בחודש ספטמבר האחרון נפתח במרכז ג'ו אלון למורשת הבדואית שביער להב בית ספר מיוחד במינו, ראשון מסוגו במדינת ישראל – בית ספר למנהיגות במגזר הבדואי. בית הספר "כוכבי המדבר ברנקו וייס", יפעל בשנים הראשונות במתכונת של בית ספר תיכון ו "תמכין" (העצמה) במסגרת יום לימודים ארוך. בעתיד, לאחר שייבנה מקום הקבע, הוא יהפוך לכפר הנוער הראשון במגזר. בית הספר מהווה המשך לפעילותה של עמותת "כוכבי המדבר", המפעילה מזה שנתיים חממה למנהיגות ויזמות חברתית בקרב הבדואים בנגב.
מאת: נועה זמסקי, עורכת*
* "מקומפגש" עיתון המועצה האזורית בני שמעון, פורסם בגיליון ספטמבר 237
בבית הספר לומדים כ-120 תלמידים, בנים ובנות. "בית הספר נוסד בעקבות הצורך של הנוער והחברה הבדואית במנהיגות", מסבירה אחלאם אלצאנע מנהלת בית הספר, "התלמידים שהתקבלו ללימודים בבית הספר עברו מרכז הערכה והראו יכולת ומוטיבציה לימודית וחשוב מכך, פוטנציאל למנהיגות. קיבלנו את הקצפת של התלמידים במגזר הבדואי מבחינת פוטנציאל מנהיגות."
רוצים רק את המצוין
"אנחנו לא מעתיקים מודל קיים, אלא מקימים בית ספר מיוחד מכל הבחינות. אנחנו מלמדים גם ניהול עסקי ומתייחסים גם לתלמידים שלא ילכו להשכלה גבוהה. מנהיג יכול להיות גם בעסקים. גם זה חסר לנו במגזר הבדואי. אני מציבה בפני התלמידים שלי את הרף הגבוה ביותר. אני רוצה שהם יהיו מצוינים" מסבירה אחלאם אלצאנע מנהלת בית הספר.
הלימודים בבית הספר מתקיימים משעות הבוקר ועד שעות אחה"צ. שעות הבוקר מוקדשות ללימודים עיוניים לבחינות הבגרות במגמות מדעים, רוח וחברה. בבית הספר לומדים התלמידים 5 יחידות בעברית, כימיה, ביולוגיה ומדעי המחשב. לאחר מכן משתתפים התלמידים בפעילות בלתי פורמלית, ששמה דגש על פיתוח אישיות, העצמה ומנהיגות, כמו גם לימודי העשרה וסיוע לימודי למתקשים. "לומדים כמו כל בית ספר אחר, אבל בדגש על מנהיגות. למשל, כשלומדים היסטוריה או אזרחות, מתייחסים להיבטי מנהיגות. מעצימים מנהיג כמי שרואה רק את המצוין ולא פחות. אנחנו מביאים אנשי עסקים ואנשי אקדמיה מכל הארץ, מהמצליחים ביותר. התלמידים שלי יראו מולם את דמות המצליח."
צוות מעורב והתנדבות בקהילה
צוות המורים בבית הספר הוא מעורב, בדואי ויהודי. "אני רוצה מורים שמחפשים שינוי ורוצים להשתתף אתנו במסע הנדיר, המרתק והמיוחד הזה. מורים שיהוו דוגמה לתלמידים במנהיגות. מי שרואה את חדר המורים לא יוכל לדעת אם זה בית ספר יהודי או ערבי", אומרת אחלאם. "אני רוצה שהתלמיד שלי יחווה את החוויה של מפגש בין יהודים וערבים בצורה חמה ותומכת, היכרות הדדית מתוך חוויות חיוביות. רק כך יוצרים אהבה אמתית."
כחלק מתוכנית הלימודים הכוללת בבית הספר נדרשים התלמידים גם להתנדב בקהילה, במגזר הבדואי והיהודי כאחד. אחלאם: "אנחנו רוצים לגדל את התלמידים שלנו להתנדבות. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם קיבוץ להב. הפנסיונרים של הקיבוץ יבואו להתנדב אצלנו והתלמידים שלנו יתנדבו בקיבוץ. נגדל את התלמיד שלנו להיות אזרח טוב במדינת ישראל. הבוגרים שלנו ילמדו שהם תורמים לקהילה ובתמורה מקבלים בחזרה, בזכות ולא בחסד."
לבית הספר החדש שלושה שותפים מרכזיים: עמותת "כוכבי המדבר", שבראשה עומדים מתן יפה יזם חברתי וד"ר מוחמד אלנבארי ראש מועצת חורה, משרד החינוך ורשת ברנקו וייס, המתמחה בניהול בתי ספר לאוכלוסיות בסיכון ואוכלוסיות חלשות והמועצה האזורית בני שמעון, שתרמה את המבנה במרכז ג'ו אלון לשלוש השנים הקרובות. "בשלוש שנות קיומה הוכיחה עמותת כוכבי המדבר את יכולתה להקים פרויקטים מוצלחים לקידום מנהיגות בקרב החברה הבדואית", אומרת אחלאם, "רשת ברנקו וייס יודעת לבנות תהליכים פדגוגיים לתלמידים מצטיינים ללא קשר לנקודת ההתחלה שלהם והמועצה, בראשותה של סיגל מורן, קיבלה אותנו בלב חם ופתוח. אני רוצה להודות לה ולומר שאנחנו רואים בה שותפה ועמיתה הן בבניית בית הספר והן בקידום שלנו, של החברה הבדואית."
מנהלת ואשה
אחלאם אלצאנע, בת 38 ואם לחמישה ילדים, נבחרה לפני מספר חודשים לעמוד בראש בית הספר. בחברה הבדואית השמרנית זה עדיין לא פשוט להיות אשה בעמדת ניהול בכלל וניהול בית ספר בפרט. "לא קל להיות מנהלת במגזר הבדואי", היא מודה, "אבל אני מחפשת אתגרים. אני מקימה בית ספר חדש ומיוחד לכל המגזר הבדואי, בית ספר מיוחד, מצליח ומגוון, שיהווה דוגמה לכל בית ספר ויתרום לנוער שלנו תרומה רבה וחיונית. אני רואה את עצמי כבונה של משהו חדש לחברה שלי וזו תרומתי. כאשה בדואית, זה לא מובן מאליו שאני כאן, אבל אני נותנת את כל כולי, את החלק שלי, את החיים שלי, לחברה שלי.
גדלתי בבית שמאמין מאוד בתרומה לקהילה. אבי ז"ל שלח את כולנו, שישה בנים ושלוש בנות, ללימודים אקדמיים ולכולנו יש תואר שני. אני מרגישה מחויבת לחברה שלי ורוצה שגם הבוגרים שלי יפנימו שקידום החברה הוא חלק מהמחויבויות שלהם. עוד עשור נתגאה בבוגרים שלנו, כשהם יתפסו עמדות חשובות בחברה הבדואית". אחלאם מנצלת את ההזדמנות להודות לבעלה, "גם הוא מאמין בחשיבות העניין ובצורך של החברה הבדואית במנהיגים טובים שיובילו אותה למעלה. הוא מסייע ומשתף פעולה."
רוצים גם מנהיגות
העובדה שבראש בית הספר עומדת אשה, לבושה בלבוש בדואי מסורתי, מקילה על ההורים הבדואים את ההחלטה לשלוח גם בנות לבית הספר. הריאיון עם אחלאם נערך כחודש לפני פתיחתה של שנת הלימודים. באמצע הריאיון נכנס אב לרשום את בתו. את בנו הוא רשם לבית הספר כבר לפני מספר שבועות. אחלאם מכירה בינינו. חוסיין אלרפיעה מביר אל-חמאם הוא איש עסקים. בעבר עמד בראש מועצת הכפרים הלא מוכרים. לחוסיין יש 4 נשים ו-19 ילדים. "אנחנו חברה שמרנית ונישאר כזו, אבל אנחנו גם רוצים לצאת מהמצב הקשה שאנחנו נמצאים בו. השלטון אינו דואג להשתלבות שלנו בחברה הישראלית ולכן אנחנו צריכים לדאוג לעצמנו. יש קבוצה לא קטנה של נשים מלקיה ויישובים נוספים, כמו אחלאם, שאנחנו מאד גאים בהן. הן הלכו ללמוד והפכו למנהיגות בזכות הורים שתמכו בהן ואפשרו להן לצאת מהמעגל הסגור.
אני לא רואה שום סיבה שבנות אחרות לא ילכו בעקבותיהן. ביום שרשמתי את הבן שלי, אחלאם דיברה עם ההורים ואמרה שהיא שמה דגש על הבנות. אני מאמין שהבת שלי נמצאת בידיים טובות." חוסיין מוסיף ומעלה את סוגיית השפה, "הלימוד באוניברסיטאות הוא קשה ובעייתי בגלל השפה. הילדים שלנו נשארים חלשים כי הם לא שולטים בעברית. גם אם הבן שלי ירצה ללכת לעסקים ולא ללימודים, הוא צריך לשלוט בשפה."
"חוסיין הוא דמות האב והמנהיג שאני רוצה שישתף אתנו פעולה, כי הוא יודע מה זה אומר להיות מנהיג והוא צמא שהבת שלו תהיה גם היא מנהיגה", אומרת אחלאם. "כשפתחנו את בית הספר, אמרו לנו שלא יבואו אלינו בנות. היום כבר 40% מהתלמידים הן בנות. רוב הבנות במגזר לומדות להיות גננות ומורות. אנחנו לא יוצאים מהמעגל, לא מאפשרים לילדים להתקדם. בית הספר 'כוכבי המדבר' יוציא מנהיגים, לא רק מורות. אני לא רוצה שהתלמידה שלי תהיה אחות בבית החולים 'סורוקה', אלא מנהלת ב'סורוקה'. לא מורה במכללת קיי, אלא הדיקנית של מכללת ספיר. אני רוצה שהרף יהיה גבוה. אני מצדיעה להורים ומכבדת אותם. חלקם מגיעים מהחברה השמרנית ביותר ומביאים את הבנות שלהן. הורים שבכפר אינם מרשים לבנות לצאת לבד, מביאים אותן לבית הספר, הממוקם במגזר הבדואי. זה רק מראה כמה החברה הבדואית צמאה למנהיגות טובה ושאם יהיו לנו מנהיגים טובים, נצליח לפרוח ולהתקדם."
אחלאם מגשימה את החלום
לאחלאם, המתגוררת בלקיה, יש תואר שני בייעוץ חינוכי מאוניברסיטת בן גוריון. במשך 18 שנים עבדה כיועצת חינוכית בבית הספר התיכון בלקיה. בנוסף לכך עבדה כמדריכה מחוזית לליקויי למידה במשרד החינוך והקימה עמותה לצרכים מיוחדים במגזר הבדואי. "פירוש השם אחלאם הוא חלומות", היא מסבירה. "בימים אלה אני מגשימה את החלום שלי לעשות משהו מיוחד וראשוני, שייתן לי הזדמנות לפעול למען הנגב והדרום כולו ולא רק למען התלמידים בלקיה."
"לתפיסתי, פעילות לקידום ושיפור איכות החיים של החברה הבדואית בנגב היא צורך קיומי עבור כל מי שעתיד הנגב יקר לליבו", אומרת סיגל מורן, ראשת המועצה האזורית בני שמעון שמרכז ג'ו אלון נמצא בשטח שיפוטה. "הניהול של מרכז ג'ו אלון היווה מאז ומעולם אתגר מורכב. במהלך השנים הושקעו מאמצים כבירים, אך המרכז לא התרומם עדיין למקום הראוי לו. החיבור בין המרכז לבין תכנית 'כוכבי המדבר', מעבר לחשיבותה הרבה לצמצום הפערים וחיזוק האוכלוסייה הבדואית, נובע מההבנה כי התמקדות בסיפורה של החברה הבדואית מחייב שותפות אסטרטגית עמה.
"כוכבי המדבר" החממה למנהיגות ויזמות חברתית של דור העתיד
הנגב משתרע על 12,000 קמ"ר, שהם כ–60% משטחה של מדינת ישראל. את המרחב הזה חולקים כ–600,000 אזרחים ישראלים: יהודים ובדואים, כאשר יותר משליש הם בדואים. הפערים בין האוכלוסיות הולכים וגדלים ובאים לידי ביטוי בכל תחומי החיים, כאשר הבדואים בנגב ממוקמים בתחתית הסולם הסוציו-אקונומי והחינוכי בישראל, עם אחוז נשירה שעומד על 4.7% בכיתות ז'-י"ב, בהשוואה ל-1.4% בקרב תלמידים יהודים. בנוסף לכך, רק כשליש מבין הצעירים הבדואים זכאים לתעודת בגרות, לעומת הממוצע הארצי העומד על 53%. הציון הממוצע של סטודנטים בדואים בבחינה הפסיכומטרית עומד על 425 נקודות, בעוד המינימום הנדרש ללימודי חינוך, לדוגמה, עומד על 550 נקודות.
על רקע המשבר הקשה בחברה הבדואית, הקים צוות משותף של בדואים ויהודים את עמותת "כוכבי המדבר" במטרה לטפח דור חדש של מנהיגות בקרב החברה הבדואית בנגב. מנהיגות שתצמח מתוך הקהילה ותוביל שיח חיובי של עשייה וקידום. תכנית "החממה למנהיגות ויזמות חברתית" פועלת מזה שנתיים בניצנה. לפני שבועיים החל את דרכו המחזור השלישי של החממה בביתה החדש בקיבוץ רוחמה.
במסגרת התוכנית עוברים תלמידי בית ספר תיכון מהמגזר הבדואי שלבי מיון ומגוון פעילויות הכנה. בסיומם נבחרים 30 בוגרי בית ספר תיכון, בעלי מוטיבציה ופוטנציאל מנהיגותי, ללא קשר לשיוכם השבטי, להשתתף בחממת המנהיגות, הנמשכת 11 חודשים. חממת המנהיגות היא ליבת התוכנית ובמסגרתה עוסקים החניכים בסוגיות מנהיגות, זהות, יזמות חברתית ומעורבות קהילתית. בסיום התוכנית מצטרפים החניכים לתוכנית הבוגרים של "כוכבי המדבר", המהווה פלטפורמה ליצירת רעיונות, קידום יוזמות, שיתוף פעולה ורישות, שיאפשרו להם למנף את כוחם כקבוצה. בשלב האחרון מצופה מהחניכים להשתלב בשוק התעסוקה הישראלי ובחברה הישראלית, כדי שיוכלו לממש את הערכים שספגו בחממה לטובת הקהילה הבדואית והחברה הישראלית בכלל.
נכון להיום, פרויקט "כוכבי המדבר" הוא הפרויקט היחיד בקנה מידה אזורי הכולל במסגרת אחת את כל חלקיה של החברה הבדואית – מכל השבטים ומכל המשפחות. המיון האינטנסיבי והתמיכה הציבורית הרחבה בקרב הקהילה הבדואית הופכים את הפרויקט לייחודי ופורץ דרך.