בשיתוף פעולה נרחב ויוצא דופן בהיקפו, עשרות ראשי מועצות וארגוני סביבה, יצאו בקריאה לראש הממשלה ולשרי הממשלה – להשהות לאלתר כל קידום נוסף של תכניות לטורבינות רוח בישראל
ראש המועצה האזורית תמר ים המלח, ניר ונגר: "נמשיך לעשות ככל יכולתנו למניעת הפרויקט מחד ולחיזוק ההתיישבות בנגב המזרחי מאידך"
32 גופים בהם שורה של ראשי רשויות ביניהם ראש מועצת תמר ים המלח ניר ונגר, ביחד עם ארגוני סביבה והתארגנויות אזוריות, מכל הארץ, פנו לאחרונה לראש הממשלה ולשרי הממשלה, בבקשה להשהות כל קידום של טורבינות רוח, עד לבחינה מקיפה של ההשלכות שלהן על הסביבה, על בסיס הניסיון שיצטבר בשנים הקרובות, מפעילותן של החוות הקיימות והמוקמות בימים אלו בישראל.
על המכתב, ביוזמת המטה הארצי לאנרגיה מתחדשת בת קיימא והחברה להגנת הטבע הצטרף וחתם ראש המועצה האזורית תמר ים המלח ניר ונגר יחד עם עוד 9 ראשי מועצות נוספים: גולן, גלבוע, מג'דל שמס, בוקעאתא, כסרא סמיע, ינוח ג'ת, כפר ורדים, תפן ומשגב, לצד ארגוני סביבה, חברה, תחבורה, אקדמיה, וח"כים לשעבר.
במכתב הם כותבים: "המשבר האקלימי-אקולוגי והשינויים הגלובליים המתרחשים בעולם מאיצים את תהליכי החיפוש אחר פתרונות חלופיים לאנרגיה פוסילית. על הפתרונות להתאים למרחב ולתנאים המאפיינים אותו. יש לבחון ולהימנע מפתרונות העלולים להאיץ את המשבר.
בעשור האחרון מקודמים בישראל מספר רב של מיזמים להפקת חשמל מאנרגית רוח. מיזמים אלו נתקלים בהתנגדות של ארגוני סביבה, אזרחים ורשויות לנוכח מידע, ניסיון ומחקרים מן העולם, המעידים על נזקים והשלכות הנגרמים כתוצאה מפעילותן של טורבינות רוח, וכן, בהתבסס על נזקים שהולכים ומתבררים גם בישראל.
אנו, החתומים מטה, מבקשים להשהות את קידומם ואישורם של מיזמי רוח עד לבחינה מעמיקה של כל ההשפעות של חוות טורבינות הרוח המוקמות בישראל בימים אלה.
בשנים האחרונות אושרו מאות מגה-וואט של טורבינות רוח במספר תכניות, אשר חלקן הוקמו או שנמצאות בהקמה בימים אלה. טורבינות רוח אלה יוכלו להוות בסיס לבחינה בפועל של השפעותיהן ומשמעויותיהן של טורבינות הרוח בישראל, בשלל הנושאים והסוגיות שפורטו מעלה. רבות מהתכניות אושרו על בסיס 'תועלות' שהועלו על הנייר, אך כלל לא ברור שיתקיימו בפועל, ועל בסיס הבטחות, הצהרות ופתרונות שהוצעו אל מול הסכנות והחששות שהועלו. בטרם מקדמים טורבינות רוח נוספות, יש לבחון את התקיימותן של ההבטחות בפועל ואת מידת האפקטיביות של 'התרופות' לסכנות והחששות."
בשנים האחרונות מתנהל מאבק של תושבים מהר עמשא בו תומכת המועצה האזורית תמר ים המלח כנגד הכוונה להקים טורבינות רוח ביער יתיר, סמוך לישוב הר עמשא.
- טורבינות רוח=אנרגיה ירוקה אז על מה המהומה??
לפעמים תחליפיםנראים לנו כפתרון הנכון עד שבודקים אותם לעומק.. זה מה שקרה עם פרויקט טורבינות הרוח שרוצים להקים בחבל יתיר (ליד יער יתיר, הר עמשא) "אנחנו בעד אנרגיה ירוקה, ברת קיימא, אבל לא פותרים בעיה אחת ע"י יצירת בעיה אחרת" אומרת דר' חגית פרץ מהיישוב הר עמשא (אנתרופולוגית של רפואה שעבדה 10 שנים בבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון).
10 טורבינות רוח בגובה 180 מ' גובה עם מוטת כנף של 60-100 מ' ! רצו להקים להם במרחק של 500 מ' ממקום ישוב של בני אדם. בעולם המרחק מבני אדם לטורבינות בסדר גודל שכזה מגיע עד 2000 מ'!!
על מה המהומה? מסתבר שלטורבינות השפעה בריאותית על בני אדם בנוסף להשפעה על הסביבה שלהן. יש צורך לדאוג להציב אותן הרחק מבני אדם, נתיבי תעופה של צפרים ומכבישים.. הן מיבשות את האוויר בסביבתן ויוצרות תנאים לפריצת שריפות אך עם זאת אסור לטוס מעליהן כך שגם מטוסי כיבוי לא יוכלו לטוס מעליהן. גם צפרים שציר הנדידה שלהן עובר באזור לא יוכלו לעוף מעל שטח הטורבינות. בכלל טורבינות פוגעות ביצירת טרמיקות אוויר שכל-כך חשובות למעוף הציפורים.. בנוסף מסתבר ממחקרים וספרות שישנה בעולם בנושא, שהרעש הבלתי נשמע שמייצרות הטורבינות פוגע בבריאות בני האדם: לבעיות בשיווי משקל, בעיות שמיעה, כאבי ראש, בעיות שינה, סחרחורות ובחילות..
היזמים שרוצים להציב את הטורבינות רוח באזור לא עשו סקר בריאות, משרד הבריאות לא תומך בתושבים שמצדם נאלצו לפנות לעזרת בג"ץ בנושא.
[מתוך הכתבה: משבר האקלים- ברשויות המקומיות מתחילים להיערך]
ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר ים המלח: " כמו שלא כל הנוצץ זהב הוא, כך לא כל מה שאנרגיה ירוקה שומר על הסביבה ועל בריאות האדם. המועצה מתנגדת להקמת טורבינות במרחק לא סביר של 500 מטרים מבתי הישוב בהר עמשא. נמשיך לעשות ככל יכולתנו כדי למנוע את הפרויקט הזה מחד ולחזק את ההתיישבות בנגב המזרחי מאידך".