(צילום-ענת רסקין)
כך קרא תא"ל חזי משיטה סגן בכיר לראש מינהל המעבר דרומה של משרד הביטחון בכנס מצפה רמון ה-3 לשוויון בבריאות בנגב ושינוי פני הרפואה בנגב, שנערך היום (27/5/14) בנושא השלכות מעבר צה"ל דרומה על מערכת הבריאות בנגב בתחומי הרפואה. ראש מועצה מקומית מצפה רמון רוני מרום: "להזדמנויות יש תכונה להעלם. זה הזמן- לא מחר!"
מאת: ענת רסקין
תא"ל משיטה טען שיש חסמים בנושאי בריאות, תחבורה, דיור ותקציבים הדורשים ממון רב ויש להסירם במהירות אחרת מערכת הביטחון לא תוכל להמשיך ולקדם את מעבר צה"ל לדרום. "אם הם לא יפתרו נצטרך להמתין להם!" משיטה אמר שלא יתכן שהון אנושי כמו אנשי המודיעין והטכנולוגיה "יכתתו רגלם" באוטובוסים למקום עבודתם בדרום. כמו כן דרישתם לבתים/דירות בשכירות תגרום לדחיקת הסטודנטים של ב"ש ולעליית מחירי הדירות. "אנחנו רוצים להביא ברכה ולא לקלקל" לכן יש למצוא פתרונות דיור. תקציב מעבר צה"ל לדרום היה אמור להיות תקציב נפרד מתקציב הביטחון – "וכיום זה לא כך!". כמו כן יש למצוא מקורות לתמרץ את המשאב האנושי האמור לרדת דרומה כי "יש להם אלטרנטיבה מעבר לכביש.."
רו"ח מיכאל מישורי דרעי ואל"מ דר' רם שגיא מפקד רפואה פיקוד דרום בחיל הרפואה פרשו נתוני מחקרים המראים כי עד 2025 יהיה חוסר של כ-150 רופאי משפחה בדרום, כ-80 רופאי ילדים וכ-840 אחיות!! זאת בשל צפי בגידול האוכלוסייה בדרום בכ-300,000 איש (יש שאף ציינו 450,000 איש), פרישה של אנשי מקצוע וכנגד מעט מאד מתמחים הממלאים את מקומם בדרום. "זו משימה לאומית! יש להגדיר רפואת משפחה כמקצוע מועדף ולתת תמריצים בהתאם". עוד דובר על הכשרה במסלולים ייעודיים, שיתופי פעולה בין הצבא למערכת האזרחית וקמת מרפאות ובי"ח לשיקום בדרום. (מנהל בי"ח 'ברזילי' שבאשקלון בישר שמחלקת שיקום תקום בעוד שנתיים וכי כבר יש התקשרויות עם קבלנים).
יעל גרמן שרת הבריאות הודתה כי הדרום לוקה בחסר בנושא הבריאות וכי צריך להשלימו. עוד אמרה כי משרד הבריאות הכין כבר לפני שנתיים תוכנית בנושא שיקום הבריאות בדרום לקראת מעבר צה"ל, "אבל לפני שנתיים לא הייתה נכונות להשקיע בבריאות". יש לשים דגש ולהתעקש על פתרונות מתוספת תקציבית לבריאות ממקורות ציבוריים ולא להתפתות לפתרונות מהירים וקלים שמציעים מקורות פרטיים. "תוספת תקציבית לבריאות לא פחות חשובה מתוספת תקציבית לביטחון!"
בכנס השלישי שנערך במתנ"ס הישוב מצפה רמון נכחו שרת הבריאות, ראש מועצה מקומית מצפה רמון רוני רם, מנהלי בתי חולים, נציגת קרן מיראז', קצין רפואה ראשי של חיל הרפואה ונציגים מחיל הרפואה, מנהלי קופות חולים, דיקן הפקולטה למדעי הבריאות של אוניברסיטת בן גוריון ונציגי המשרד לפתוח הנגב והגליל ומנהלת מעבר צה"ל דרומה. כולם חזרו וציינו את ההשקעות הרבות המתוכננות עם המעבר דרומה (30,000 איש ו-1.5 מיליארד ₪), את ההזדמנות הגדולה של החיים לנגב ותושביו מבחינת תעסוקה ופתוח כלכלי שיש לנצלה, את החזון הציוני של מרכזיות הנגב ומימוש החלום הגדול של בן גוריון.
"הגיע זמן נגב" אמרה אדוה אשל-רבינוביץ מהמשרד לפתוח הנגב, "אנשי קבע מבינים שמדובר בשליחות ולא רק בעבודה, בירידה לנגב" הצהיר תא"ל פרופ' קרייס קצין רפואה ראשי. אך בפועל מסתבר שתקציבים לא מועברים, יש חסמים, יש השתדלות רבה של ראשי רשויות להכין את יישוביהם למעבר ולהיות מספיק אטרקטיביים למצבת האנושית העתידית של "טכנולוגים וטכנולוגיה" אך כנראה שלא די בכך בכדי לספק את רצונם בדיור, חינוך, תרבות ברמה של מרכז הארץ. אל"מ דר' זרקא מפקד שר"פ בחיל הרפואה: "אין זמן. חשוב לעבור לשלב הבצוע. תושבי הנגב כבר כאן והצבא בדרך לכאן" . ראש מועצה מקומית מצפה רמון רוני מרום: "להזדמנויות יש תכונה להעלם. זה הזמן- לא מחר!"
מסתמן ששתי בעיות מהותיות עומדות כרגע בפני פרויקט מעבר צה"ל לדרום: הדרום לא מוכן לקליטתם של אנשי הצבא ואנשי הצבא מצידם אינם מעוניינים כל-כך לרדת לדרום. "הנגב לא אטרקטיבי בתודעה של אזרחים ישראלים" היא תובנה מצערת שעדיין נשמעת ולצידה המסקנה של בן גוריון: "חזון שאינו צמוד לביצוע- הוא חזון שווא"..