(צילום- יח'צ צבי תקשורת)
לא, זה לא שם חדש של ספר בלשים. אבל זהו בהחלט עיסוקה של מועצת הנגב המנסה להתחקות אחר הכספים שהממשלה הבטיחה לפתוח הנגב ואבדו עקבותיהם. 2,3 מיליארד ₪ של החלטות ממשלה לא מצאו את דרכם לנגב. מאות מיליוני שקלים עבור הוספת 118 מיטות בבי"ח "סורוקה" נעלמו במסדרונות קופות החולים. 3 מיליון ₪ שיועדו לתרבות פנאי לצעירי הנגב נעלמו באופן לא תרבותי.. ומה עם שדה תעופה בינ"ל חלופי בנבטים? דיור לצעירים? הקצאות דיפרנציאליות לחינוך?
במלאת שנה להקמת מועצת הנגב התכנסו ראשיה במרכז מנדל למנהיגות בנגב שבבאר שבע בכדי לשתף אנשי תקשורת בעשייתם ולדחוק בתושבי הנגב להצטרף אליהם לעשייה החשובה.
מאת: ענת רסקין
מועצת הנגב היא גוף אזרחי שהוקם לפני שנה. המועצה המורכבת מ-30 ראשי רשויות בדרום, נציגי מוסדות עוגן, נציגי ציבור ומגזר עסקי מקומי לקחה על עצמה לעבוד בשיתוף עם כלל הגופים והמוסדות הפועלים למען אזור הנגב וגם לוודא ביצוע החלטות הממשלה הקשורות לנגב. מיכאל ביטון ראש המועצה המקומית ירוחם הוא יו"ר מועצת הנגב יחד עם שותפיו המייסדים שמונו לסגניו: סיגל מורן ראש המועצה האזורית בני שמעון, ד"ר מוחמד אלנאברי ראש מועצת חורה וטל אלעל ממלא מקום וסגן ראש העיר באר שבע. יוהן אטילן הינו מנכ'ל מועצת הנגב. המועצה הינה קואליציה שמתבססת על פילנתרופיה כשהמטרה בסופו של דבר שתושבי הנגב ישקיעו בחזרה במועצת הנגב שפועלת למענם.
מסתבר שלא כולם תמכו בהקמת מועצת הנגב. ישנם ראשי רשויות שטענו שהם מסתדרים לבד ולא הצטרפו למועצה וגם השר לשעבר סילבן שלום, התנגד להקמת מועצת הנגב. אולי כי חשש שסוף-סוף מישהו יפעל למען הנגב וידרוש את המגיע לתושביו במקום להיות מאוהב בעצם הקיום הממסדי כפי שקורה למשרד לפתוח הנגב.
טל אלעל ממלא מקום וסגן ראש העיר באר שבע ציין כי מועצת הנגב לא קמה בשביל חלומות. התפיסה העומדת בבסיס ההתארגנות היא "שצריך להיות בחדר שבו מתקבלות ההחלטות למען האינטרס שלנו". לדבריו ראשי רשויות עסוקים בענייני הרשויות שלהם וראיית האינטרס המרחבי לא הייתה תמיד בראש מעייניהם, לכן לא קמה מועצת הנגב עד כה. אבל "אנחנו כעת לוקחים אחריות על עצמנו ומרימים את דגל המאבק בנושאים החשובים לנו. האויב הגדול שלנו היא הציניות של הקהל הרחב, התקשורת ומקבלי ההחלטות שמביעים דעה תבוסתנית שמוציאה את הרוח מהמפרשים בנוגע ליכולתה של מועצת הנגב לפעול". אחד מארבעת הנושאים שהמועצה מקדמת במרץ הוא הקמת שדה תעופה חלופי, בינ"ל, בבסיס נבטים שבנגב. אלעל בטוח שגם אם זה ייקח כמה שנים בסופו של דבר קום יקום שדה תעופה בינ'ל בנגב.
יוהן אטילן, מנכ'ל מועצת הנגב דיווח על שלושת הנושאים הנוספים שהמועצה מקדמת כרגע והם: החברה הבדואית בנגב (הסדרת יישובי הקבע), שירותי בריאות ודיור. במועצה עובדים תחקירנים שעוקבים אחרי החלטות ממשלה ותקציבים שצריכים להגיע לנגב ולא הגיעו, כדי שמועצת הנגב תדע לעקוב ולדרוש את העברתם לפרויקטים המובטחים.
דוגמא לתקציבים שאיבדו את דרכם בדרך לפריפריה הדרומית הם 2,3 מיליארד ₪ שהממשלה החליטה על העברתם אלא שאלו לא מצאו את דרכם לנגב בסופו של דבר. דוגמא אחרת הוא מחדל המיטות בבי"ח סורוקה. במועצת הנגב טוענים שהמדינה העבירה תקציב של מאות מיליוני שקלים עבור הוספת 118 מיטות לרווחת החולים. הכספים הועברו לקופות החולים ונבלעו אצלם כך שבסופו של דבר בעצם לא נוספו 118 מיטות בבית החולים! עכשיו מחפשים אותם במסדרונות.. 7,5 מיליון ₪ נוספים תקצבה הממשלה עבור תרבות פנאי לצעירי הנגב בין השנים 2013 ל- 2017. 3 מיליון ₪ מהם נעלמו באופן לא תרבותי ולא הגיעו לצעירי הנגב. אחרי כל הכספים הללו וכספים אחרים מועצת הנגב מנסה לעקוב ולהחזיר אותם ליעדם בפיתוח הנגב!
ביטון: "הנגב חשוב לתושבי הנגב והם לוקחים את גורלם בידם ומתארגנים בגוף שפועל לקדם את ענייני הנגב המשותפים לכולם. מועצת הנגב, כגוף אזרחי שאינו כפוף לממשלה, יכולה להעלות נושאי עניין, לדרוש מידע ופעולה ולפעול במאבק חיובי להשגת המטרות. זהו פאנל לדיונים ופעולה גם בנושאים שבמחלוקת. אין כאן עניין של ימין-שמאל, ערבים-יהודים. יש כאן אמירה למען הנגב".
כאן המקום לעניין אתכם, תושבי הנגב, להצטרף כחברים למועצה, תמורת תשלום סמלי של דמי חבר שנתיים, ולהיות שותפים בעשייה אזורית!