רפ"ק אלי שגיא סיים את תפקידו כמפקד יחידת חילוץ ערד את מקומו יתפוס סגנו במשך שנים רבות- אורי קוצר. שגיא היה מראשוני היחידה. מילא תפקיד של סגן ואח"כ של מפקד במשך 12 שנים במשרה מלאה בהתנדבות! כאשר בנוסף הוא עובד כאזרח עובד צה"ל בתפקיד בכיר. ספורו הוא ספורה של יחידת חילוץ המורכבת מתושבי העיר ערד- יחידה להתגאות בה.
מאת: ענת רסקין
בחודש יוני 2013 הוחלט על החלפת פקוד ביחידת חילוץ ערד. במסיבה שנערכה באולם האירועים של אתר תל ערד, השתתפו מתנדבים ותיקים וצעירים ובנות זוגן, קצין חילוץ מרחב דרום דוד אוקנינו, מפקד משרד המתנדבים במשטרת ערד רוני גמליאל וראש עיריית ערד טלי פלוסקוב. יחידת חילוץ ערד הוכרזה כיחידה המצטיינת לשנת 2013 מבין 12 יחידות החילוץ בארץ! וסיום תפקידו של שגיא כמפקד מציין סיום תקופה ביחידה.
אלי שגיא, תושב ערד, הצטרף למשמר האזרחי לפני 27 שנה ומפקד על היחידה מזה 12 שנה. הוא עובד כקצין פרויקטים, אזרח עובד צה"ל, בנוסף לפקוד על יחידת חילוץ ערד במשרה מלאה. את תחילת דרכו ביחידת החילוץ עשה כאחראי מחסן. גדעון נצר מי שהיה מפקד המשמר האזרחי וקב"ט העיר ערד בין השנים 85-89 ספר על תחילת דרכה של היחידה: "הייתה ערמה של רצון טוב וחוסר מקצועיות. ב-1987 המשטרה הבינה שהיא יכולה להיעזר בחבר'ה מהבחינה המקצועית אך יש להכשיר אותם. המתנדבים הסכימו להתגייס ל-21 ימי מילואים מעבר לימי מילואים הרגילים שלהם, כדי שהצבא ידריך אותם" כך החלה ההתמקצעות עם אימוני טג"ח (=טיפוס, גלישה, חילוץ) מסודרים, קניית ציוד, ג'יפים, תקציבים וכו'.
המתנדבים ביחידת החילוץ הם חלק ממתנדבי המשמר האזרחי של משטרת ערד ועוסקים במשימות חילוץ והצלה הכוללות: עזרה למטיילים בשטח שהתייבשו, איבדו דרכם, נפלו או נפצעו. חיפוש אחר נעדרים (נפילה לבאר, נפילה למאגר מים ועוד) והם אף נרתמים ומסייעים בחו"ל באירועי רעידות אדמה ועד כה השתתפו במשימות חילוץ והצלה כאלו בארצות כמו: פרו, יפן ותורכיה.
היחידה עובדת בשת"פ עם המשטרה, מד"א ומכבי האש ונעזרת בפעולותיה בעת הצורך ביחידות כמו: 669 של ח"א, יחידת הכלבנים, צוללנים, ויחידות חילוץ אזוריות שכנות. מתנדבי היחידה מתייצבים לעזרה בימי חול וימי חג ושבת, במהלך כל שעות היממה, זאת אף על חשבון שעות עבודה (ואפילו ימים)! ובוודאי על חשבון חיי המשפחה שלהם!
סיכום שנת 2012
44 מתנדבים שנתנו אלפי שעות התנדבות. 39 חילוצים (יותר משנת 2011 פחות משנת 2010 (56). 125 מחולצים: 11 פצועים, 2 הרוגים. פעולות מיוחדות שהיו בשנה החולפת הן הטבעת גוזל עיט ניצי בגב קינה (שמת לאחר שבועיים) ואימון במצדה לחילוץ מרכבל.
משפחת יחידת חילוץ ערד
אורי קוצר המפקד הנכנס: "הדבר המאפיין ביותר את יחידת חילוץ ערד זה המשפחתיות והחברות, יש לנו יתרון על פני יחידות אחרות כי רובנו הגדול גרים בערד, נפגשים בסופרמרקט, בחוגי הילדים ובמעגלי חברים".
קובי חבקין מתנדב ותיק המשמש כדובר היחידה מתגאה בבני הנוער שפועלים במסגרת יחידת חילוץ ערד ביניהם רבים הם הבנים הממשיכים של המתנדבים עצמם: "סה"כ יש היום 10 נערות ונערים מתנדבים. יש בנים ממשיכים החל ממשפחת נימרוד שילוח (ממקימי היחידה ומפקדה הראשון) ועד בני מתנדבים הפועלים כיום. בין הבנים הממשיכים יש כאלו שהחלו דרכם כבני נוער וחזרו ליחידה אחרי שירותם הצבאי. שלושה זוגות נוצרו כתוצאה מהכרות תוך כדי פעילות ביחידה, שניים מהם כבר הקימו משפחה וממשיכים להתנדב. כפי שאת רואה "משפחת יחידת חילוץ ערד" היא לא הכרזה כי אם עובדה!"
אלי שגיא כמפקד יחידת חילוץ ערד
מספורי החברים ליחידה בערב החלפת הפקוד שערכו נשמע כאילו אלי שגיא הוא רמבו לפחות. יש לו חגורה שחורה בקראטה, פעמיים נעקץ ע"י עקרב צהוב, בחילוץ בבתי מלון נכנס עם ג'ריקן ריק לחלץ בחור שנסחף כי לא היה לו גלגל הצלה ולפני 20 שנה בחילוץ של רוכבי באגי שנהרגו בנחל רחף, היה תקוע עם מתנדב אחר 6 שעות על החבלים. אלי הוא היחידי מבין כל אנשי יחידות החילוץ שעשה פעמיים חילוץ גולש מהאוויר, אחד בנחל שפן והשני בארובת השועל. מספרים כי בחילוץ גולש מהאוויר הראשון בנחל שפן המחולץ היה מחוסר הכרה והתעורר רק במסוק והיה בטוח שהגיע לשמיים. אין ספק שצריך לאהוב את השטח כדי להיות פעיל כל-כך הרבה שנים ביחידת חילוץ ויותר מכך צריך גיבוי של האשה, חיה, והילדים כיוון שאלו הזקוקים לעזרה בשטח עומדים בראש סדר העדיפויות, לפניהם, ויש בכך ויתור גדול למען האחר ולמען המימוש העצמי של בן הזוג. אהבתו לפעילות ביחידת חילוץ ערד עברה לבנו, אבי שגיא, הממשיך במסורת ומתנדב גם הוא ביחידה.
מעבר לאהבת השטח והפעילות אלי ידוע כמי שאוהב להמציא אביזרי עזר שיקלו ואף ישכללו את העבודה בשטח. אלי בנה פינצטה מיוחדת לתיקון פינים באלונקה ויש לו פיתוח מקורי של פיני הרמה לקירות שהתמוטטו בקריסת מבנים, שהחבר'ה טוענים כי צה"ל עד היום לא הבין איזה אוצר זה ולא קנה אותם ממנו. בנוסף בנה מתקן מדמה גלישה ממסוק לאימוני לחילוץ ממסוק הממוקם באחד מבסיסי ח"א. אהבתו לעבודת ידיים מוצאת את ביטוייה גם בתחומים פחות משימתיים כמו אהבת הבישול, משחק בליגה למקומות עבודה בביליארד (קבוצת בית הלוחם) ועבודה באובניים עם חמר אותו הוא אוסף מהשטח.
מה מושך אותך בפעילות החילוץ שהיית מוכן להשאר כמעט 30 שנה בפעילות זו מהן 12 שנה בפיקוד עם אחריות?
"מה שמושך זו התוצאה בסוף הארוע- ההצלה. זהו הישג לא ברור מאליו שנותן דחיפה להמשיך. זה ייחודי. לא כל אחד עוסק בזה. כמובן שיש את אהבת האקשיין: העזרה וההענות לסכנת חיים ומצוקה של אחרים. לא הייתי עושה זאת עבור כסף. בהתנדבות יש מחויבות מסוג אחר שאי אפשר למדוד בשכר. אני גם פעיל במילואים ביחידת חילוץ ארצית של פקוד העורף. "
המשפחה נשאה בנטל לא פשוט במהלך שנים אלו. האם לא הייתה פגיעה בחיי המשפחה?
"זה נכון. כמפקד אני צריך להיות בכוננות של 24/7 וכל הזמן בפעילות. הנטל הוא לא רק ארוע החילוץ אלא יש טיפול במתנדבים, בציוד, בבעיות שוטפות.. זה מצריך שעות רבות. עזרה העובדה שההתנדבות ביחידת החילוץ נכנסה בהדרגתיות. כמפקד אני צריך להיות בכל ארוע וזה קודם לכל דבר. עבודה, שבת, חג, ארועים משפחתיים ואחרים.. זה סוג של שליחות שהמשפחה חולקת והופכת לחלק ממנו. הילדים גדלו עם סגנון חיים זה והבן שלי נכנס ליחידת חילוץ מאז התיכון ועד היום."
למה החלטת לפרוש מהפקוד?
"אחרי השקעה רבה, נתינה, המון רצינות הגעתי לטופ התפקיד. מבחינה פיזית אני מרגיש שאני יכול להמשיך גם כיום בגיל 60. דברים נכנסו לשגרה, לזרימה, הכול הולך חלק.. אבל יש מחשבות לעתיד, זה הזמן גם למנוחה וגם לאפשר לצעירים שמשקיעים את ההזדמנות להתקדם. צריך לעשות חיתוך. הגעתי למה שרציתי. הבאתי את היחידה למה למטרות שהצבתי לפני וזה נראה זמן טוב לעבור ולהיות רק מתנדב."
מהו הדבר הייחודי שהנחלת ליחידה בשנות פיקודך עליה?
"אווירה נוחה, בטחון ושקט נפשי שהמפקד יודע מה הוא עושה בכל מיני מצבים- כך אנשים ביחידה אומרים לי וזה הישג גדול. לוקח שנים רבות להגיע למצב כזה וזהו ניסיון שאני משתף בו את יחידות החילוץ האחרות".
אלו הישגים משמעותיים של היחידה אתה יכול לציין בשנות פיקודך?
"עצם העובדה שאין תחלופה ועזיבה של היחידה מצביע על כך שזה מקום נוח וטוב להיות בו. אנחנו מתמקצעים בתחומים שונים: איתור-20 איש, חילוץ מהריסות-22 איש, טג"ח-22 איש.. רוב האנשים יוצאים לקורסים והשתלמויות וזה מראה על קשר ליחידה והמחויבות לתת חזרה. גיוס מתנדבים חדשים זה נושא קצת יותר קשה. כנראה בגלל ציפיות של החדשים ובעיה בהתחברות ליחידה. בסוף מי שנשאר אלו אותם אנשים שיש להם נתינה ללא תמורה ולא באים כדי לספק את הצרכים שלהם. "
מהו הזכרון המשמעותי ביותר שיש לך משנות פעילותך ביחידת חילוץ ערד?
"יש הרבה ארועים אבל אחד שזכור לטוב הוא חילוץ בחור דתי שהיה תלוי על חבל סנפלינג בגובה 70 מ' בנחל שפן. החבל היה כרוך עליו וחנק אותו והוא היה תלוי בין חיים ומוות. יש עשרות חילוצים אבל ארוע כזה יש פעם ב.. בצוע מקצועי ומהיר של הצלת חיים שנשאר לכן צרוב בזיכרון בנוסף לגאווה שברגע האמת עמדתי במבחן. יש ארועים פחות משמחים שנחרטים בזכרון כמו אותה נערה בת 16 שאבדה דרכה בנחל סדום כשטיילה עם קבוצת נערות מארה"ב ביום חם מאד. בחוץ היו 40 מעלות. הגענו לשטח בצהריים והלכנו על העקבות שלה במשך 6 ק"מ עד שראיתי את הגופה שלה מוטלת בשטח. היא מתה מהתייבשות ולא היה מה לעשות. היא הזכירה לי את בתי וזה היה קשה. ארוע שנחרט עמוק בזיכרון והיו מחשבות למה לא קראו לנו קצת יותר מוקדם.. אבל אנחנו מצליחים לשרוד את החילוצים ע"י התרכזות בצד המקצועי ולא ברגשות ונשיאתם בזיכרון."
ולגבי חילוצים בחו"ל?
"ניתנה לי הזכות להיות במקומות כמו רעידת האדמה בתורכיה, הצונאמי ביפן וקריסת רצפת אולם ורסאי בירושלים. במקומות אלו אנו מנצלים את הניסיון והמקצועיות שלנו. כיום אנו פועלים עם עיריית ערד בנושא התכוננות לרעידת אדמה. שיתוף פעולה זה חשוב מאד. יש בתוך העיר ערד יחידת חילוץ של התושבים עצמם והעיר צריכה לנצל זאת, לא כל עיר זוכה לכך. יש לנו הרבה מה לתת. צריך להתכונן, להיערך, ליצור מודעות, ככה ידעו איך להתגונן. אנחנו יכולים לתת מענה רב באנשים, ציוד, ניסיון וידע וגם שיתוף פעולה עם פיקוד העורף. העירייה רק צריכה שמחלקת הביטחון תקצה אדם בשכר שיעסוק בנושא ויוביל כדי שיהיה בסוף התהליך תיק פעולה מוכן לכל מי שיעמוד במבחן המציאות."
אורי קוצר המפקד הנכנס מסכם: "אלי שגיא פיקד בצורה חברית, משתפת ומקדמת את היחידה." ומוסיף לגבי הסגנון הפיקודי שלו כמפקד הנכנס: "אני הייתי רוצה להגביר את השיתוף, חלוקת האחריות ביחידת החילוץ".
שגיא: "מאחל למפקד הנכנס הצלחה ומוכן לתת כל סיוע ועזרה שתידרש כדי שיצליח בתפקידו. לכל מפקד יש רעיונות ודרך פקוד משלו אך אם היחידה תתפקד ותהיה אווירה טובה- בשבילי זו תהיה המשכיות להצלחה."
ומכאן יוצאת הקריאה לכם, בעיקר תושבי ערד, להצטרף ליחידת חילוץ ערד ולהיות חלק ממוסד מפואר זה וחלק מהמתנדבים לפעילויות ההצלה החשובות הללו באזורנו.