דיון דחוף שנערך ב- 22.3.2016 ביוזמת מועצת הנגב בוועדת העבודה הרווחה והבריאות קובע- משרד הבריאות ניסה לטייח אי יישום החלטת ממשלה שנועדה לחזק את בית החולים סורוקה- בית החולים היחיד בנגב, בהוספת 118 מיטות אשפוז. הכסף שהובטח כי עבר לסורוקה ע"י ליצמן עצמו, כלל לא הועבר. יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב: "בדיון זה הודתה נציגת משרד הבריאות כי התקציב שהיה אמור לעבור לטובת הרחבת שירותי הבריאות לתושבי הדרום הניתנים באמצעות ביה"ח סורוקה, הוא אחיזת עיניים" . מדובר בניסיון להרים מסך עשן אי יישום של החלטות ממשלה על חשבון תושבי הנגב. לעוור את הציבור בהבטחות שווא שקריות- תקציבים שכביכול הועברו, מיטות שכביכול נוספו ועוד. "מוכנים לצאת למאבק, ארוך ככל שיהיה, עד שתושבי הנגב יקבלו את אשר המדינה קבעה כי מגיע להם"
בשנים האחרונות הנגב נמצא בתנופת פיתוח. ישובים חדשים קמים, זוגות צעירים רבים עוברים לנגב ואפיקי תעסוקה חדשים הופכים זמינים. גם מעבר צה"ל לנגב מביא עמו אוכלוסיות חדשות להשתקע בדרום. יחד עם זאת עדיין קיימים פערים משמעותיים בתחום הבריאות, עליהם יש צורך לגשר: דוח של פורום הבריאות בנגב בראשות פרופ' דב צ'רנחובסקי קבע כי מספר מיטות האשפוז לאלף נפש קטן יותר משמעותית בדרום לעומת אזור המרכז וחיפה. בנוסף, בדרום האוכלוסייה מבוגרת יותר, חולה יותר והגישה למרכזי בריאות קשה יותר. ועדת אפק (2014) שדנה בהרחבת שירותי הרפואה בדרום, קבעה כי על המדינה להקצות לבית החולים סורוקה 280 מיטות חדשות. החלטת ממשלה מס' 2025 מספטמבר 2014, כבר צמצמה את מספר המיטות ל118 שעל משרד הבריאות והאוצר לתקצב בהקדם האפשרי על מנת לחזק את סורוקה במיידי.
מועצת הנגב, שמנהלת מעקב מזה כמה חודשים אחרי החלטה 2025 לחיזוק בית החולים סורוקה, נפגשה לפני כחודשיים עם שר הבריאות יעקב ליצמן על מנת לקדם את העברת התקציב לבית החולים היחידי בנגב. בפגישה הובטח לנציגי המועצה ובראשם מנכ"ל מועצת הנגב, יוהן אטלן, כי התקציב ליישום החלטה 2025- תקציב לחיזוק סורוקה והוספת 118 מיטות אשפוז, הועבר לבית החולים ממזמן וזאת למרות הצהרותיו של מנכ"ל בית החולים וחבר מייסד במועצת הנגב- ד"ר אוהד דודסון, שטען בפגישה כי הכסף לא הגיע אליו.
אל מול ההתעקשות של משרד הבריאות כי העביר את התקציב והטענה של סורוקה כי הכסף אינו בנמצא ביקשה מועצת הנגב יחד עם ארגון רופאים לזכויות אדם, למצוא את התקציב האבוד. על מנת לחשוף את המחדל ולקבוע היכן תקוע הכסף לבית החולים סורוקה, פנו השניים לחברי הכנסת מהדרום בבקשה לתמיכה. ח"כ מאיר כהן, ח"כ טלי פלוסקוב וח"כ יעקב מרגי נעתרו לבקשה לדון בנושא, ודרשו דיון דחוף בוועדת העבודה הרווחה והבריאות.
בשבוע שעבר כאמור התקיים דיון החירום בוועדה בנוכחות נציגי מועצת הנגב, חברי הכנסת כהן, פלוסקוב ומרגי, מנכ"ל סורוקה ד"ר דודסון ובנוכחותם של נציגי משרד האוצר ונציגי משרד הבריאות. בדיון נדרשה נציגת משרד הבריאות לענות על שאלותיהם הנוקבות של מנכ"ל מועצת הנגב ושלושת חברי הכנסת, שהניחו בצד את המחלוקות (אופוזיציה\קואליציה) והתאחדו תחת הדאגה לנגב.
לאחר שנדרשו שוב ושוב לתשובות קונקרטיות, ואחרי לא מעט ניסיונות התחמקות, נאלצו נציגי משרד הבריאות והאוצר לחשוף בפני מועצת הנגב ושאר הנוכחים, כי הכסף לסורוקה שהובטח כי עבר לסורוקה ע"י ליצמן עצמו, כלל לא הועבר. עוד התברר למשתתפי הדיון ההמומים כי משרד הבריאות נסה להסוות את אי יישום החלטה 2025 בטענה כי כן העביר כספים לסורוקה למטרת מימוש ההחלטה, שבפועל מדובר בתקציב שנתי קבוע שהועבר לקופ"ח כללית- לא לסורוקה, לא לחיזוק בית החולים הקורס ולא להרחבת מערך מיטות האשפוז.
יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב: "מועצת הנגב עוסקת בנושא בשמונה חודשים האחרונים, ומקבלת את אותה התשובה ממשרד הבריאות- התקציב עבור המיטות עבר לקופת חולים כללית. אותנו לא מעניין אם הכסף עבר או לא, אותנו מעניין האם הגיעו מיטות אשפוז חדשות לסורוקה. מדובר במחדל של ממש. למעשה, בדיון זה הודתה נציגת משרד הבריאות כי התקציב שהיה אמור לעבור לטובת הרחבת שירותי הבריאות לתושבי הדרום הניתנים באמצעות ביה"ח סורוקה, הוא אחיזת עיניים ומדובר בתקציב כללי שנתי שעבר לקופת החולים כללית בכל מקרה וללא קשר להחלטת הממשלה.הודאה זו מחזקת את עמדת מועצת הנגב כי משרד הבריאות חייב לקבל אחריות מלאה על מצב שירותי הבריאות בנגב, ולהפעיל את כוחו וסמכותו כרגולטור הדואג לרווחת התושבים".
יו"ר הועדה, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד): "הוועדה קובעת חד משמעית כי החלטת הממשלה לא יושמה ולא הועברו כספים תוספיים למרות החלטת הממשלה. הוועדה רואה בחומרה את אי יישום החלטת הממשלה לחיזוקו של ביה"ח סורוקה כפי שנוסחה בהחלטת הממשלה מספטמבר 2014. אנו דורשים ממשרד הבריאות יישום מידי של ההחלטה בכסף תוספתי שמשמעותו- כסף שווה ערך להקמת 118 מיטות".
ח"כ יעקב מרגי (ש"ס): "כתושב הנגב, וכאזרח במדינת ישראל אני אומר לכם שתושבי הדרום חיים פחות. בן משפחה שלי היה צריך לחכות לניתוח ערמונית במשך יותר משמונה חודשים. אתם יודעים מה זה עושה לבריאות של האדם? אני פונה לרגולטור- אני מצפה ממך ללחוץ על משרד האוצר כדי להעביר את התקציב הזה".
ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו): " אני לא אתן לפגוע בבית החולים סורוקה. כמי שהייתה ראש עיריית ערד בעבר ויו"ר שדולת פיתוח הנגב בכנסת בהווה, אני מבינה את חשיבותו האסטרטגית של חיזוק בית החולים סורוקה. כאשר נציגי מבית החולים פנו אלי בתלונה כי התקצוב עבור המיטות הנוספות שהובטח לבית החולים לא הגיע, דרשתי מיד שהנושא יעלה לדיון מהיר בוועדת העבודה והרווחה שתבדוק למה הכסף לא הועבר. אני שמחה שהאמת אתמול יצאה לאור."
ממועצת הנגב נמסר כי כל ההוכחות והנתונים מצביעים כי מדובר בניסיון להרים מסך עשן אי יישום של החלטות ממשלה על חשבון תושבי הנגב. לעוור את הציבור בהבטחות שווא שקריות- תקציבים שכביכול הועברו, מיטות שכביכול נוספו ועוד. מועצת הנגב יחד עם פורום זכויות אדם ובסיועם של חברי הכנסת יעקב מרגי, טלי פלוסקוב ומאיר כהן, מוכנים לצאת למאבק, ארוך ככל שיהיה, עד שתושבי הנגב יקבלו את אשר המדינה קבעה כי מגיע להם- עד אשר יורחב מערך מיטות האשפוז של סורוקה בעוד לפחות 118 מיטות נוספות.