שער כניסה אל הגלריה של המרחב הפתוח, גלריה-לא גלריה, Notgalerie Arad ואל המדבר בערד שהפך למעין מקדש וירטואלי…
מאת: ענת רסקין
הפסל של ריינהולד ציסר (Reinhold Zisser) אומן אוסטרי, הוא חלק מפרויקט "On the Road Again" שאורגן בידי משרד החוץ האוסטרי.
שער העץ שהיה שער הכניסה לכנסיית ניחומים שהוקמה בווינה אחרי ההרס של מלחמת העולם השנייה מזכיר מאד את שערי העץ הגדולים המציינים כניסה למקדשים ביפן. עכשיו הוא שער כניסה אל הגלריה של המרחב הפתוח, גלריה-לא גלריה, Notgalerie Arad ואל המדבר בערד שהפך למעין מקדש וירטואלי… ממקום השער אפשר לצפות לכיוון ים המלח ומדבר יהודה.
הספור שמאחורי השער:
אחרי מלחמת העולם (1947), הוקמה בפאתי העיר וינה ההרוסה "כנסיית חירום" מבנה עץ ששימש כמקום מפגש להתפלל. בשנת 2015 ריינהולד האמן מצא את המבנה הרוס ונטוש. המבנה שופץ והפך למרחב מפגש לאמנים ולפרויקטים של אומנות קצת אחרת. כשהעיר וינה התחדשה היה צורך לפנות את המקום והמבנה פורק, הועבר בחלקים ונבנה שוב במקום אחר שהוקצה להם בעיר. בשנת 2020 ריינהולד והאומנים השותפים שלו החליטו לפרק סופית את המבנה והפרויקט שלהם. המבנה פורק שוב ו- 500 חלקיו חולקו בין האמנים, שנפוצו מאז ברחבי העולם, כשכל אחד הבטיח לשמור על החלקים שלו בינתיים…
ריינהולד לקח את השער כי לדבריו היה זה החלק החשוב והסמלי ביותר. עכשיו הוא הציב אותו בערד כשער למדבר האין סופי הפתוח למרחבי העולם.
מתחם רכס כידוד בערד הפך זה מכבר לגלריה-לא גלריה, Notgalerie , כאשר במרחב הפתוח עומדים פסלי חוצות נוספים כשערים למרחב:
"שער אל המדבר" של ישראל הדני
"שער הכוכבים" של איתן בן-משה
"נוטגלרי" של ריינהולד ציסר
ומצטרף אליהם (לא כשער) פסל החוצות של תומרקין הממוקם במצפור.
איך מגיעים?
נוסעים ברחוב מואב לכיוון בתי המלון. פונים ימינה לכיוון מצפור גורני. כשמגיעים לחניון המצפור פונים שמאלה לנתיב המיועד לרכבים גבוהים או לג'יפים. אחרי כ500 מ' רואים את שער העץ. אפשר להחנות את הרכב ליד מצפור גורני וללכת ברגל.
- פסלו של האמן האוסטרי ריינהולד ציסר, "ערד Notgalerie ", ופסלו של איתן בן-משה "שער כוכבים". הם שני פסלי חוץ חדשים בערד המוצבים בערד בהזמנת המרכז לאמנות עכשווית.
כל זה לא היה קורה ללא השותפים לעשייה: עיריית ערד, בעיקר מחלקת ההנדסה, מתנ"ס ערד (אגף תרבות ומחלקות האחזקה). בהזמנת פורום התרבות האוסטרי תל-אביב.
- לקריאה הספור המפורט על האומן והפרויקט באתר של אורן עמית- https://amito217.wixsite.com/orenamit