יש את הידע ולרשות הטבע והגנים יש סמכויות בשטח. יהודה בר מנכ"ל הספארי ואלי עמיתי מנכ"ל רט"ג חברו יחד לפרויקט. את ביה"ח מנהל הווטרינר של הספארי יגאל הורוביץ כשלצידו עוזרים 2 וטרינרים נוספים, 2 בנות ש"ש, אסיסטנטית ומתנדבים רבים (סטודנטים, מבוגרים, פנסיונרים מכל הארץ שהספארי ובע"ח קרובים לליבם. כמו למשל טיבור יגר מהנדס התוכנה מחברת החשמל שמצלם בהתנדבות את החיות והטיפול בהן בביה"ח ותצלומיו הנהדרים מצורפים לכתבה).
תקציב גדול שניתן ע"י המשרד להגנת הסביבה אפשר בהמשך בניית בי"ח גדול בסטנדרט בינ"ל ובו: חדר טיפולים, חדר ניתוחים, חדר רנטגן, מעבדה, כל המכשור הנדרש, חדרי ישיבות, הרצאות והשתלמויות מקצועיות. בשלב ב' בפתוח ביה"ח מתוכנן לקום אודיטוריום להרצאות ושיעורים ממנו יוכלו אף לצפות בניתוחים בזמן אמת שנערכים בחדר הניתוחים הצמוד אליו.
מטיפול ב- 400 בע"ח בשנה בשנים קודמות מטפלים כיום בביה"ח לחיות בר ביותר מ- 2000 בע"ח בשנה.
15 שנה בספארי כמדריכה ודוברת ושגית יודעת את כל הרכילויות של עולם החי בספארי ובבית החולים לחיות בר וסיפוריה מלאי ההומור ואהבת החי מזכירים את סיפוריו של הסופר ג'ראלד דארל ומקסימים את שומעיה.
אולי – ככל שנחשף לעולמן של החיות, נפגע בהן פחות.
רכילות מהשטח – מי הן החיות המטופלות בביה"ח?
כמובן שחיות מהספארי עצמו. המטופלות בביה"ח בגלל תשישות, שברים, הסתבכות בהמלטה וכמובן חיסונים וטיפולים שגרתיים. חיות בר לעומת זאת מגיעות עם פציעות ירי, פציעות ממלכודות, התחשמלות ופגיעות מאדם.
בכלובי ההתאוששות, בזמן הביקור שלי, היו: חיוואי מכפר מנחם ששבר כנף, שחף תשוש מחוף אולגה ואוח מבית שאן שהוחרם מאדם פרטי שחמד אותו.
בעונת הנדידה, סתיו ואביב, מגיעים לספארי אלפי עופות. הספארי נערך לכך ומפזר יותר אוכל בשטח הפתוח. אם מגלים כי מי מן העופות פגוע מטפלים בו ונותנים לו את האפשרות לבחור מתי ימשיך בנדידתו. חצי מיליארד ציפורים מידי שנה עוברות בישראל ויש הרבה ציפורים פגועות שמטופלות בביה"ח בעיקר בעקבות תשישות.
בנוסף לעזרה לנוודים נותן בית החולים עזרה לתושבי הקבע ועזרתו למינים בסכנת הכחדה חשובה מעין כמוה. כך היה עם עיט השמש – עוף דורס בסכנת הכחדה בארץ שנשארו ממנו רק 500 זוגות בטבע – 5 פריטים הגיעו לטיפול באוקטובר, נובמבר וכולם זכו לשוב לטבע.
גוזל הצופית שנמצא ע"י מטפלים בספארי גרם להרבה התרגשות כאשר אומץ ע"י זוג צופיות בוגר שהאכיל אותו דרך סורגי הכלוב שהוצב מחוץ לחלון ובזכות טיפול מסור זה שוחרר לאיחוד משפחתי.
שגית: "לא חשוב אם החיה גדולה או קטנה – הסיפוק גדול כשהיא שבה לטבע".
מעבר לציפורים מגיעים גם יונקים כמו: נמיות, דרבנים, יעלים, שועלים, צבועים..
וזוחלים. לביה"ח הגיע נחש צפע שמישהו רוצץ את ראשו והוא זכה לניתוח לסת וחזר לסורו. למראה מבט ההסתייגות שלי אומרת שגית: "גם לנחשים יש חשיבות מבחינה זואולוגית".
עוד ספור עם סוף טוב הוא סיפורן של תאומות הדרבנים שהמליטה דרבנית כאשר נדרסה. התאומות, רודה ודורה, נלקחו ע"י הפקחים שטיפלו בהן בתחילה בעזרת בקבוק חלב. כשגדלו, הועברו השתיים לחוות אקלום בצפון הארץ ושוחררו לחופשי.
לצד ספורים מרגשים שכאלו יש גם ספורים עצובים, קורעי לב כמו הספור על הזאבה שנפצעה קשה ממלכודת ונמצאה ע"י חיילים באזור הגלבוע. היא הובאה לטיפול בביה"ח. עברה ניתוחים במשך חודשים וחייה ניצלו. אחרי שהצמידו לה משדר למעקב, היא שוחררה לטבע וחברה ללהקת זאבים וכך עזרה גם למחקר על להקת הזאבים. אלא שלא עבר זמן רב והתקבלה הודעה שהיא נמצאה דרוסה בכביש האזור. הזאבה לא הצליחה להמלט מגורל אכזר שכפו עליה החיים לצד העולם המודרני, המתפתח, של בני האדם. שגית: "הייתה מועקה. סיפוק מצד אחד ושיברון לב מצד שני".
תופעה מעציבה נוספת היא תופעת החמדנות של אנשים המבקרים בשטח ולוקחים הביתה עופרים ובזים. חלקם גדלים כחיות מחמד. לפעמים העופרים נאכלים כבשר צייד. עופר כזה נמצא לא מזמן בחצר בית בפזורה הבדואית ליד ערד, כאשר משטרה פשטה במקום לתפישת חשוד ברצח. העופר שהובא לביה"ח לא שרד ומת. הבזים נלקחים לאילוף לשם צייד וכחלק מתהליך האילוף תופרים להם את העפעפיים. כאלו נמצאו בנאות הכיכר וכנראה קשורים לסחר בהם עם עבר הירדן.
ספור עם happy end לשנה החדשה
זהו ספור שקרה לאחרונה. ספורה של היעל מעין עבדת. היעלה נמצאה לפני כמה שבועות על ידי פקחי רשות הטבע והגנים בשמורת טבע עין עבדת, כשהיא שוכבת על הצד, חסרת קואורדינציה ומראה סימנים ברורים של פגיעה מוחית או עצבית. עוד באותו היום הועברה היעל לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי, אלא שגם יומיים של טיפול תומך בבית החולים לא הראה שיפור במצבה.
בעצה אחת עם הווטרינר הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר רוני קינג, הוחלט להעביר את היעל לבדיקת CT בבית החולים הווטרינרי ע"ש קימרון. בדיקת ה-CT אישרה את החששות: היעל סובלת מתולעת סרט, המייצרת ציסטה בתוך מערכת העצבים המרכזית, לרב במוח. פרופ' מירב הגר-שמיר, מנהלת המחלקה לנוירולוגיה בביה"ח ניתחה את היעל מיד. הניתוח ארך מספר שעות וכלל קדיחה של הגולגולת של היעל והוצאה של הציסטה.
למחרת בבוקר הפתיעה היעל כאשר שבה לעמוד על רגליה. היא הושבה להתאוששות בביה"ח לחיות בר ומשם להמשך שיקום בשמורת טבע 'חי-בר' יטבתה. לאורך כל הדרך הראתה התקדמות מהירה עד להחלמה מלאה. בחוה"מ סוכות, כשלושה שבועות לאחר הניתוח, הוסעה היעל מחי-בר יטבתה חזרה לאזור שדה בוקר, ושם שוחררה על ידי אנשי רשות הטבע והגנים והפקחים שמצאו אותה.
דלת ארגז ההובלה נפתחה והיעל מיהרה לזנק החוצה – חזרה לביתה בטבע, כשהיא נושאת על צווארה משדר טלמטריה, שיאפשר לפקחים לעקוב אחר היעל.
תהליך השיקום של בעלי החיים
בע"ח נשארים לשיקום אחרי האשפוז בביה"ח עד שנה ויותר. השיקום שלהם כולל טיפולי הידרותראפיה בבריכת מים או בגיגית מים, כלובים קטנים מוצללים להאכלה והתאוששות, משם הציפורים, למשל, מועברות לכלובי תעופה ואכילה עצמאית. אלו תנאים אינטימיים ולא מלחיצים המאפשרים לבעה"ח להתאושש ולא לפחד מקרבת המטפלים.
לפעמים צריך לחכות ללהקת ציפורים שתגיע ארצה כדי שציפור שטופלה בביה"ח תחבור ללהקה עם הבראתה ויציאתה לטבע.
לשחף נדיר מפינלנד, שנמצא וטופל בביה"ח לחיות בר בספארי היה מזל. לאחר שטופל נוצר קשר עם שגריר פינלנד בישראל שהחזיר את השחף לטבע בפינלנד.
שגית: "מטרת העל היא להשיב את בעה"ח לטבע. משתדלים לא להשאיר חיות בגן החיות אם כי לא תמיד זה אפשרי ולעיתים נדירות אף נחוצה המתת חסד. אם לבע"ח, שלא יכול לחזור לטבע, יש ערך זואולוגי משאירים אותו בגן החיות מתוך תקווה שאפשר יהיה להחזיר לטבע את הדור הבא".
פרויקט 'פורשים כנפיים'
פרויקט נוסף עליו התבשרנו בראש השנה תשע"א הוא פרויקט 'פורשים כנפיים' שחודש ונחתם בין חברת החשמל, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, בהיקף של כ-3 מיליון ₪, במטרה להגן על אוכלוסיית הנשרים והעופות הדורסים בישראל. 128 נשרים בלבד נצפו השנה בארץ לעומת 460 שנספרו בתקופה המקבילה בשנת 2003 זאת כתוצאה מפגיעה בבתי הגידול שלהם, מוות מהתחשמלות בעת נחיתה על עמודי חשמל ומוות מהרעלות, לפעמים מכוונות, של חקלאיים.
תכליתו של הפרויקט היא מניעת הכחדתם, שימור מקומות הגידול החשובים שלהם, אישוש אוכלוסיות הדורסים בטבע והשבת מינים שנכחדו, הספקת מזון זמין לדורסים וביצוע פעולות הסברה וחינוך להגברת המודעות הציבורית לנושא. חברת החשמל פועלת במסגרת הפרויקט לצמצום אירועי ההתחשמלות של העופות הגדולים וברשויות למען הטבע יש תקווה לאכיפה מחמירה ומרתיעה יותר עם אלו הפוגעים בעופות הדורסים בישראל.
בפרברי הכרך, בבית קפה נידח, יושבת מאוד שקטה, מחשבות רצות חופשי – איך אנשים אחד נגד השני כמו חיות ואהבה זה לחיות מחמד. יש כאלה הרעבים לציד יש המסתובבים כמו בכלוב. שום דבר לא משתנה בינתיים, לו הייתי חיה או פרח אז היה מצבי אחר.