למעלה מ- 400 משתתפים מכ-60 מדינות יטלו חלק בכנס הבינלאומי הרביעי על מדבור וחיים ברי-קיימא באזורים צחיחים. הכנס מאורגן על ידי המכונים לחקר המדבר ע"ש בלאושטיין של אוניברסיטת בן-גוריון ויתקיים בין ה -12-15 בנובמבר 2012 בקמפוס שדה בוקר. כנס זה הפך בשנים האחרונות למפגש הבינלאומי הגדול ביותר שדן בסוגייה אקולוגית זו – והוא מתקיים בחסות האו"ם, וארגון אונסקו.
למעלה מ- 400 משתתפים מכ-60 מדינות ייטלו חלק בכנס הבינלאומי הרביעי לנושא מדבור, שיתקיים בין ה -12-15 בנובמבר 2012, במכונים לחקר המדבר ע"ש בלאושטיין בקמפוס שדה בוקר של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מדבור היא התופעה של הפיכתם של אזורים לצחיחים ובלתי-פוריים/שמישים לאדם ולסביבתו. כיום ישנה הבנה בינלאומית כי תופעה זו מושפעת משורה של גורמים, ביניהם מדיניות שימור הקרקע, ניהול מערכות המים, ומאפייני החקלאות, התחממות כדור הארץ ושינויי האקלים. מתוך כך, המאבק במדבור הפך לנושא סביבתי בו עוסק העולם כולו מתוך מטרה למצוא את האיזון הנחוץ בין פיתוח וקיימות באזורים צחיחים.
"ישראל היא אחת מהמדינות הבודדות בעולם אשר שיקמו בהצלחה אדמות נרחבות והינה בעלת הכרה בינלאומית כמובילת השמירה על הערבה מהמשך תופעת המדבור", אומר מארגן הכנס פרופ' אלון טל ממחלקת אדם במדבר במכונים לחקר המדבר באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. "הניסיון המקומי הייחודי וכן והמחקר הנרחב המתבצע בתחום זה תורמים להפיכת הכנס הייחודי הזה לשיקום אזורים צחיחים למקור משיכה עבור משתתפים חשובים מכל רחבי העולם".
בין המשתתפים בכנס נמצאות משלחות יוצאות דופן שאמורות להגיע מעשרות מדינות בעיקר מאפריקה, היבשת בה תופעת המדבור היא הקשה ביותר. בין היתר, יגיע מזכ"ל אמנת האו"ם למאבק במדבור, מר לוק נקדג'ה (לשעבר שר להגנת הסביבה של מדינת בנין), פקידים בכירים מן הבנק העולמי, נציגי ממשלה רבים ומאות מדענים. בין היתר יגיעו משלחות מיוחדת מאוסטרליה, איטליה ואריזונה ונציגים רבים מארגונים ללא מטרות רווח מאפריקה.
יפתח את הכנס פרופ' פול ארליך מאוניברסיטת סטאנפורד- הנחשב לאקולוג הוותיק והמוביל בעולם – ומחבר רב המכר "פיצוץ האוכולוסין" אשר הסעיר את העולם עוד בשנות ה-60. נאומו יתמקד בקשר בין גידול אוכלוסיה לבין תופעת המדבור עם הצעות לשינויי מדיניות מבטיחים לאחר חצי מאה של עיסוק בנושא.
ערב הפתיחה של הכנס מוקדש לזכרה של פרופ' וונגארי מאתאי –מנהיגת נשים מקניה אשר זכתה בפרס נובל לשלום על יוזמות הייעור באזורים פגועים. פרופ' מאתאי – שהחלה כפעילה המתנגדת למשטר הרודני בקניה – וסיימה כסגן שר בממשלה האחרונה, נפטרה מסרטן לפני שנה. בתה, הממשיכה את דרכה בארגוןGreen Belt Movement” ", הארגון הסביבתי הגדול באפריקה, תהיה אורחת הכבוד באירוע. הערב יונחה על ידי פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן גוריון – ויוקרן גם סרט דוקומנטרי שזכה בפרסים המתעד את חייה של מאתאי המנוחה.
כמו כן, יכלול הכנס מושבים מיוחדים על יישום החלטות האו"ם מן הכנס שהתקיים בשנת 2012 בריו דה ז'נרו בנושא מניעת גריעת שטחים פורים באזורים צחיחים – ואף מושב מיוחד הבוחן את דו"חות הבנק העולמי המתגבשים בעניין תעלת הימים – בין הים האדום וים מלח. צפויים להשתתף בכנס עשרות מומחים ואורחים מירדן והרשות הפלסטינית. במהלך ארבעה ימי הכנס יתקיימו שלל סיורים בשיתוף מ.א. רמת הנגב, רשות הטבע והגנים, קק"ל ועוד, הממחישים את האסטרטגיה הישראלית למאבק במדבור – לרבות אתרי ייעור, השקיה, אקו תיירות מדברית, חקלאות מקיימת, בנייה מדברית ירוקה, שיקום מחצבות וכו'.
כחלק מפעילותה של אוניברסיטת בן-גוריון בקהילה, נעשית פעילות משותפת ייחודית בזמן הכנס עם תלמידי ומורי התיכון לחינוך סביבתי הסמוך לקמפוס המכונים לחקר המדבר: חלק מהמרצים יערכו סדנאות מעשיות והרצאות לתלמידים ולצוות, ייערך פאנל מיוחד בנושא הקשר בין האקדמיה והחינוך הסביבתי, והגדרת חינוך סביבתי מדברי, והתלמידים יארחו וילוו את המדענים ומשתתפי הכנס בתחנות שונות במדרשת בן-גוריון, כחלק מיום "קמפוס פתוח". כמו-כן ייחשפו בפני המשתתפים סדנאות סביבתיות מיוחדות שעורך התיכון הסביבתי כחלק מתוכנית הלימודים שפיתח.