(צילום-ענת רסקין)
אושר מיזם פוספט משותף בסין, במסגרתו כיל תשקיע מעל ל-300 מיליון דולר. השותפות האסטרטגית, לכשתצא, כמעט ומכפילה את נתח השוק הגלובלי של כיל בתחום הפוספט. "אבן דרך משמעותית בתכנית האסטרטגית של החברה.. תכנית "הצעד הבא קדימה" לגיוון ושדרוג מקורות חומרי הגלם. כיל מבטיחה את המשך פעילות הפוספט שלה גם במצב בו שדה בריר לא יאושר ותעשיית הפוספט בישראל תיסגר".
כיל ממשיכה להתרחב מחוץ לישראל, ומודיעה על השלמתו של הקמת המיזם המשותף עם קבוצת Yunnan Phosphate Chemicals, יצרנית הפוספט המובילה בסין. המיזם המשותף (YPH JV) כולל מכרה סלע פוספט בקנה מידה עולמי המפיק כ-2.5 מיליון טון פוספט בשנה ופעילות ענפה בתחום הפוספט. פלטפורמת הייצור המשותפת הינה בקנה מידה עולמי, הכוללת פעילות לאורך כל שרשרת הערך- מכריית פוספט, דרך דשנים בתפזורת ועד מוצרי המשך, וכן פוספט ליישומים מיוחדים בשוקי המזון והחומרים המורכבים.
המיזם המשותף הינו אבן דרך משמעותית באסטרטגיית "הצעד הבא קדימה" של כיל. כך מבטיחה כיל את המשך פעילות הפוספט שלה גם במצב בו כרייה בשדה בריר שבנגב לא תאושר ותעשיית הפוספט בישראל תיסגר.
המיזם יאפשר להגדיל את פלטפורמת הפוספט של כיל ביותר מ-50%, להבטיח את עתודות הפוספט לטווח הארוך ולהרחיב את המודל העסקי של הפעילות הנפרש לאורך כל שרשרת הערך, תוך התמקדות באסיה. כיל היא יצרנית מובילה של דשנים מיוחדים ופוספטים מיוחדים, מעכבי בעירה ופתרונות לטיפול במים. פעילות הייצור והכרייה של כיל הממוקמת בישראל, אירופה, אמריקה וסין, נתמכת על ידי הפצה ואספקה גלובלית, נוכחות רחבה ברחבי העולם וקרבה לשווקים גדולים באזורים מתפתחים. יתרונות ייחודיים נוספים של כיל כוללים פעילויות ייצור אנכית- החל מחומרי הגלם ועד למוצרים מורכבים, וגם שיתופי פעולה תפעוליים לייצור מוצריה הייחודיים; סל מוצרים מאוזן ומגוון לשווקים המתפתחים.
באמצעות השותפות כיל צפויה להפוך למובילה בעולם בתחום הפוספט המיועד ליישומים מיוחדים וכמעט להכפיל את נתח השוק הגלובלי שלה בתחום. עוד צפויה השותפות לשפר את התחרותיות של פעילות הפוספט של כיל, הודות לגישה לסלע פוספט בעלות נמוכה עם עתודות נרחבות, כמו גם חומצה זרחתית בעלות נמוכה. כבר כיום כיל היא הספקית המובילה של חומצה זרחתית נקייה. תכנית המיזם המשותף עשויה להגדיל פי שלושה את עתודת החומצה הזרחתית הלבנה.
במהלך חמש השנים הבאות, צפויות כיל וקבוצת Yunnan Phosphate Chemicals להשקיע כ-340 מיליון דולר (בחלקים שווים) לבניית מפעלים ולהגדלת עתודת החומצה הזרחתית הלבנה. הן ייצרו וישווקו אותה בסין באופן בלעדי באמצעות השותפות במהלך שנים אלו.
בנוסף, בחודש אוגוסט 2015, הקימו כיל וקבוצת Yunnan Phosphate Chemicals פלטפורמת מו"פ (מחקר ופתוח) בתחום הפוספט בקונמינג שבמחוז יונאן, לפיתוח טכנולוגיות חדשות מבוססות פוספט שיספקו תמיכה טכנית לפעילות הפוספט של המיזם המשותף, כמו גם לפעילותן של שתי השותפות בתחום. קרוב לתריסר פרויקטים הושקו על ידי יחידת המו"פ מאז הקמתה.
כיל תהיה בעלת השליטה במיזם המשותף, שתוצאותיו, לרבות הנכסים וההתחייבויות, יאוחדו לתוך דוחותיה הכספיים של כיל. היא תוביל את פעילות המיזם המשותף שיפעל כיחידה עסקית פעילה של כיל, תמזג לתוך המיזם המשותף את פעילותה הקיימת בסין, באינטגרציה מלאה עם פעילותה הגלובלית של ועם המדיניות התאגידית של החברה.
העסקה הושלמה לאחר קיום התנאים המתלים להשלמתה לשביעות רצון הצדדים, ובכלל זאת קבלת האישורים הנדרשים ותשלום של כ-180 מיליון דולר על ידי כיל בתמורה לחלקה במיזם המשותף. רכישת 15% מהונה שלYunnan Yuntianhua על ידי כיל (אחד התנאים להשלמת העסקה), אושרה על ידי משרד המסחר של סין וכפופה לאישור סופי של רשות ני"ע הסינית.
לאחר השלמת הקמתו של המיזם המשותף, כל פעילות הפוספט הקיימת של כיל בסין, תעבור לפעול תחתיו, בהתאם ללוח זמנים שיוסכם בין הצדדים.
כיל הינה חברה ציבורית הנסחרת בבורסה בתל-אביב ובניו יורק TASE and NYSE:ICL) 45%) ממניות כיל מוחזקות בידי החברה לישראל, 13.9% מניות מוחזקות בידי חברת פוטאש הקנדית ((PCS ויתר המניות מוחזקות בידי הציבור.
החברה מעסיקה כיום כ- 12,500 עובדים ברחבי העולם מהם כ- 5,000 בישראל, רובם בנגב. ומכירותיה בשנת 2014 הסתכמו בכ- 6.1 מיליארד דולר וכ-48% מהן נבעו מיצור המתבצע בישראל.
יו"ר YTH, בעלת השליטה ב-Yunnan Yuntianhua, טה שנגואה: "אנו שמחים על השלמת השותפות האסטרטגית שלנו עם כיל, המובילה את תעשיית הפוספטים בעולם. אנו מלאי ציפייה לקראת האינטגרציה המלאה, על מנת להוביל את שוק הפוספט לאורך כל שרשרת הערך, מכרייה ועד ייצור מוצרי המשך. יחדיו, נפעל על מנת לשנות את מפת השוק בסין ובשווקים נוספים באסיה, וכן לתרום לתעשייה ולחברה בסין".
מנכ"ל כיל סטפן בורגס: "אנו שבעי רצון מהשלמתה של השותפות האסטרטגית, תוך הקדמת לוחות הזמנים, הודות למאמץ המשותף של שני הצדדים, וכן לרשויות בסין אשר מכירות בפוטנציאל הגלום בשותפות בין שתי שחקניות מובילות בתעשיית הפוספטים הגלובלית."
למרות שביעות הרצון שמפגינה כיל מן ההסכם מציינים בחברה כי אמירות אלו מתבססות על הערכות וההנחות של ההנהלה ועל מידע זמין העומד בפני הנהלת החברה נכון למועד הדיווח. אך יש סיכונים וחוסר ודאות באשר לתוצאות בפועל בשל גורמים שונים, לרבות, בין היתר, חוסר היכולת לקבל אישורים רגולטורים להשלמת ההשקעה ב-YTH, תנודות בשוק, בייחוד באתרי הייצור ובשווקי היעד של המיזם המשותף, שינויים בביקושים ובמחירים של מוצרי המיזם המשותף, כמו גם הוצאות שילוח ואנרגיה, שינויים בשוקי ההון, ובכלל זאת תנודות בשיעורי מטבע חוץ, זמינות אשראי, שיעורי הריבית במשק, שינויים במבנה התחרות במשק, מחסור בחומרי הגלם העיקריים שבשימוש, פערים בין עתודות סלע הפוספט בפועל לבין אומדן העתודות וגורמי הסיכון המופיעים בדוח השנתי (20-F) של החברה שהוגש לרשות ניירות הערך בארה"ב (SEC) ביום 20 במרץ, 2015.
אין ספק שהשותפות האסטרטגית עם היצרנית המובילה באסיה של סלע פוספט כמעט ומכפילה את נתח השוק הגלובלי של כיל בתחום הפוספט, ומחזקת את מעמדה כשחקנית מובילה בשוק הפוספט. זו אבן דרך משמעותית בתכנית האסטרטגית של החברה, "הצעד הבא קדימה", לגיוון ושדרוג מקורות חומרי הגלם, שיפור היעילות והעמקת נוכחותה בשווקים המתעוררים.
כיל מתגאה שהמוצרים שהיא מייצרת בתחום החקלאות מסייעים להאכיל את אוכלוסיית העולם הגדלה; שהאשלג והפוספט שהיא כורה ומייצרת משמש כמרכיב בדשנים וכמרכיב חיוני בתעשיות התרופות ותוספי המזון. ובכך שהיא מסייעת ליצירת אנרגיה יעילה יותר וידידותית לסביבה, פועלת במסגרת אסטרטגיית קיימות הכוללת מחויבות לשמירה על הסביבה, תמיכה בקהילות שמפעליה פועלים בקרבן ומהן מגיעים עובדיה, מחויבות לכלל העובדים, ללקוחות, לספקים ולכלל מחזיקי העניין של החברה.
בנימה אישית, יש לקוות שתאגיד ענק זה על כלל עשייתו ותרומתו ידע לשמור במהלך הפעילות הנפרשת לאורך כל שרשרת הערך, בפעילותה הגלובלית של החברה בישראל, סין ומקומות אחרים, גם על ערך החיים הממשי של האנשים בקרבם ואיתם הם פועלים. כמו גם שתוכנית "הצעד הבא קדימה" תציג תפיסה ערכית ולא רק תכנונים לשליטה בשוק הגלובלי, הפיכה לאיגוד-על או אולי נקמנות בעיר ערד, תושבי הנגב או מדינת ישראל על שלילת אפשרות הכרייה בשדה בריר. שכן בסופו של דבר, אין טעם בייצור ובמוצרי המשך "למען האנושות" ו "אוכלוסיית העולם" אם תוך כדי התהליך יש ממידת הסכנה לחיי אנשים ואוכלוסייה…