(צילום-יח'צ ק'קל)
יותר מ- 60% משטחה של מדינת ישראל יושב על קרקע בעלת מאפיינים מדבריים. עוד מהמאה ה-12 הקרקע המדברית בנגב סובלת מהזנחה, אך מאז הקמת מדינת ישראל נאבקת הקרן הקיימת לישראל בהתפשטותו של המדבר והסלמת תנאי המחייה הקשים בו, הן לצמחייה והן לבעלי חיים ובני אדם. לקראת יום המידבור שחל ב 17/6/15 , הקרן הקיימת לישראל בתמונת מצב חדשה על תהליכי התפשטות המדבר בנגב.
בשנים האחרונות נהנים תושבי הנגב מהתפתחות מואצת של העיר באר שבע וישובי הסביבה. היי טק, תעשייה, שכונות חדשות ואפילו תיירות, הכל מתפתח. אך כל אלו לא היו מתקיימים ללא עבודות יזומות למניעת התפשטות המדבר באזור דרום הארץ.
מאז קום המדינה משקיעה הקק"ל משאבים רבים על מנת שתהליכי המידבור לא יכניעו בסופו של דבר את ההתפתחות בנגב. למלחמה המתמשכת במידבור ישנן דוגמאות רבות, כמו לדוגמה היישוב מיתר. בצעד אותו יזמה הקק"ל, הוקף הישוב בטבעת ירוקה של צמחיה גבוהה, שמונעת סחף חולות ואדמה ובכך גם את התפשטותו של המדבר אל תוך מיתר. בעקבות טבעת ירוקה זו, הישוב מיתר יכול היה להתפתח ולהפוך לאחד הישובים המבוקשים והיוקרתיים ביותר בדרום הארץ.
היום הבינלאומי לציון המאבק בהתפשטות המדבר, יחול השנה ביום רביעי, 17.6.2015. איציק משה, מנהל מחלקת יער ושימור קרקע וסגן מנהל מרחב דרום בקרן הקיימת לישראל, מספר על פרויקט נוסף אותו מפעילה הקק"ל. "בשנים האחרונות הפך פסטיבל דרום אדום למזוהה עם הדרום. מכל קצוות הארץ מגיעים לפסטיבל והוא מהווה מקור פרנסה לרבים מתושבי הנגב. הכלניות שלעצמן, הן פרח רעיל שלא ניתן לאכילה. בנוסף, הכלניות אינן יכולות לפרוח לצד צמחייה רבה, שכן הן דורשות המון מים. רק התהליך שקק"ל מקיימת סביב המלחמה במדבור, כשהיא מנתבת מי שיטפונות לצמחייה ומחסלת עשבייה לא רצויה על ידי צאן, מאפשר את צמיחת הכלניות בדרום הארץ ובפרט את פסטיבל דרום אדום. זאת רק דוגמה אחת לכמה המלחמה בהתפשטות המדבר היא חשובה".
משה נחשב למומחה בינלאומי של תהליכי מידבור, ומדינות רבות מזמינות אותו להרצות בנושא, אך דווקא בישראל הנושא פחות מוכר. "אני חושב שקק"ל עושה פעילות באמת יוצאת דופן, כך שישראל באמת נחשבת למדינה מובילה בתחום המלחמה במידבור. אך למרות הפעילות הרבה שנעשית בתחום, תושבי ישראל ואף תושבי הנגב עצמו, אינם מודעים לחשיבות הרת הגורל של צעדים אלו".