נתוני התמונה החינוכית שפורסמו על ידי משרד החינוך מוכיחים כי אפשר לנצח את נקודת הפתיחה ואת המדד הסוציו אקונומי. הנתונים של מערכת החינוך בירוחם בגיל תיכון גבוהים משמעותית מהנתונים של הממוצע הארצי ובוודאי ביחס לרשויות במדד טיפוח דומה (4 באשכול סוציו אקונומי).
נתונים מראים:
אחוז זכאות לבגרות מלאה:
ירוחם: 87 אחוז (עליה של 13 אחוז לעומת 74 אחוז בשנה הקודמת). ארצי 68 אחוז.
אחוז לומדי אנגלית 4-5 יחידות:
ירוחם 78 אחוז (38% ארבע יחידות, 40% חמש יחידות)
ארצי 59 אחוז.
אחוז לומדי 4-5 יחידות מתמטיקה:
ירוחם 36 אחוז. ארצי 31 אחוז.
נשירה:
ירוחם 0.6 אחוז נשירה. ארצי 1.2 אחוז נשירה.
בנוסף רוב בוגרי כיתות י"ב בירוחם יוצאים למכינה או שנת שירות ויש כמעט 100 אחוז גיוס לצה"ל או לשירות לאומי בקרב הבוגרים.
נתונים אלה מצטרפים להיקף לומדי מגמת פיסיקה מהגבוהים בארץ, לזכיות החוזרות ונשנות של תלמידי העיר בתחרויות רובוטיקה ורחפנים בארץ ובעולם וכן לעובדה שלמעלה מ60 אחוז מתלמידי העיר משתתפים בחינוך בלתי פורמאלי.
להצלחה שותפים רבים ולא היינו מגיעים לאן שהגענו ללא ההירתמות והמחויבות של כל אלה. למשרד החינוך ומנהלת המחוז עמירה חיים. קרן רש"י, אגודת צבע של האחים פינטו, פדרציית מיאמי וחברת גזית גלוב בראשות חיים כצמן ומר מורט מנדל.
בירוחם עובד כבר מספר שנים מודל ייחודי של שולחן עגול הכולל שותפות של משרד החינוך, הרשות המקומית ונציגי הפילנתרופיה. זהו מהלך אסטרטגי שמבקש ליטול אחריות על ילדי העיר מגיל לידה ועד אקדמיה. מהלך שמבקש לתת הזדמנות אמיתית לכל ילד בלי קשר למקום ולתנאים בהם נולד.
אסטרטגיה זאת יעילה ומשיגה את היעד של צמצום פערים בחברה, יש מכאן מודל לאומי מוצלח. ישנה עוד עבודה רבה לפנינו בשטח. יש חובה למדינה לבצע תקצוב דיפרנציאלי עמוק ולעשות חינוך חינם אמיתי ולא מזוייף להכפיף את הגיל הרך למשרד החינוך ועוד מהלכים מערכתיים.
אנו גאים בתלמידי העיר שעשו את הדרך, אנו גאים בצוותים החינוכיים המסורים שמתעקשים על כל ילד וגאים. אנו מודים לכל השותפים ומאמינים כי בשנה הבאה נתקן את שדורש תיקון ונטפס עוד קומה מעלה.
מתברר שאפשר להתעקש על הזדמנות לכל ילד וגם לראות פירות בעמלנו. הדרך ארוכה אך לשמחתנו תלמידי העיר והצוותים החינוכיים מאפשרים לנו גם רגעי נחת.