הינכם מוזמנים לשמוע את התזמורת הקאמרית של ערד. צוות המורים ותלמידיהם מופיעים בקונצרטים מיוחדים לקהל הרחב.
כתבה וצילמה: ענת רסקין
חברי התזמורת:
המנצח: ולארי סומרוב
אלה סומרוב: ויולה – מורה בקונסרבטוריון
אילנה מוטוסוב: פסנתר – מורה בקונסרבטוריון
גלינה ברזק: כינור – מורה בקונסרבטוריון (הבת של ואלרי ואלה)
איגור רנגולד: נגן צ'לו
איליה טיבין: ויולה
ניקולאי קורפנקו: ויולה – תלמיד כתה י"ב בטכני ב"ש
בוריס ספקטור: כינור – סטודנט למחשבים באוניברסיטת בן גוריון
טל אוחנה: כינור – סטודנטית לננוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון
מיכאל מקסימוב: כינור – חייל
איגור קצבן: כינור – חייל קרבי
ואדים אוזרסקי: כינור – חייל שריונר
אלה וסילביצקי: זמרת. שרה ולומדת באקדמיה לאופרה בתל אביב.
מרינה גלייזר: מנהלת אדמיניסטרטיבית של התזמורת ומנחה את ההופעות.
מורים ותלמידים מנגנים ביחד בתזמורת הקאמרית של ערד. הצעירים התחילו ללמוד בקונסרבטוריון של ערד בכתה א' והמשיכו במשך 12 שנה ללא הפסקה ואף עשו בגרות במוזיקה בנוסף ללימודים האחרים להם. 15 שנה שהתזמורת קיימת וגם כיום מקפידים כולם להגיע פעם בשבוע, ביום שישי, להתאמן ביחד.
טל אוחנה בחרה בכינור עוד כילדה ובאה מרצונה ללימודים. את בוריס ספקטור אמא לקחה ביד אבל הוא נשאר וכיום הוא מנגן להנאתו. לדבריהם הם ממשיכים לנגן בתזמורת כי מעבר לרמה המקצועית הגבוהה תורמת גם האווירה של משפחה גדולה השוררת ביניהם. את הקפדנות והמשמעת הם מקבלים בהבנה 'כי רק כך מגיעים להישגים'.
ולארי המנצח שמח על הרכב התזמורת המקצועי וגאה בה: "בנוסף לתזמורת יש הרכבים של טריו וקווארטט (שלישיות ורביעיות) בתוך התזמורת. אנחנו מנגנים תוכניות המורכבות מיצירות שמנגנים הרכבים מקצועיים בעולם. יש לנו רפרטואר רחב של 50 יצירות. כל קונצרט אנחנו מתאימים את התוכנית לקהל ומה שיכול לעניין אותו. קלאסי רציני למי שאוהב ומבין מוזיקה קלאסית כמו: באך, ויואלדי, שוסטקוביץ, פגנוני, מאסנה ועוד. אנחנו מנגנים גם הרבה יצירות של המלחין הישראלי בוריס פיגובט. בעבר ערכנו קונצרטים מודרכים. השנה יצאנו בתוכנית חדשה של 4 קונצרטים מתוך ' 4 עונות השנה' של ויוואלדי ובשנה הבאה מקווים לערוך קונצרט סוליסטים וגם קונצרט הרכבים".
ולארי הגיע ממוסקבה בשנת 1991 לערד. הוא למד ניצוח ואקורדיון באקדמיה למוזיקה ע"ש גיסין במוסקבה. כשהגיע לערד ניגן בהרכב של חמישיית אקורדיאוניסטים אשר הופיעו ברחבי הארץ. אפילו מול הנשיא לשעבר ויצמן. בהמשך החלו הוא ואשתו, אלה, לעבוד בקונסרבטוריון בערד, הקימו את התזמורת הקאמרית וכבר 15 שנה שומרים על קיומה.
כל חברי התזמורת מנגנים בהתנדבות. גם מרינה גלייזר המנהלת והמנחה של התזמורת עושה זאת בהתנדבות. כחיילים וסטודנטים אין זה מובן מאליו שימשיכו לנגן בהתמדה כפי שהם עושים. מרינה: "הלימודים דורשים הרבה וגם לחיילים יש קשיים רבים. ואדים אוזרסקי, כשריונר, היה חוזר מהצבא עם ידיים מלאות בגריז ואיגור קצבן, ששרת ביחידה קרבית, היה חוזר עם ידיים פצועות. לא בדיוק ידיים קלאסיות של נגנים. היה גם קשה לתאם תאריכים להופעות".
אבל האהבה לנגינה והאהבה לקבוצה המיוחדת שנוצרה, גרמה לכך שכולם עושים מאמצים להגיע לחזרות ולהמשיך ולנגן בכל תנאי. ואדים לקח את הכינור לצבא כדי להתאמן בטנק וטל לא מוכנה לחשוב על הפסקת הנגינה: "זה צורך. זה נותן פורקן לרגשות".
אילנה מוטוסוב מורה לנגינה ומנגנת כבר 50 שנה על פסנתר ואורגנית. למרות שנים של ניסיון היא אומרת ש "צריך להתאמן כל הזמן. לנגן על כלי נגינה – זו עבדות". היא מסכימה שמורי הנגינה מברה"מ לשעבר מלמדים בדיסציפלינה אירופאית הידועה במשמעת הקשה שלה אך אומרת: "אין דרך אחרת. אין כאן פשרות. או שעושים משהו או שלא עושים ולשם כך צריך משמעת ואחריות".
כשהיו הנגנים הצעירים תלמידים בקונסרבטוריון היו נוסעים מטעמו לכנסים שנתיים ונפגשים עם תזמורות מרחבי הארץ. כיום הם מבוגרים. התזמורת הפכה למקצועית והם מופיעים בעיקר בארועים עירוניים בערד.
סוניה גנדלמן המנהל החדש של הקונסרבטוריון הסביר כי כולם ניגנו בתזמורת הצעירה והמשיכו עד היום. בגלל שנים קשות ללא פקוח ממשרד החינוך אין בני נוער בקונסרבטוריון היכולים לרענן את התזמורת ולהצטרף אליה. "לפני שנתיים הוקמה מחדש התזמורת הצעירה ואנחנו מקווים שהם יהיו חברי התזמורת לעתיד. אמנם לתזמורת יש סטאטוס של תזמורת עירונית אבל הם שייכים לקונסרבטוריון הנמצא בחסות מתנ"ס ערד".
קצת מסובך, אבל לא זה העיקר. מרינה גלייזר המנהלת המנהלית של התזמורת: "אני עוסקת בניהול, תאום הופעות בארץ ובחו"ל, שחרור מהצבא, ליווי והנחיית ההופעות. המשימה הקשה והעיקרית שלי היא להכיר למארגנים את התזמורת מערד כדי שיזמינו אותה להופעות. אח"כ הקהל מתרגש ומתלהב ותמיד יש התרשמות לטובה מהתזמורת והמקצועיות שלה".
מרינה פותחת את הדלתות אך ההצלחה של התזמורת הקאמרית של ערד מתבטאת בהופעות שלה ברחבי הארץ ובחו"ל. השנה הספיקו כבר להופיע בחיפה, בקרית חיים ובבאר שבע. בערד הופיעו פעמיים: ביום הניצחון לגרמניה הנאצית ובסיום חודש גיל הזהב. מידי שנה הם נותנים קונצרט בפני מוזמני כנס הגרעין שמארגן קמ"ג. מפעם לפעם הם מנגנים גם בפני קהילות יהודיות בקנדה וארה"ב ובעיר התאומה, דינסלאקן, שבגרמניה. בגאווה רבה הם מספרים על תרומה מדנמרק שקבלו כאות הערכה – כלי נגינה מהמאה ה-18.
תוכניות לעתיד? מרינה: "אנחנו מאחלים הצלחה למנהל החדש של הקונסרבטוריון. לא יודעים מה יהיה בטווח הארוך, בעתיד, זה לא חשוב כרגע. אנחנו פועלים בהווה ועושים הכול מאהבה".
בחודש הקרוב, ב- 23/12/10 יערך קונצרט '4 עונות השנה' בבאר שבע והקהל מוזמן להצטרף בהסעה שתצא מערד.בקיץ הם מקווים להשתתף בפסטיבל שנתי של תזמורות קאמריות שיערך בסלובניה. בשנה הבאה יצאו עם תוכנית קונצרטים חדשה ומקווים לערוך קונצרט סוליסטים וגם קונצרט הרכבים.
קאמרה פירושו באיטלקית – חדר. עד המאה ה-19 מופעים מוזיקאליים היו נערכים רק בחדרי הטרקלין של החברה הגבוהה. מאז ההרכבים המוזיקליים התפתחו לתזמורות קאמריות שמופיעות באולמות קונצרטים בפני הקהל הרחב.
גם בערד יש מוזיקה קאמרית באוויר!