(צילום-חיליק מגנוס )
בעקבות עדויות על מיליוני חגבי ארבה שבקעו במרחב שבין אשכול ורמת הנגב, זכר לפלישת נחילי הארבה לפני חג הפסח, פנה שמוליק ריפמן, ראש מועצה אזורית רמת הנגב, במכתב בהול לשר החקלאות ח"כ יאיר שמיר ובו הוא מבקש עזרה מהירה וטיפול מיידי במכת הארבה הצפוייה. יורם צביק מנהל במרכז צפרות ואקולוגיה 'דוכיפת' בירוחם דווקא לא בעד ריסוס ללא הבחנה בחגבי הארבה מחשש להפרת האיזון האקולוגי.
מאת: ענת רסקין
ריפמן: "השעות הקרובות הן קריטיות לגיבוש החלטה על הפעולה הנדרשת. נדרשת פעילות נחושה ומידית לחיסול אפשרות של התרוממות חגבי הארבה, שאם לא כן אני חושש כי נעמוד בפני אסון טבע שיפגע בענף החקלאות בנגב הצפוני והדרומי "
'צעירי' הארבה בקעו מביצים שהוטלו בביקור של הנחילים הגדולים לפני פסח למרות פעולות הריסוס. (התמונות מאזור שטחי האש הגדולים של צאלים בין החלוציות לפתחת ניצנה) חלק מן הארבה עזב מרצונו עם הרוח אך השאיר לנו מזכרת.. וכיוון שהריסוס אינו משמיד הכול אנו צפויים להתרוממות של נחילים גדולים חדשים באזור אשכול/רמת נגב. עמרי גל דובר רמת נגב: "כרגע אין נזקים, אבל אם לא יהיו ריסוסים מאסיביים בשטחי ההדגרה ביממות הקרובות הם יתרוממו מהקרקע ואז יגרמו נזק רב. החקלאים באזור כבר קיבלו הנחיות (לסגור חממות וכיוב') אבל לגידולי השדה אין פתרון". ברמת הנגב מגדלים בשדות הפתוחים בעיקר תפוחי אדמה ומטעי זיתים ואילו במועצה האזורית אשכול בנוסף לאלו יש מטעי הדרים, חוחובה, ירקות כמו: צנונית, גזר, בצל ועוד..
שמוליק ריפמן מתרה במכתב ששלח היום (21/4/13) לשר החקלאות כי כבר מחר או מחרתיים יתרוממו הנחילים החדשים לאוויר ומביע חשש שאליהם יצטרפו נחילים שבקעו במדבר סיני. לדבריו נדרשת פעילות נחושה ומידית הכוללת גיוס אמצעי ריסוס- כולל מטוסים במידת הצורך, החלטה על פתיחת מנחתים סמוכים לאזורי הבקיעה לייעול מערך הריסוס, גיוס אנשים, שיתוף פעולה בין כלל הגופים הרלוונטיים במרחב, תקציב וחומר ריסוס.
יורם צביק מנהל במרכז צפרות ואקולוגיה 'דוכיפת' בירוחם דווקא לא בעד ריסוס ללא הבחנה בחגבי הארבה. צביק מסביר כי בשלב הנוכחי הארבה נמצא בשלב הזחל לו. אין הוא דומה לזחל רגיל כמו של פרפר אלא נקרא 'זחל גלגול חסר' והוא דומה יותר לחגב הבוגר אך ללא הכנפיים. לכן את מזונו הוא מחפש רגלי ולא בתעופה. "עד שיתפתחו הכנפיים יקח עוד כמה שבועות" כך שלא צפויים לראות נחילים באוויר בימים הקרובים כפי שחושש ריפמן. לדעת צביק בריסוס ללא הבחנה יש נזק- הריסוס משמיד את כל החרקים פרוקי הרגליים ללא הבחנה ובכך מפר את האיזון האקולוגי. כמו כן תהיה פגיעה בשרשרת המזון בגלל הרעלות משניות של בעלי חיים כתוצאה מאכילת חרקים מתים אלו. "אפשר לנטר ולעקוב. יש מצבים שצריך לרסס במידה ויראו שחגבים מגיעים לשדות ויכולים לגרום לנזק רב. אבל אם הם לא יכולים להגיע רגלית לשדות חקלאיים רובם יכולים למות מרעב או להטרף ע"י הציפורים הרבות, החוצות את ישראל בהמוניהן עכשיו בעונת הנדידה, יתכן שלא יהיה בכלל צורך בריסוס. אם הם מגיעים לשמורת טבע הם לא יגרמו נזק, להפך יעשו לה אך טוב. במידה ויפגעו בשדה של חקלאי צריך לראות אם לא שווה לפצות חקלאי אחד על הנזק שיגרם לו מאשר להוציא כסף רב על ריסוס. יתכן וזה יהיה זול יותר. צריך לפעול בצורה מתונה ומבוקרת, למה לרוץ ולרסס?"
כאשר הגיעו הנחילים הראשונים של הארבה לישראל צביק אסף כמה מאות פריטים וגידל אותם כך שגם הוא זכה לראות בבקיעת דור שני של חגבים בשבי, לעקוב וללמוד אותם. מרכז 'דוכיפת' בירוחם מעביר הרצאות ושיעורים לימודיים על תופעת הארבה. (הזמנות בטלפון- 054-4761761 )