הפעם אנחנו יוצאים לטייל בפארק תמנע אשר בערבה הדרומית. אל הדיונה בנחל מנגן ובעמק ססגון. תחום הטיולים התפתח מאוד בישראל ובשנים האחרונות נושא המיפוי, הניווט וההתמצאות בשטח נעשו נוחים הרבה יותר. כבר לא צריך להיות מומחה למפות או לעשות הכנות שטח רבות ללמידה ואיסוף חומרים לפני היציאה לטיול. בעזרת אפלקיציית הטיולים WishTrip הזמינה אצל כל אחד בטלפון הנייד, ניתן לצאת ולטייל בנגב בקלות ובנוחות. צוות השטח של אפליקציית WishTrip ופורטל התיירות 31 מזרח ממליצים לפתוח את האפליקציה ולהתחיל לטייל.
נכתב במיוחד לאתר 31 מזרח © ע"י: יוני שטרן, מורה דרך ויועץ תיירות- www.yonishtern.co.il
הנגב באביב מאפשר למטיילים להנות מגבי המים המלאים, פריחות, תצפיות נוף ומורשת היסטורית מרתקת. נופי המדבר לאורך הדורות תמיד משכו את בני האדם למסעות התבוננות, חשיבה ויצירה. פארק תמנע המפורסם בדרך לאילת מוכר לרבים בזכות עמודי שלמה והפטריה המפורסמת. בפארק שבילי טיולים רבים המשלבים צורות נוף וסלעי אבן חול לצד דיונות שבהן הילדים יכולים לרוץ ולהשתולל בשמחה, וגם אתרי מורשת היסטורית של הפקת הנחושת הקדומה מתקופת ממלכת יהודה.
מסלול הטיולים של WishTrip ממליץ להגיע אל הדיונה בנחל מנגן ובעמק ססגון. חולות מקסימים אלו אינם בתחומי התשלום של הפארק וכל מטייל יכול להנאות מהמקום ללא תשלום, בנוחות ובגישה פשוטה מכביש הערבה. הוראות ניווט והגעה במסלול כאן:
https://www.wishtrip.com/trek/10250000017384
הגבעה ממוקמת בסמוך לעמודי שלמה ובמרחק הליכה רגלי מאתרי הביקור הפופולאריים של הפארק. בגבעה נמצאה גם דרך עתיקה העולה למקום ומבנה בית שער. נראה כי גבעה זו שימשה לפני כ-3000 שנים מרכז מנהלי של פקידי תמנע וחיל משמר מטעם השלטון המרכזי בירושלים על מנת לפקח על עבודות הכרייה והפקת הנחושת.
עמק ססגון קיבל את שמו במסגרת פעילות ציבורית לשמירת נופי האזור על ידי פעילי סביבה שהתנגדו להקמת מלון בעמק. במקום נחשפות אבני החול הצבעוניות היוצרות בתהליכי בלייה, דיונות של אבני חול היורדות מהרי משאר. צמחיית מדבר מסייעת בתהליכי הקיבוע של החולות ויחדיו מתקבל נוף מדברי מרשים. זה המקום האידיאלי להפסקת קפה וזמן איכות בלב מדבר.
מטיילים אוהבי ארכיאולוגיה וסיפורי מורשת יהנו מביקור מחודש בתמנע בזכות הגילויים הארכיאולוגים החדשים. פרופ' ארז בן יוסף, ראש משלחת החפירות של אוניברסיטת תל אביב לתמנע שינה את תפיסת המחקר אודות המקום. משלחת החפירות שלו סקרה את אתרי העתיקות של תמנע וביצעה חפירה מודרנית מתקדמת באתר המכונה "גבעת העבדים". המקום נסקר ונחקר בעבר בשנות החמישים של המאה הקודמת על ידי הארכיאולוג בנו רותנברג ז"ל אשר ביצע עבודת מחקר מקיפה מאוד בתמנע. תפיסתו המדעית של רותנברג טענה כי המצרים הקדמונים היו אלו אשר ניהלו ושלטו במקום במאות 14-12 לפנה"ס. בעקבות תפיסה זו, הוצגה תמנע למטיילים כתמנע המצרית, מקדשים מצרים, פולחן מצרי ותעשייה מצרית.
הממצאים החדשים של בן יוסף שהתגלו בשנים האחרונות, העלו שכבות ארכיאולוגיות שתוארכו באופן מדויק לימי המלכים דוד ושלמה במאה ה-10 לפני הספירה. ממצאים אלו כוללים אריגי בד אשר השתמרו בזכות היובש של המדבר, ולצדם גלעיני תמרים וחרצני זיתים. ממצאים אלו נבדקו בשיטת תארוך מתקדמת בשם פחמן 14. מכלול ממצאים אלו מאשר את טענת בן יוסף כי מאות הכבשנים ואתרי כריית הנחושת בתמנע הם מתקופת הממלכה של דוד ושלמה ולא מימי השלטון המצרי הקדום בערבה ובתמנע.
החפירות בתמנע מספקות מידע נוסף על כיבוש ארץ ישראל על ידי שישק מלך מצרים. שישק כבש את הממלכה כחמש שנים לאחר מות שלמה. חפירות תמנע מצביעות על הפסקת שימוש בתנורי ההתכה לפרק זמן קצר, וחידוש מהיר של התעשייה. מידע זה מלמד אותנו כי שישק רצה בתעשיית תמנע לטובת חיזוק הכלכלה. בן יוסף "מגייר" את תמנע ומחזיר לאתר את הנארטיב של ממלכת דוד ושלמה.
טיול מקסים מגבעת בורג אל הדיונה במרכבות היכנסו לאפליקציית WishTrip