(ציום-ענת רסקין)
בין מציאות לחלום- מעבר בסיסי צה"ל לדרום – סדרי גודל של השקעות בנגב, מעבר בסיסי צה"ל לנגב – ההכנות בשטח, ההון האנושי- תקוות מול אכזבות, החזון- האופטימיות תנצח.
הכנס התקיים זו השנה השלישית בירוחם, תחת הכותרת: "מהזדמנות עסקית למימוש כלכלי". בעקבות המעבר המתוכנן של בסיסי צה"ל לנגב והמענה האזרחי המתוכנן למעבר זה. ניסיון לחשוף את הפוטנציאל הכלכלי והעסקי הקיים בנגב והצגת השינויים אשר ישפיעו בצורה חיובית על התפתחותו הכלכלית.
מאת: ענת רסקין
הכנס שנערך ב- 5/11/12 הופק ע"י חברת 'נגבקו' עם רוח גבית של ראש מועצה מקומית ירוחם מיכאל ביטון. במעמד נכחו מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל אורנה הוזמן בכור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, נציגים ממשרדי הממשלה, ראשי ערים ורשויות, בכירים במשק, אנשי אקדמיה מתחום הכלכלה והניהול, בעלי עסקים, משקיעים ויזמים.
ראש מועצה מקומית ירוחם המארחת, מיכאל ביטון, רואה בנגב הזדמנות גדולה, לעיתים מפוספסת ואומר שקריית ההדרכה (עיר הבה"דים) שתקום ליד ירוחם היא המאיץ וההזדמנות של ירוחם כמו גם המבחן של ירוחם להתחבר להזדמנויות ולצמוח בעקבותיהם. "תדמית זה דבר חשוב אבל יותר חשוב לשנות מציאות. יש לנו חובה לפעול מלמטה, כישוב, כקהילה, ליזום ולהוביל".
בני גלזר מנכ"ל 'נגבקו', החברה לייזום והגשמה עסקית בנגב, מאמין בירוחם ובנגב המזרחי "שיראו שיש גם מחוץ לב"ש הזדמנויות עסקיות". לדבריו כתוצאה מהכנסים הקודמים נעשו כבר השקעות ונוצרו קשרים "אנשים מעוניינים לשמוע מה קורה בנגב ואנחנו מעוניינים לחשוף ההזדמנויות הקיימות בנגב".
מעבר בסיסי צה"ל לדרום – סדרי גודל של השקעות בנגב
עבודות התשתית של עיר הבה"דים כבר החלו. בסיס ההדרכה הראשון מתוכנן להיכנס בסוף 2014 ובסוף 2015 יכנס בה"ד האחרון. בשנת 2017 מתוכנן לעבור לנגב (בין הישוב עומר לצומת שוקת) בסיס המודיעין. 19 מיליארד ש"ח עלות העברת מחנות צה"ל לנגב. 27 מיליארד ש"ח כבר הושקעו בנגב. 1,7 מיליארד ש"ח הושקעו בהקמת גדר הפרדה בגבול מצרים. 8,2 מיליארד ש"ח יושקעו במגזר הבדואי להסדרת נושא הקרקעות ולפתוח. בעשור הקרוב מתוכננים עוד 45 מיליארד ₪ להשקעה בנגב במגוון תחומים. כמו כן הממשלה הקימה קרן לעידוד עסקים קטנים ו-4 מיליארד ש"ח הוקצו לקרן ההלוואות לעסקים קטנים, שהם מנוע הצמיחה הגדול. רק 700 מיליון מהם נוצלו. מדובר על 10,000 משרות ישירות ו-25,000 מקומות עבודה עקיפים הצפויים להיווצר בחמש שנים הקרובות כתוצאה ממעבר הבסיסים לנגב.
30,000 חיילים סדירים, קבע, רווקים ומשפחות צעירות מתוכננים לעבור לנגב עם הבסיסים ואלו צריכים מענה בכל מישורי החיים. מדובר באוכלוסיה צעירה של בני 20-32 שצריכים דירות, מקומות בילוי, קניה, חינוך לגיל הרך ואיכות חיים. הישוב שישכיל לתת להם מענה- יזכה בהם כתושבים לעתיד!. מעבר לכך עמותת אור הקימה כבר בנגב 8 ישובים, 25,000 איש התיישבו בנגב ולדברי רוני פלמר מנכ"ל 'עמותת אור' עוד 8,000 משפחות מחכות לרדת לנגב ואין איפה ליישב אותן. לפי פלמר יש 150,000 יחידות מאושרות בתב"ע, תנועת אור בונה 20,000 יחידות דיור בעיירות הפתוח והיא תהפוך לתנועה המיישבת של קק"ל.
בירוחם עצמה יש תנופת בניה בעיר שבמהלך 60 השנה האחרונות נבנו בה בתי מגורים רק במימון ממשלתי. 100 יחידות דיור נבנו בשכונת 'צהלה', נבנים מגורים להתיישבות צעירים וגם משרד השיכון מתכנן לבנות שכונה נוספת. נפתחו צימרים ומתוכנן מלון של 40 סוויטות. "תוך שישה חודשים אושרה תוכנית הדיור של צמודי קרקע במינהל מקרקעי ישראל" ציין בפליאה ראש המועצה הרגיל כי תהליכים כאלו נמשכים זמן רב.
לא סתם שאפשר לשמוע מכל עבר כי הנגב זו ההזדמנות העסקית הגדולה של העתיד הקרוב. "המטרה להפוך את הנגב למרכז בפני עצמו לא רק לקרב את הנגב למרכז" מסביר הראל לוקר מנכ"ל משרד ראש הממשלה. הסכם בינוי נחתם ולוקר מאמין כי זה יוריד את יוקר המחייה והדיור במרכז, יזרים ביקושים ושירותים עבור הבסיסים, להפעלה ותפעול שוטף. "שיפור בתשתיות יזלוג ויגיע לעיירות הפתוח, למועצות מקומיות, ישובים הקיימים בנגב וירים את איכות החיים.. אני קורא לממש זאת!"
מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, אורנה הוזמן-בכור: "הפוטנציאל הכלכלי מחיבור צריכת השירותים של בסיסי צה"ל, יחד עם צריכת המשפחות החדשות, יניב כמיליארד וחצי שקל בשנה לנגב. מדובר בהזדמנות חד פעמית לשינוי הנגב".
מעבר בסיסי צה"ל לנגב – ההכנות בשטח
עבודות ההכנה לקראת בואם של 'היורדים לנגב' כבר החלו במרץ והזוכים הם גם תושבי הנגב הנהנים מזרם ההשקעות לאחר דורות של יובש ומדבור זוחל.
קו מהיר של הרכבת מת"א לב"ש קצר את הנסיעה ל-55 דק' בלבד. ב-2015 מתוכנן קו אשקלון-ב"ש ואחריו, 'בעזרת השם', קו ב"ש- ערד. לוקר רוצה להחזיר עטרה ליושנה ולפתוח את קו הרכבת אשדוד-אילת, "חיבור עולמי בין מערב למזרח. יש לכך משמעות גיאו-פוליטית אסטרטגית. ישמש כתחליף לתעלת סואץ". משרד התחבורה פועל בשטח והארכת כביש 6 לצומת שוקת לקראת עבודה. וכבר בעבודה- שדרוג כביש 31 בין שוקת לערד. שדה התעופה בבסיס ח"א 'נבטים' מתוכנן להפוך לשדה בינ"ל משלים לבן-גוריון- "נפתור העניינים הביטחוניים".
הוקמו 5 פארקים לתעשייה: פארק 'עידן הנגב' של הרשויות: להבים, חורה, בני שמעון עם העסקים: 'קלגר', 'סודה סטרים'. פארק נ.ע.מ בנתיבות עם 'מפעלי טרה' ו 'מעדני מיקי' הנמצאים בשלבים מתקדמים של הקמה, פארק ההייטק בבאר שבע עתיד להפוך לעמק הסיליקון של ישראל וניתן למצוא בו חברות כמו EMC, 'דוייצ'ה', 'טלקום' ו- NESS. פארק התעשייה 'ספירים' בשדרות נמצא לקראת הרחבה של שלב ב' בין היתר בעקבות התרחבות חברת 'אמדוקס'. פארק התעשייה ברמת חובב עובר שינוי אסטרטגי מפארק כימי-תעשייתי לפארק אקו-תעשייתי (יפעל בדומה למודלים חדשניים הפועלים בגרמניה ובדנמרק).
במגזר הבדואי הוקמו מרכזים לקידום תעסוקה לבדואים בחורה ובשגב שלום. חווה אקולוגית בוואדי יתיר וכבר פועלי 3 מרכזי צעירים ברהט וישובים אחרים.
נושא הבריאות גם הוא בהתקדמות. בדימונה נפתח זה מכבר חדר מיון קדמי. כבר יש תכנית מתוקצבת לשנת 2012-2013 לפתוח חדרי מיון קדמיים בכל הישובים בנגב ויש תב"ע מאושרת להקמה בי"ח שני בנגב (אזרחי או בשיתוף עם הצבא) בלהבים.
אזורי בילוי לא הוזנחו גם כן. בעיר העתיקה ב"ש פותח מתחם בילוי ומגורים וכבר אין בו דירות להשכרה. בשלבי פתוח נמצא פארק נחל ב"ש ובו האמפי הגדול בארץ עם 12,000 מקומות ישיבה (פי 3 מקיסריה). ובתכנון פארק מוטורי בחצרים ופארק גולף בעומר.
ההון האנושי- תקוות מול אכזבות
בינתיים נראה שיש הרבה דיבורים, תוכניות, תקוות והתעלות נפשית אך בשטח הדברים מתנהלים כדרכם, קצת אחרת.
דר' אורנה ברי סגנית נשיאEMC העולמית ומנהלת מרכז המצוינות של החברה בישראל, מאוכזבת ממה ששמעה בוועידה הכלכלית: "אין משנה סדורה לפעילות בין משרדים, אין תוכנית סדורה, צריך לייצר תשתית לאומית בנגב." לדבריה מרבית החיילים בבסיסי ההדרכה הם אנשים שעוברים דרך הנגב לא מתיישבים בנגב. "מדברים על פרויקטים עד שנת 2015 ומה הלאה?"
זהר דביר מהסוכנות לעסקים קטנים במשרד התמ"ת: "אי אפשר לבסס יחידות מידע וטכנולוגיה שפועל 7/24 על יוממות. יש לעודד משפחות להתיישב בנגב". רוני פלמר מנכ"ל 'עמותת אור': "מכל ההשקעות בנגב- אין השקעות בהון האנושי". דליה נרקיס יו"ר קבוצת 'מאנפאור ישראל' מדווחת כי 1 מתוך 3 מעסיקים לא מצליח לאייש מקומות עבודה. בעיקר במקצועות: מהנדסים, מקצועות כפיים דורשי הכשרה מקצועית ונותני שירותים. " יש אלפי מקומות עבודה בתחום השירותים שלא מאוישים".. "הנגב במקום ראשון בסך מעסיקים שרוצים להעסיק עובדים. יש חוסר התאמה בין ביקוש להיצע". גם בתחום זה חסרה תוכנית אסטרטגית. "ההכשרה לא ברמה, אין סטאז' להכשרה המקצועית.. נדרשת השקעה בחינוך עכשיו כדי לפגוש את השינויים והאפשרויות בעוד 5 שנים.. חשיבה איך להשאיר את הסטודנטים בנגב".
דר' מוסי רוזנבוים מרצה בכיר למימון בפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון: "בדרום יש תפיסה עצמית נמוכה והאדרת המרכז (והפוך) בניגוד לממצאי מחקרים מהשטח. צריך לעשות פעולה להעלאת הערך העצמי של אנשי הדרום ושיווק האזור".
כל המשתתפים בדיונים לאורך היום בוועידה הכלכלית של הנגב ציינו את אוניברסיטת בן-גוריון כמקור לכ"א טכנולוגי מהמעלה הראשונה שאפשר להעסיק. את הצורך בשיתוף פעולה בין האוניברסיטה-מערכת הביטחון- תעשיות הביטחון. עו"ד עמוס קונפורטי שותף ב 'נגבקו': "יש כוח טכנולוגי טוב וחשוב בדרום. צריך לעשות שת"פ וליזום תעשיות, מרכזי מחקר ומצוינות עם האוניברסיטאות/מכללות". אבי פלדמן- מנכ"ל 'קפיטל נייצ'ר': "מים, אנרגיה וטכנולוגיות אלו תחומים שמחפשים בעולם ואנחנו יכולים להציע פתרונות. זה החוזק היחסי של הנגב". זהר דביר מהסוכנות לעסקים קטנים במשרד התמ"ת: "יש להקים מתחם גדול עם טכנולוגיה מתקדמת. מרכז ההייטק הצה"לי עובר לנגב, יקום פארק הייטק ליד האוניברסיטה, יש הון אנושי טוב בדרום, יפעלו לפי מודלים של זכיין צבא- הכנסת גורמים אזרחיים לעבודה עם הצבא."
מנמיכים ציפיות הם דווקא המשתתפים מהמגזר הבדואי. מחמוד אלעמור מ 'מרכז ריאן' להכשרה מקצועית: "2000 נשים מרהט עובדות בחקלאות בניצול מחפיר ומחכות שפארק התעשייה ברהט יפתח כדי לעבוד".. "החברה הבדואית ידועת אכזבות, לא מאמינים שזה יקרה, לא מאמינים שיכולים להשתלב. יש רצון לעבוד אבל צריך להכין אותם.." איברהים מנכ"ל 'מטיילי להב' וחב' קייטרינג ברהט: "היו 60 שנה של הזנחה במגזר הבדואי. צריך לעשות מיפוי צרכים. אי אפשר לעשות זאת ביום אחד. לא חושב שאנחנו חלק מהשיח לפתוח הנגב. לא תמיד מדיניות ברמות גבוהות ניתנת ליישום בשטח".
לעומתם היזמים ובעלי העסקים היהודים מלאי כעס וציניות. בעיות הבירוקרטיה כמעט מייאשות את דניאל בירנבאום מנכ"ל 'סודה סטרים' הרוצה הקצאה של עוד 23 דונם למפעל המתרחב שלו המעסיק 1000 עובדים בפארק 'עידן הנגב' אך אינו מקבל זאת כי לממשלה אין אפשרות לממן פתוח הקרקע או להחזיר לו את ההשקעה לפתוח שהוא מוכן להשקיע בעצמו. דב יגיל יזם תיירותי של 'חאן בלב המדבר' במכתש הגדול חיכה 11 שנה עד שקבל בימים אלו את האישור למיזם שלו שיהפוך מחצבה ישנה לאתר קמפינג.. אבי מוטולה מנכ"ל אפריקה תעשיות רוצה שיח בין השלטון המקומי והמגזר העסקי-תעשייתי. מיכאל ביטון ראש מועצת ירוחם דורש שעם בניית עיר הבה"דים יפתחו גם את הכביש המחבר את העיר לירוחם (כביש 224) כך שיהיה קשר רציף, ישיר וקל בין הישובים ושירוחם אכן תזכה לקשר עם עיר הבה"דים, מה שכרגע לא בתכנון. שלא לדבר על תשלום משכורות לעובדי המועצה..
ועוד לא הזכרנו את העובדה שרופאים ומורים צעירים לא נוהרים אל הנגב, הפתוח האיטי של כביש 31, סכנת ביטול הטבות המס לערד, ערבה תיכונה וחבל איילות, או אי ההיגיון בקביעת אזורי עדיפות לאומית א' שווים לקריית גת וערד.
הפרט אמנם מחולל שינויים אבל בכל זאת צריך את שיתוף הפעולה של המוסדות הממשלתיים. "כיום המצב הוא שהממשלה מצטרפת ליזמות ולא להפך", אומר פלמר.
מול האופטימיות וההשקעות האדירות המתוכננות בנגב עומדת תחזית כלכלית עולמית ומקומית לא קלה. קוגן ראובן סגן ראש אגף תקציבים במשרד האוצר: "שנת 2014 תהיה קשה מבחינה פיסקאלית ותקציבית". פרופ' אבי בן בסט מהאוניברסיטה העברית והמכון הישראלי לדמוקרטיה: "שנה ראשונה לאחר בחירות זו שנת הזדמנויות".. "בשנים האחרונות אמנם יש צמיחה אבל הקצב יורד, יש האטה זולגת.. בשנת 2013 צפויה החמרה. חרגנו בגירעון התקציבי ואם לא יתוקן צפויים בעיות קשות."
לפי נתוניו אי השוויון הכלכלי בישראל הוא מהגבוהים בין מדינות OECD . ישראל ניצבת ליד ארה"ב באי שוויון בהכנסה הכלכלית. חשבו ומצאו את ההבדל בין דרום הארץ למרכזה..
החזון- האופטימיות תנצח
מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל אורנה הוזמן בכור: "באוגוסט השנה התקבלה החלטת ממשלה להקמת ועדה בין משרדית בנוגע למעבר צה"ל לנגב. במשך חצי שנה גובשה תוכנית אסטרטגית אשר תתווה את הדרך לממשלה כיצד להיערך בצורה הטובה ביותר לקראת מעבר יחידות צה"ל. התוכנית האסטרטגית תוגש לממשלה בעוד 3 חודשים."
"המשרד לפיתוח הנגב והגליל מוביל, בשיתוף מנהלת מעבר צה"ל לנגב, משרד הביטחון והג'וינט את פרויקט "מעגלים בנגב"- פרויקט המסייע לרשויות המקומיות ולעסקים הקטנים והבינוניים בנגב לשלב כוחות ולבנות שיתופי פעולה אשר יאפשרו להם להשתלב בעבודות מעבר הבסיסים לנגב בצורה הטובה ביותר על מנת שיוכלו ליהנות מצמיחה כלכלית".
לוקר מנכ"ל משרד רוה"מ: "אנחנו עומדים בפני נקודת מפנה. מהפך דרמטי. אני קורא לתעשיינים להצטרף לרכבת העשייה בנגב ולהשקיע בנגב!"
"Make it happen " פונה פלמר מנכ"ל 'עמותת אור' להתיישבות בנגב לאנשים באולם שזה מכבר התרוקן. ממאות משתתפים, ביניהם "בכירים ומכובדים", נשארו רק 85 איש ישובים על כיסאם באולם בכדי לשמוע את הדיון על פתוח ההון האנושי. רובם אנשי תקשורת, עייפים מיום של דיבורים ומצגות, ש 'ניקרו' ליד מכשירי וידאו מזמזמים שתעדו את המעמד..
Negev Vision היה שמו של הכנס כיאה לזמננו. למרות הציונות, זה לא נמכר טוב כ 'חזון הנגב' של הזקן.