האם הממשלה משקיעה בנגב? התשובה היא לא. תעסוקה איכותית מבוססת על פתוח אזורי ולא על עוגן של רשויות מקומיות. הבעיה העיקרית של ראשי הרשויות היא קבלת החלטות. לא צריך לפחד לקבל החלטות. אנחנו אלה שצריכים לקבל את ההחלטות ואין לי כוונה לוותר לממשלה לא משנה אם זה ממשלת ימין או שמאל.
ראש עיריית ערד יאיר מעיין תקף בוועידת בן-גוריון בנגב את הארגונים הירוקים שלדבריו מונעים פיתוח העיר : "אני פונה למקבלי ההחלטות- תפסיקו לפחד! באו הרעים של הירוקים, כל יפי הנפש עצרו אותנו וקיבלנו צו הפסקת עבודה לשכונה חדשה".
במלאת שנה לפרוץ המלחמה שטלטלה את כולנו, 'מקור ראשון' והמכון למורשת בן-גוריון חזרו לשאלות הבסיסיות והמהותיות של הנגב בפרט ושל מדינת ישראל בכלל. סמוך ליום השנה לפטירתו של דוד בן-גוריון "נחזור למשנתו ולחזונו ונשאל מה ניתן ללמוד מהם לימים הסוערים הללו, מה השתנה ומה נעשה רלוונטי יותר".
ב 'ועידת בן גוריון בנגב 2 – קוממיות במבחן' של 'מקור ראשון' והמכון למורשת בן-גוריון שהתקיימה בקמפוס האוניברסיטה במדרשת בן-גוריון אתמול ה-25/11/24 נערך גם פאנל בנושא 'הנגב לאן? חשיבה לטווח ארוך עם ראשי רשויות בנגב' – פאנל על עתידו של הנגב בתחומי תחבורה, תשתיות לאומיות, תעסוקה, חינוך, והחברה הבדואית.
בפאנל השתתפו ראש המועצה האזורית רמת נגב ערן דורון, ראש עיריית ערד יאיר מעיין, ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות שי חג'ג', ראש המועצה המקומית מצפה-רמון אליה וינטר, מנהלת רשות הצעירים במשרד הנגב הגליל והחוסן הלאומי אלישבע סבתו.
בפאנל סיפר כל ראש רשות על האתגרים איתם הוא מתמודד בניהול הרשות ועל העשייה שכן הצליח לעשות. כל המשתתפים הסכימו שעיקר הדאגה היא איך להביא צעירים לנגב?
מנהלת רשות הצעירים במשרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי אלישבע סבתו:
"יש יותר הבנה בממשלה בחשיבות תא שטח של התנהלות של הרשות המקומית. זו יחידת בסיס לעבודה. אבל צריך הסתכלות אזורית- ההסתכלות היא על כל אזור הנגב, 33 רשויות, ורשויות בדואיות, מרחב כפרי/עירוני.. תעסוקה זה מוקד משמעותי להבאת הצעירים למרחב ולפתוח אזורי. תעסוקה איכותית מבוססת על פתוח אזורי ולא על עוגן של רשויות מקומיות. מרחב של הזדמנויות זה משהו רחב יותר מרשות מקומית".
ראשי הרשויות הביעו שותפות לתסכול מול הבירוקרטיה הממשלתית לשם קידום פרויקטים ומשך הזמן הרב הנדרש להוציא לפועל תכניות כתוצאה מכך. אחת הדוגמאות הוא המאבק הארוך להכרזה על שדה תעופה נבטים כשדה תעופה משלים לנתב"ג.
האם יישובי מבואות ערד יוקמו או לא? האם יש תקומה לבירוקרטיה? או שהיועץ המשפטי הוא מעל הכול? נשאל ראש עיריית ערד יאיר מעיין.
יאיר מעיין ספר על דרכו להתמודד עם הבירוקרטיה עוד בתפקידיו הקודמים וציין שגם כיום כראש עיריית ערד "אנחנו מנצלים את הבירוקרטיה עם כללי הבירוקרטיה למען הצרכים שלנו".. "לגרד את המעטפת החוקית של כללי הבירוקרטיה החוקית." הבעיה, ציין מעיין, היא שיש חוסר ניסיון של ראשי רשויות וגם של שרים ומנכ"לים איך הדברים עובדים… הבעיה העיקרית זה עם מקבלי ההחלטות, עם קבלת החלטות. לא לפחד לקבל החלטות.. ההיתרים מגיעים בסוף".
אסור להתנגד למרחב כפרי התחלנו עם יישובי מבואות ערד ב-2002 "ותראו כמה זמן לוקח לממשלה לאשר".. העיר ערד תתחזק בזכות המרחב החקלאי שיקום בה. תוך 3 חודשים הקמנו ישוב לגרעין חקלאי בתוך תחום הקו הכחול של הרשות למרות התנגדויות והצהרות לא נכונות של תנועות סביבתיות ומדקדקי במצוות….
פיזרנו מגוניות לפזורה הבדואית ללא דיון ממשלה. קבלנו על עצמנו את החינוך של הישוב אל-פורעה. יש מדור חינוך ייעודי בתוך עירית ערד במימון ממשלתי מלא. "החולשה של הנגב זו החולשה של הישובים הבדואים."
מעיין ציין שבערד תולים תקווה באנשי קריית המודיעין שצריכים להגיע ולדעתו יש להקים את תעשיות הנשק בקרבת שדה תעופה נבטים.
שואלים אם הממשלה משקיעה בנגב? התשובה היא לא. כביש 6 – כל מי שהגיע לפה עמד בפקקים לפחות חצי שעה לכל כיוון. עד לפני 3 שנים גם בבית קמה עמדו חצי שעה. עוד 3 שנים כשתהיה קריית המודיעין עם עוד עשרת אלפים אנשי קבע, כל הנגב יעמוד בפקק וזה נזק אדיר לכלכלה פה."
ראש המועצה האזורית רמת נגב ערן דורון: "אנחנו פחות מרגישים את זה מההנהגה הלאומית אבל אי אפשר להצליח בלי תשתיות ארוכות טווח, לא משנה כמה סרטים תגזור, אם לא תתעסק בטווח הרחוק- תהיה פסיק שולי בהיסטוריה".
ראש המועצה האזורית מרחבים ויו"ר מרכז המועצות האזוריות שי חג'ג' : " ב7/10 לא הייתה משטרה ולא היה צבא ולא היה אף אחד, אנחנו קיבלנו החלטות בשטח. לא היה אף אחד אחר. אנחנו אלה שצריכים לקבל את ההחלטות ואין לי כוונה לוותר לממשלה לא משנה אם זה ממשלת ימין או שמאל.