(צילום: ענת רסקין)
הצעירים ביניכם, שספרים הם לא בדיוק מקור להתעניינות אצלם, בוודאי לא מכירים את בתי המלאכה הקטנים הללו – כריכייה. אלו שאוהבים ספרים ושומרים עליהם ישמחו לדעת שיש כריכייה בערד. מועדון מפעל הפיס בשכונת נעורים, בערד טלפון: 08-9958517
כתבה וצילמה: ענת רסקין
שאלה: מה מזכירה לך המילה 'כריכייה'?
תשובה: "את שעורי המלאכה לבנים בבי"ס. הבנים היו עובדים בקרטונאז'. היינו צריכים לחתוך ולהדביק קרטונים בכדי לעשות קלסר. בסוף הכול היה בפח כי זה היה יוצא לי עקום".
הצעירים ביניכם, שספרים הם לא בדיוק מקור להתעניינות אצלם, בוודאי לא מכירים את בתי המלאכה הקטנים הללו – כריכייה. אלו שאוהבים ספרים ושומרים עליהם ישמחו לדעת שיש כריכייה בערד. והכריכות שלהם בהחלט לא יוצאות עקומות, אלא להיפך!
בעבודת נמלים, עם הרבה סבלנות, דייקנות ואהבת הספר מחדשים בכריכייה, שנמצאת במועדון מפעל הפיס בשכונת נעורים, את הספרים הקרועים והבלויים של ספריות עירוניות ופרטיות. 12 גברים ונשים המשתייכים למועדון 'מלב ולב' שבמתנ"ס ערד עובדים בכריכייה הקטנה, הנחשבת למפעל מוגן הבא לעזרתה של אוכלוסיה בעלת צרכים מיוחדים.
הספרים מנוקים מדבק ושאריות, הדפים מופרדים ומאוגדים שוב באמצעות תפירה והדבקה. הכריכה החיצונית משוקמת או, בדרך כלל, נבנית מחדש בעבודת יד: חיתוך קרטונים, גזירה, הדבקה. העטיפה החיצונית משוחזרת ע"י גזירת תמונת העטיפה המקורית או קילופה העדין או צילום ושיחזור. כך תקבלו את הספר המחודש כאילו יצא עכשיו מחנות הספרים והוא ימשיך ויאריך ימים בספרייה שלכם, בעד מחיר סמלי.
הכול החל לפני 10 שנים כאשר כורך ספרים בשם איגור הגיע לערד, פתח כריכיה קטנה ולימד את נינה שפיץ את סודות העבודה. כאשר פרש המשיכה הכריכייה ונינה לעבוד עם מועדון 'מלב ולב' ועדיין הם לומדים ומתעדכנים בטכניקות העבודה. לעזרתם בא רכז הכריכייה אהרון מרש והמתנדבים: ציפי אלמקייס, מזל רובינשטיין ורותי דייגי שעוזרים בניהול המקום והשגת עבודה.
בד"כ מגיעות העבודות מהספריות העירוניות בסוף השנה. בתי הכנסת מעבירים ספרים לתיקון אחרי החגים. גם בענף הספרים יש חודשי שיא וחודשי שפל. הספרייה העירונית בערד כורכת אצלם את ספריה הדורשים תיקון ואף עוזרת בהפצת שמם הטוב בקרב מנהלי ספריות ברחבי הארץ. אפילו הספרייה העירונית של אילת הגיעה אליהם וגם ספריות בתי ספר מכל הדרום כמו: אילת, יטבתה, מעלה שחרות, עין גדי וערד.
אנשים פרטיים מביאים את הספרים היקרים להם לטפול ואף לשחזור. לפני שנתיים הגיעו כ-10 ספרי תורה עתיקים מהמאה ה-18 שהיו ברשות בית כנסת בירוחם בכדי שעובדי הכריכייה יעמלו על שחזורם ותיקונם. העבודה הייתה ממש עבודת שיחזור אומנותית שדרשה הרבה סבלנות ועבודה עדינה אך התוצאות היו יותר ממספקות לאושרם של בעלי הספרים היקרים שגם יקרים לליבם.
מעבר לכריכת ספרים ושיפוצם אפשר להעביר לכריכיה עבודות כריכה של חוברות, עיתונים, פנקסים, ספרי זיכרונות אישיים ועבודות סטודנטיאליות.