בארוע מד"א ביום שני ה-16/8/10 אחה"צ, למרות החום הכבד, נתרמו 40 מנות דם, לכ-100 איש מדדו לחץ דם וכ-40 איש נכחו בהרצאות על הערכות לקראת רעידות אדמה והחייאה. מה שהציב את ערד במקום השני (אחרי באר שבע) במרחב הנגב לעת עתה.
מגן דוד אדום, מרחב נגב, קיים את האירוע למען הקהילה ברחבת המתנ"ס בערד. ארועים מסוג זה החלו במרחב נגב וזכו במקום ראשון בקטגוריה – הפרויקט החדשני ביותר – מטעם מנכ"ל מד"א רב מגן אלי בין.
מאת: ענת רסקין
הכניסה למתנ"ס ערד הפכה ביום שני לשעה קלה, למרכז רפואי בזעיר אנפין. ריח חומרי חיטוי עמד באוויר, מיטות הוצבו בשורה ותורמי דם שכבו ברגליים מורמות כשמזרקים, צינורות ומבחנות דם סביבם. פרמדיקים של צוות מד"א ערד בצעו התרמת דם מהקהל הרחב. עמדות בדיקת לחץ דם פוזרו גם מחוץ למתנ"ס, כך שעוברים ושבים יוכלו לוודא מה רמת הלחץ שלהם בעיר שיש בה קסם באוויר. עד כמה שיצא לי לראות – כולם היו בסדר! ומי שהתרגש קצת מתרומת הדם יכול היה להרגע עם כוס מים או קפה שחולקו לתורמים במקום.
לקראת ערב, העביר פארמדיק שפיר בוטנר, ממלא מקום אחראי תחנת מד"א ערד, הרצאה על הערכות לקראת רעידות אדמה ואחריו מתנדבות במד"א הסבירו בנושא החייאה. שני נושאים שכדאי לציבור להיות מודעים אליהם, בכדי להיות מסוגלים להציל חיים.
בין אנשי המקצוע של מד"א שהסתובבו במקום אי אפשר היה להתעלם מנוכחות מוגברת של המתנדבים הצעירים בגיל תיכון שהסתובבו במדי מד"א והפגינו מקצועיות כמו הגדולים.
זיו שפירא אחראי מתנדבים במד"א ערד ופארמדיק הסביר כי בתחנה 90 מתנדבים יהודים ובדואים. 47 בוגרים ו-43 בני נוער, העוברים הכשרות וקורסים בכדי לעבוד כנהגי אמבולנס, חובשים, מפעילי אמבולנס ומגיש עזרה ראשונה על האמבולנסים.
במד"א ערד שני סוגי אמבולנסים: רגיל וניידת טיפול נמרץ (נט"ן), המופעלים באמצעות חובשים בכירים, חובשים ובני נוער שעברו הכשרה והסמכה מתאימה. מה שאומר לפחות קורס של 60 שעות המאפשר לבני הנוער להצטרף לפעילות מבצעית ועבודה עם חולים ונפגעי תאונות דרכים. במהלך הקיץ יוצאים בני הנוער לקורסי העשרה ואף עוברים קורס מדריכים.
מעבר להכשרה המקצועית, העבודה המאתגרת והאחריות הרבה זיו מציין את הפעילות של התחנה למען הקהילה המתבטאת בחלוקת מזון לנזקקים בחגים ולאורך השנה בשיתוף עם אגודת 'יד לערד' , ציון וחגיגית החגים, יציאה לטיולים, הצטרפות למשלחות נוער לחו"ל. עושים הכול ביחד בתחנה שאווירה משפחתית מאפיינת אותה.
עדן מילמן ועידו לפיד, בני 17 העולים לי"ב, מסכימים לתאור האווירה המשפחתית. מזה שלוש שנים שהם מתנדבים בתחנה. תחילת ההתנדבות בפרויקט מעורבות אישית והמשכו מתוך בחירה ועניין. שניהם מביעים רצון להמשיך בתחום הרפואה בשרותם הצבאי המתקרב. עידו: "אני רוצה להמשיך במסלול הרפואה גם אחרי הצבא".
מה הייתה הלמידה הכי משמעותית שלכם במד"א?
עדן: "הייתה תקופה שסבתא שלי הייתה חולה והלימודים במד"א אפשרו לי לעזור לאמא לטפל בה. למדתי במד"א איך להציל חיים". עידו: "עבורי הלימוד המשמעותי הייתה העבודה בניידת טיפול נמרץ והטיפול במקרים חמורים".
בני הנוער המתנדבים נחשפים בהדרגה לארועים בזמן הכשרתם. מן ההתחלה מוצמד אליהם חונך המלווה אותם, דואג להם, משוחח איתם ועוזר להם בהתמודדות שלהם עם המראות והרגשות. "לא חושפים את הנוער לארועים קשים". בתקופת העבודה שלהם במד"א הם רוכשים ערכים, משמעת והתנהגות שלהם הופכת ליותר רצינית ואחראית.
עידו: "יש תהליך שמשנה את הראייה על החיים" עדן: "זה שינה את ההתייחסות שלי גם ללימודים, נתן כיוון". עדן קבל בשנה האחרונה תעודת הצטיינות מהתיכון בו הוא לומד על עבודת ההתנדבות שלו במד"א ערד והישגיו בלימודים.
מה היה הארוע שהכי השפיע עליכם?
עידו: "הארוע הראשון בו הייתי צריך לטפל במישהו מן השכונה שלי. זה היה משונה. אח"כ כל פעם שהוא פגש אותי הוא היה אומר תודה", עדן: "עבורי זו הייתה החייאה לאדם מבוגר שהשתתפתי בה. אח"כ אשתו שלחה מכתב תודה וזה היה מאד מרגש. הרגשתי שזה היה שווה".
עידו ועדן מרגישים בפגיעות והתלות של אנשים הזקוקים לעזרתם במסגרת פעילותם במד"א: "אנחנו נותנים יד לעידוד, מדברים איתם והתודה שלהם נותנת לנו סיפוק והרגשה טובה".