(צילום-ענת רסקין / צילום-ארמונד פרז)
לא סתם נקרא הבר-מסעדה במרכז העיר ערד בשם 'כדים'. לא בגלל כדי המיץ, היין או הבירה שאתם יכולים ללגום כשאתם מתארחים בו אלא בגלל כדי המים והיין העתיקים הנמצאים במוזיאון עתיקות תל ערד הצמוד למסעדה. בעוד אתם נהנים ממאכלים מגוונים במחירים שווים לכל נפש במסעדה המודרנית רוח אבותינו שורה על המקום וזיכרון מאכליהם הצנועים מזכיר לנו מורשת קולינרית עתיקת יומין ואת הסיבה האמיתית להמצאותינו במקום הזה בנגב המזרחי.
מאת: ענת רסקין
האוסטרקונים, מכתבי החרס העתיקים, מלמדים אותנו על הכתב העברי הקדום ממנו התפתח הכתב העברי המופיע על תפריט המסעדה. הם מספרים על תפקיד מצודת ערד וחיי היומיום בה. המצודה הקדומה הוקמה ע"י המלך שלמה כחלק ממערך ההגנה לספר הדרומי והחיילים עקבו ממנה אחרי תנועת נוודי המדבר (586-1000 לפנה"ס) אלף חמש מאות שנים לפני כן, בתקופת הברונזה הקדומה א', הייתה במקום העיר ערד – העיר היחידה בנגב ובסיני. המצודה שימשה מרכז מינהל אזורי וחיילים ובני משפחותיהם התגוררו בה. עיבוד האדמה כלל גידולי שעורה, חיטה, אפונה, חומוס (חימצה) ועדשים אשר אוחסנו בכלי חרס ענקיים ששימשו גם לאחסון יין ושמן שסופקו לגדודי החיילים ונסחרו עם הישובים הסמוכים. בתמורה ליבוא אריגים, כלי חרס, חפצי בזלת וצדפים יצאה ערד כלי נחושת, חימר וגם מלח.
אלפיים שנה אחרי, בשנת 1962 החלו החפירות הראשונות בתל ערד ונמצאו בה ארמון, מאגר מים, שלושה מקדשים, חותמות וגם סירי בישול, ספלים, קדרות וכדים לאחסון. באותה שנה החלה גם בניית העיר המודרנית ערד שמהווה גם בתקופה הישראלית המודרנית עיר מחוז של הנגב המזרחי ובה כמובן תעשייה וגם מסעדות להנאת התושבים המקומיים והנופשים המגיעים לאזור.
מסעדת 'כדים' מאפשרת לכם חוויה ייחודית. לצד כדי השתייה מזכוכית וחרסינה וסירי הבישול מנירוסטה של תקופתנו תוכלו לצפות במוזיאון תל ערד, הסמוך למסעדה, בכדי החרס העתיקים של אבותינו ולהרגיש שאתם חלק משושלת עתיקת יומין. שולחנות העץ והשמשיות הנמצאים על מרפסת הדייק של מסעדת 'כדים' בערד יהוו קשר ישיר לשולחן ולקדרה העתיקה עליה הוטבע השם ערד במצודה בתל ערד הסמוכה לעיר- והרי לכם ארוחה בין דורית.
המסעדה מנוהלת ע"י צעיר בן ערד ובן למשפחה ותיקה בעיר שהחליט להישאר ולבנות את עתידו במקום. במסעדה מגוון רחב של מאכלים. בין המנות הראשונות תמצאו מנת ירקות קלויים בשמן זית, שום ועשבי תיבול, אצבעות סלמון בטמפורה, כריכי הבית ומבחר סלטים מכל טוב הארץ. לסלט העוף נוספו פטריות, אגוז מלך, גרעיני חמניות וקוביות עוף המוקפצות בעשבי תיבול. מנות הבשרים מציעות משניצל והמבורגר, דרך מזרחי ומוקפץ ועד צלעות טלה וסטייק אנטריקוט. מנות הדגים לא נבצרות גם הן מן התפריט ובבר יש היצע של בירות ובירות מהחבית. למסעדה מרפסת סגורה ומרפסת דייק פתוחה ובה מסך ענק ואפשר לערוך בה אירועים פרטיים.
כשאתם מטיילים בנגב המזרחי או יורדים ללינה בים המלח תעצרו את רצף המאורעות, בקרו בגן הלאומי תל ערד עם המצודה, מפעל המים המרשים והמקדש (שהוא מהדורה מוקטנת של מקדש שלמה בירושלים). אל תוותרו על תצפית מראש התל על מרחבי בקעת ערד ומשם המשיכו לסעודה במסעדת 'כדים' בעיר ערד וקנחו עם בקור במוזיאון לממצאים ארכיאולוגים של תל ערד, הסמוך למסעדה.
לעת ערב, לאור הכוכבים הקורצים בשמי המדבר הכהים והנרות המהבהבים על השולחן תוכלו להנות מישיבה באוויר היבש והנעים של האזור ומאווירה היסטורית שמציע בר-מסעדה 'כדים' בערד.