"נסגרו לי 3 מפעלים בירוחם בשנים האחרונות, אבל ראיתי בכך הזדמנות גדולה לכתוב מחדש את הסיפור הכלכלי של ירוחם. ספרה ראש המועצה המקומית ירוחם טל אוחנה בפאנל תעשייה ושלטון מקומי בוועידת התעשייה וההייטק של התאחדות התעשיינים שנערכה באילת ביום שישי ה-21/1/22
בין אם מדובר בפארק תעשיות במעלות תרשיחא בצפון או בפארק תעשיות בירוחם בדרום, בחממה טכנולוגית או בתעשייה מסורתית- כל ראשי הרשויות ובעלי תפקידים בממשלה שהיו בפאנל תעשייה ושלטון מקומי בוועידת התעשייה וההייטק של התאחדות התעשיינים באילת ב-21/1/22, הסכימו שיש צורך לערוך שינוי בתפיסה של כל הגורמים בנושא עידוד התעשייה בפריפריה.
- שהמדיניות הנכונה היא לעודד את התעשייה בפריפריה
(תעשיית הייטק ו-גם תעשייה מסורתית) ללא קשר למרכז - שהשכר ההתחלתי בה זהה לשכר הממוצע במשק
- שגובה השכר המוצע יהיה הקריטריון למתן הנחות בארנונה
- שיש להשקיע בהכשרתו של הדור הצעיר
- שיהיה סנכרון בין משרדי ממשלה בתהליכי הקצאת הקרקע לתעשייה
- שגם החסמים מצד רשויות מקומיות יורדו
ראש מועצה מקומית ירוחם טל אוחנה: "נסגרו לי 3 מפעלים בירוחם בשנים האחרונות, אבל ראיתי בכך הזדמנות גדולה לכתוב מחדש את הסיפור הכלכלי של ירוחם. להביא לישוב תעשיות מתקדמות וטכנולוגיות בפריון גבוה, שהשכר ההתחלתי בהן זהה לשכר הממוצע במשק.
בין השאר הצלחתי להביא לעיר בשנתיים האחרונות חממה טכנולוגית בתחום הפרמצבטיקה והקנאביס הרפואי, עוגנים בתחום הרחפנים והלוויינים ובקרוב יגיע גם מרלוג רובוטי שיעסיק מאות עובדים".
כמו כן הוסיפה אוחנה כי "אחוז האבטלה לא רלוונטי כי האתגר שלנו הוא תעסוקה איכותית ולא אחוז האבטלה. המדד המרכזי גם להנחות בארנונה למפעלים צריך להיות גובה ההכנסה. אם יהיה מפעל שיציע משכורות טובות לתושבים, צריך לתת לו הנחה בארנונה".
אוחנה אף התייחסה לבעיית הרגולציה הכבדה שאינה מסנכרנת בין תהליכי משרד הכלכלה והתעשייה ורשות מקרקעי ישראל. "בירוחם לוקח חצי שנה למפעל לקבל היתר בנייה. הבעיה מתחילה בתהליכי הקצאת השטח בפטור ממכרז- תהליך שנמצא אצל שני גופים שונים של המדינה, שהגיעה העת לאחד ביניהם".
מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה רון מלכא הגיב לדבריה של אוחנה ואמר כי הוא ישקול בחיוב את נושא גובה השכר כקריטריון למתן הנחות בארנונה וכן את סנכרון תהליכי הקצאת הקרקע לתעשייה.
יו״ר שדולת התעשייה בכנסת, ח"כ לימור מגן תלם מסרה כי "לא צריך להביא את הפריפריה למרכז אלא לחזק את הפריפריה. התפישה השגויה שיש לחבר את הפריפריה למרכז רק גרמה לפקקים נוראיים ומחירי דירות מטורפים. ולכן המדיניות הנכונה היא לעודד את התעשייה בפריפריה ואני מקווה שזה יגרום לצעירים להישאר שם ולצמוח".
ח"כ מגן תלם גם התייחסה לנושא הארנונה הגבוהה שמשלמת התעשייה ואמרה כי "לפני כניסתי לכנסת הייתי יועצת משפטית של רשות מקומית, כך שצמחתי שם ואני חייבת לציין כי רשויות רוצות לתת הנחות לארנונה למפעלים חדשים, אבל כיום זה תלוי בקריטריון לא רלוונטי של שיעור האבטלה. אני לוקחת על עצמי לתקן את העיוות הזה כדי שרשויות יוכלו לתת הנחה בארנונה למפעלים, ללא קשר לשיעור האבטלה".
מנהל אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, נתנאל היימן, ציין כי הרשויות המקומיות והחברות התעשייתיות יכולות לייצר יחסי Win Win שיעזרו למשק ולתושבים. "אני חושב שהרשויות צריכות לזכור את השותפות לשני הכיוונים. בזמן שיש רשויות שמבינות את החשיבות של קיום תעשייה חזקה בשטחן, לצערי, אנחנו נתקלים לא מעט בחסמים מצד רשויות וזה יוצר מעמסה לא פשוטה על העסקים. לדוגמה היה לנו מפעל בצפון, שפתאום קיבל היטלים של מיליוני שקלים. במפעל אחר עשו חישוב מחדש של השטחים ברשות, והקפיצו לו את התשלומים. כל הדברים האלו ביחד בסוף הורסים חברות תעשייתיות, שעובדות מאוד קשה כדי לצמוח".
ראש עיריית מעלות-תרשיחא, ארקדי פומרנץ אמר כי "התעשייה הינה עוגן כלכלי ומקור לתעסוקה עבור תושבי העיר ובעצם לכל רשות מקומית באשר היא, במיוחד כאשר אנו מדברים על רשויות בפריפריה. אני רואה חשיבות רבה בפיתוח התעשייה והמסחר בעיר, אני קשוב לכל התעשיינים ובעלי המפעלים ב"פארק תעשייה העירוני קורן", אשר ממוקם בשטח המוניציפאלי של מעלות תרשיחא.
בימים אלה אנו מפתחים אזור תעשייה חדש שיתאפיין בהייטק וביו-טק, בתעשייה מתקדמת ונקיה.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי יש לפתח ולשמר גם את התעשייה המסורתית שמהווה בסיס לתעשייה מתקדמת. יש להשקיע בדור הצעיר בהכשרתו, ללימודי המקצועות השונים בתחום התעשייה המסורתית.
אני מזמין ומקדם בברכה את התעשיינים, יזמים ובעלי המפעלים, להגיע, להשקיע ולהקים תעשיות חדשות ב"פארק התעשייה החדש על שם אריק שרון" בין מעלות תרשיחא לבין כפר ורדים".