(צילום-ענת רסקין)
הקהל הרחב יכול לצפות בציפורי שיר ועופות דורסים בתקופת הנדידה בסתיו בתחנת מחקר "כנפי קק"ל", של מרכז הצפרות של קרן הקיימת לישראל, שנפתחה בעין רימון ביער להב. חוויה מיוחדת לכל צופה ובעיקר לצלמים שביניכם!
מאת: ענת רסקין
האתר ביער להב ממוקם בעין רימון. במקום כתה פתוחה עם ספסלים ושולחנות ושלט הסבר על המקום ועל הציפורים. הכתה הפתוחה משקיפה על חלקת האלה האטלנטית בה מתרכזות צפרי השיר. הציבור יכול להגיע למקום באופן עצמאי (נגיש גם לבעלי מוגבלויות) ולצפות בציפורים, לצלם ולהאזין לקול שירתן. או להשתתף בקבוצות הדרכה שמארגנת קק"ל.
ירון צ'רקה הצפר הראשי של קק"ל מספר שהמחקר נערך במקום כבר הרבה שנים ונמשך גם כיום. במסגרת הנטיעות ביער להב ניטעו גם חלקות של עצי אלה אטלנטית. בסתיו על עצי האלה יש פרי עשיר בשומן אותו גילו ציפורי השיר ובעקבותיו החלו יותר ויותר לבקר ביער להב. שומן הפרי חשוב לציפורים בשביל צבירת שומן על גופן שישמש להן כאנרגיה בנדידה הארוכה שלהן דרומה לארצות אפריקה החמות. במחקר עורכים בדיקות פיזיולוגיות ומעקבים אחר הציפורים וצבירת השומן שלהן לנדידה. הן בעקבות אכילת פרות האלה האטלנטית והן בעקבות השפעת שקתות המים שהוצבו במקום.
אחת המטרות של "כנפי קק"ל" היא הרחבה של מחקר בעלי הכנף בישראל והעמקתו. במסגרת תכנית זו מתכננת קק"ל לפתוח אתרי צפרות ברחבי הארץ כדי לקדם ניטור ומחקר בתחום הצפרות ולקיים באתרים אלה פעילויות הדרכה וחינוך בנושאי צפרות.
דר׳ אייל שוחט צפר ומנהל במרכז צפרות 'דוכיפת' שבירוחם' מוסיף: "המחקר בעין רימון העלה כי החלקה יבשה בסתיו והפירות עניים במים. מצאנו כי הוספת מים בשקתות משפרת את יכולת העיכול של הפירות וקצב ההשמנה עולה. גם הוספה של תמיסת מי סוכר משפרת את קצב ההשמנה. הממצאים האלה מעבודת המסטר של עדי דומר, בהנחיית פרופ׳ עופר עובדיה ודר׳ אייל שוחט יעזרו בפיתוח תכנית ממשק ידידותית לציפורים."
בין ציפורי השיר ביער להב אפשר לצפות בהתקבצויות משמעותיות של סלעיות הקיץ, החכליליות והגיבתון הצהוב- מין נדיר שנראה באזורנו זו הפעם השלישית בלבד וירון צ'רקה מספר שהדבר עורר התרגשות רבה בין הצפרים.
לדברי דר' שוחט המינים השכיחים בסתיו משתייכים למשפחת הסבכיים (בעיקר סבכי שחור כפה, סבכי טוחנים, וסבכי חורש) ולמשפחת הקיכליים (בעיקר סלעית קיץ וחכלילית עצים). פרט להם חונים גם חנקנים שונים, חטפית אפורה, עלווית אפורה, ועוד. הציפורים בעין רימון מצליחות לאגור במהירות את האנרגיה הדרושה להמשך הנדידה. "למשל, במהלך החניה סבכי שחור כפה יכול להכפיל את משקלו מארבעה עשר לקרוב לשלושים גרם ע״י אכילה מוגברת של פירות."
עושר הפרטים והמינים בעין רימון ייחודי לסתיו. באביב העצים מתכסים בעלים צפופים ואינם מניבים פירות, לכן בעונה זו יש מעט ציפורים יחסית לסתיו. בקיץ דוגרים בחלקה מינים כמו חטפית אפורה, חנקן אדום-ראש, ירקון, ירגזי, שחרור ותור מצוי, שעלי העץ משמשים מסתור והסוואה לקניהם.
חלקת עין רימון סבלה מבצורת ארוכה ולאחרונה נכרתו בה שתי שורות של עצים בשל סלילית כביש 6. "כיום יש תכנית שיקום עם קק״ל, במסגרתה יינטעו עצים המספקים שומן וצוף לנודדים גם באביב, ייבנו שקתות מים ויוצבו מגשי האכלה אותם נמלא במהלך החורף בזרעים עבור המינים הרבים החורפים בחורשה (פרוש מצוי, פרוש הרים, פצחן, ירקון, ועוד)." פרט להם ניתן למצוא בחורף מינים כמו דוחל שחור-גרון, אדום חזה, חכלילית סלעים, וחוגת עצים.
בנוסף במסגרת נדידת הציפורים הגדולה בסתיו אפשר לצפות בעופות דורסים. בחלקות אורן ותיקות ביער להב יש בסתיו (סוף אוגוסט עד אמצע אוקטובר) מדי ערב לינות של מאות עופות דורסים. הדורסים נודדים ב ״רכיבה״ על זרמי אוויר חם, ולכן אינם יכולים לנדוד בלילה כמו ציפורי השיר. הם נוחתים ללינה בערב ומתרוממים עם טרמיקות האוויר בבוקר לאחר שהאוויר התחמם.
ההמראות מתחילות בשעה שמונה ובימי שיא נמשכות כשעה וחצי. בתחילת העונה אלה בעיקר איות צרעים, ובהמשך נץ קצר אצבעות ועיט חורש. ביניהם ניתן לראות גם חיוואים, דיות ומינים נוספים של דורסים. לצפייה בדורסים כדאי להתמקם בנקודה גבוהה בדרום היער בעונה ובשעה הנכונה ולהמתין להתרוממות. חוויה מיוחדת לכל צופה ובעיקר לצלמים שביניכם!
"כנפי קק"ל" מתכננים נטיעות באזור של עצים שפריחתם תמשוך באביב את הציפורים כך שבמשך הזמן אפשר יהיה לצפות בציפורים גם באביב.
קישור לדפי המינים באתר קק"ל הכוללים תמונות, מפת תפוצה מבוססת תצפיות וקישורים לקולות הציפורים:
· סלעית קיץ – http://www.kkl.org.il/birds/?bbis=bbis_test%2Fheb%2Fspec.jsp%3Fid%3D480
· חכלילית עצים – http://www.kkl.org.il/birds/?bbis=bbis_test%2Fheb%2Fspec.jsp%3Fid%3D466
· סבכי חורש – http://www.kkl.org.il/birds/?bbis=bbis_test%2Fheb%2Fspec.jsp%3Fid%3D428
· גיבתון צהוב – http://www.kkl.org.il/birds/?bbis=bbis_test%2Fheb%2Fspec.jsp%3Fid%3D540
איך מגיעים?
חלקת האלות האטלנטיות נמצאת בדרום יער להב בצמוד לכביש 6 וצפונית אליו. אם מגיעים מהמזרח- סעו בכביש 6 , לפני הירידה לכיוון הישוב להבים חפשו בצד ימין מפרץ לרכב ביטחון שיוריד אתכם לכיוון יער להב. דרך העפר תוביל אתכם לצומת טי, שם קחו שוב ימינה ותוכלו להגיע עם הרכב עד ממש לחלקת המחקר המשקיפה על חורשת האלות בה מבלות ציפורי השיר. ממש בקרבת מקום ישנה גם באר מים של עין רימון. ביער יש שילוט מועט שיכול לעזור לכם. (נגיש לבעלי מוגבלויות)