מוזיאון המחבר ומשלב בין ממצאים ארכאולוגיים ייחודיים לבין סביבה תיאטרלית ותסכית רדיו נלווה. חוויה מוזיאלית. שעת הפתיחה ב – 08:30 בבוקר וסגירה 1/2 שעה לפני שעת סגירת האתר. עפ"י שעון חורף סגירת האתר בימי חול ובשבת היא בשעה 16:00 ובימי שישי שעה פחות בשעה 15:00 (בשעון קיץ שעת סגירת האתר בשעה 17:00, ובימי שישי וערבי חג שעה פחות בשעה 16:00)
מוזיאון מצדה ע"ש יגאל ידין
ההדרכה היא אישית ע"י מדריך קולי בשפות: עברית, אנגלית, צרפתית, גרמנית, רוסית, וספרדית.
משך הביקור חצי שעה.עלות כניסה למוזיאון למבקר בודד 20 ₪
עלות למבקר בקבוצה (מעל 30איש) 17 ₪
(התשלום כולל את ההדרכה הקולית במוזיאון).
בכניסה למוזיאון חנות מזכרות, חפצי נוי, תכשיטים וספרים הקשורים למצדה.
ב- 2007 נפתח במצדה פרויקט חדשני – חוויה מוזיאלית (מוזיאונית-ויזואלית) מיוחדת במינה. המחברת בין ממצאים ארכיאולוגיים ייחודיים לבין סביבה תיאטרלית ותסכית רדיו נלווה.
הממצאים הארכיאולוגיים נחפרו באתר על ידי האוניברסיטה העברית בירושלים בראשותו של פרופ' יגאל ידין ז"ל בשנים 1963–1965. והם מוצגים בוויטרינות. המבקרים מסיירים במוזיאון במעין מסע בזמן. התפאורה השחורה של החדרים, כאשר רק המוצגים הארכיאולוגים מוארים וביניהם סצנות תיאטראליות של ארועי העבר על מצדה המוצגות באמצעות פסלים כאשר באוזניות של המבקר מושמעים הסברים מלווים בתסכית היסטורי אותו כתב אפרים סידון, מחברים את המבקר אל העבר ואל סיפורו של הממצא הארכיאולוגי.
הסיפור ההיסטורי שהגיע אלינו מכתביו של יוסף בן מתתיהו, והמפגש אתו בגינת ביתו ברומא מתחיל את הביקור במוזיאון וממשיך בפרקים שונים משנות מלכותו של הורדוס אשר בנה את מצדה, המרד הגדול נגד הרומאים, תקופה בה ישבו המורדים על גבי ההר ומסיים במצור הרומי ונפילתהּ של מצדה. בסוף המסע יש חדר המוקדש לחופר האתר, הארכיאולוג הפרופסור יגאל ידין.
בין המוצגים הארכיאולוגי תוכלו לראות כדי ענק, אמפורות, ששימשו להובלת סחורות ברחבי הים התיכון ועימם מסמך כלכלי חשוב. חלק מ-1500 כדים בגדלים שונים, לאיחסון מזון שנמצאו במחסנים שבחלק הצפוני של הר המצדה. עמודים וכותרות, אחת מהן עם קישוט זהב. קיר עם פרסקאות שהועבר מהארמון המערבי אחרי ששופץ באיטליה. בנוסף ישנם ממצאים מחיי המורדים כמו: כלי איפור של אשה, תכשיטים, צמת שיער, סנדלים, שקלי כסף משנות המרד ברומאים, קטע מגילה מספר תהילים ואף תלוש משכורת ייחודי של חייל רומאי.
גולת הכותרת של ספור המרד הם חרסי הגורל שהפילו ביניהם המורדים לקראת החלטתם לשים קץ לחייהם. על כל חתיכת חרס ישנו שם אחד. 11 חרסים כאלו התגלו ואחד מהם הוא של בן יאיר.
גישה מיוחדת זו של תצוגה מוזיאונית-ויזואלית פותחה על ידי המעצב אליאב נחליאלי וצוות פרוגרמה 1 יחד עם האוצרת גילה הורביץ וצוות המכון לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. הפרויקט נחשב לציון דרך וגישה חדשנית ונועזת בעולם המוזיאונים בארץ ובעולם.