העיר ערד החליטה לצאת בעקבות המשפחות הצעירות בדרום ולהביא אותן להתגורר בערד. ראש העיר, עו"ד ניסן בן חמו: "המסר ברור: שווה בערד. שווה מבחינה כלכלית ושווה מבחינת איכות החיים, הקהילתיות, החינוך והתרבות בעיר. משפחות צעירות, בואו אלינו". קמפיין ההתיישבות בערד יצא לדרך.
מאת: ענת רסקין
בעיריית ערד חשפו השבוע את הקמפיין הגדול והממוקד שהכינו המנסה לשכנע משפחות צעירות מהנגב להתיישב בערד. הקמפיין יימשך חודשיים (עד חודש מרץ) עם תקציב ייעודי של משרד השיכון ויופיע בפייסבוק, באינסטגרם, יוטיוב ואתרי אינטרנט שונים. הפנייה היא בעיקר למשפחות צעירות עם ילד או שניים שכבר גרים בנגב, מכירים אותו, אוהבים אותו ויש להן תעסוקה בדרום.
הצבא נכשל בהעברת משפחות לנגב עם העברת בסיסי צה"ל לדרום, זאת למרות השקעה רבה של כספים בפרסום, הבטחת מענקים וכו' . אולי כמסקנה הוחלט בערד להתרכז במשפחות שכבר בחרו לגור בנגב ולא צריכות לעשות את המעבר הגדול ממרכז הארץ לדרומה, אבל בהחלט ייתכן שירצו לשפר דיור ואת איכות חייהם – ולערד יש הרבה מה להציע בנושאים אלו!
אז אם שמעתם מעט על ערד אבל אינכם מעורים בדיוק במה שקורה בה, לפניכם כמה נתונים שאולי יעזרו לכם בהחלטתכם להתיישב בתוכנו;
ערד מונה כיום 30,093 נפש (לפי נתוני משרד הפנים לתאריך 30/11/2017) ויש בה קהילות מגוונות מאז ראשית ימיה: ישראלים ותיקים, עולים מברית המועצות לשעבר, עולים מאתיופיה, ארגנטינה, רומניה, קהילת חסידי גור, קהילת חב"ד ועוד. בהחלט פסיפס אנושי מגוון מכל המגזרים והעדות שמרכיב קהילה עירונית פעילה החיה גם בשלום ובשיתוף פעולה עם שכניה הבדואים.
מעבר לייחודיות האנושית ערד היא עיר קטנה (מאז 1995) בייחודיות של ישוב כפרי-מדברי. זאת אומרת שלמרות היותה עיר יש בה אינטימיות של ישוב קטן שתושביו מעורבים בעשייה בקהילה (מעל 1000 תושבים מתנדבים בתחומים שונים), מכירים האחד את השני ומתגוררים בחיק הטבע המדברי על נופיו הבראשיתיים, המרחבים הפתוחים והאוויר הנקי. מצד שני זהו ישוב מספיק גדול בכדי להיקרא עיר ולספק פעילות עירונית, עסקית, חינוכית, תרבותית, ענפה שחוסכת מהתושבים יציאה על בסיס קבוע ל 'עיר הגדולה' , בכדי לצרוך בתחומים אלו.
כעיר מציעה ערד מגוון אפשרויות מגורים- מדירות בגדלים שונים ובסגנונות שונים (רבי קומות, דו-קומתיים, דירות גן וכו') ועד בתי קרקע ווילות בשכונות שבחלקן אפשר להפעיל גם צימרים ולהשתלב בתחום התיירות הפורח בעיר לאחרונה. כ- 360-400 דירות חדשות נבנו בשנים האחרונות ועוד כ-250 יחידות נמצאות בהליכי תכנון ובנייה. טווח המחירים גם הוא רחב ויוכל לאפשר בחירה המתאימה לכל משפחה בהתאם ליכולתה.
בתחום החינוך בערד יש מגוון בתי ספר המציעים מבחר ערוצים חינוכיים עם רישום פתוח. כך שההורים יכולים לבחור את בית הספר הרצוי להם עבור ילדיהם. בעיר 6 בתי ספר יסודיים ממלכתיים. ביניהם בי"ס ממלכתי-דתי ובי"ס דמוקרטי. שאר בתי הספר מתאפיינים בהתמקדות בנושאים שונים כמו: מדע, מוזיקה, תקשורת, איכות סביבה ואומנות. שני בתי ספר תיכוניים בעיר: בי"ס אורט ובתוכו גם מכללה טכנולוגית עם כיתות שוחרות המיועדות לחיל החימוש. (התלמידים נמצאים במכללה בתוך ביה"ס עם מדים צבאיים) ותיכון צור-אורט למקצועות התעשייה שהוקם ביוזמה משותפת עם התעשיין סטף וורטהיימר, בו התלמידים לומדים טכנולוגיה ומתנסים בעבודה מעשית במפעל הממוקם בבית הספר ופועל בשיתוף פעולה עסקי עם מפעלי האזור. התיכונים עם 85% מסיימי בגרות ומספר הגבוה ביותר בנגב (!) של תלמידי מתמטיקה 5 יחידות ומסלול ייחודי להנדסת החלל וחוגי רובוטיקה (בתפוח פייס) עם הצלחות בינ"ל של משלחות התלמידים!
המיקום של ערד בנגב הצפון-מזרחי מאפשר איכות חיים וגם קרבה סבירה למרכז הארץ ולמטרופולין באר שבע. אחרי יום עבודה תוכלו לחזור אל הבית בערד ולהתרווח מול הנוף הנשקף מהמרפסת ולזכות ברגעי שלווה וזמן איכות עם המשפחה. היות העיר בנויה בתוך המדבר יאפשר לכם לטייל במדבר יהודה, בים המלח ובאטרקציות השונות באזור במינימום טרחה. גם אם אתם מגיעים מבאר שבע והאזור ספק אם התאפשר לכם לטייל בקלות שכזו עם המשפחה בנגב. תחום התיירות הפורח בערד יאפשר לכם הזדמנות להצטרף לטיולי ג'יפים, אופניים, טרקטורונים או טיולים רגליים באזור אפילו באופן עצמאי..
בערד, כך יספר לכם הקמפיין, אפשר לגור בווילה עם גינה שעולה כמו דירת שיכון בבאר שבע. הצהרונים זולים יותר מאשר בבאר שבע, חוגי הילדים מסובסדים, המופעים וההצגות לילדים מסובסדים, המנוי לקאנטרי קלאב במחיר נמוך במיוחד. כדאי להוסיף שבתחום התרבות יש פעילות רבה בעיר מטעם עיריית ערד (מחלקת התרבות ומחלקת התיירות), ספריית ערד, המתנ"ס והמוזיאון לאומנות עכשווית שבתוכו, רובע האומנים, תנועות נוער והפקות פרטיות. התושבים, מבוגרים וילדים, זוכים בהצגות איכותיות, סרטי קולנוע, תערוכות, גלריות אומנים, מופעים, ערבי שירה, פסטיבלים, טיולים, אירוח בבתים לצד מסעדות גורמה וכמובן פאב שפתוח 24/7 (פאב "מוזה" איך לא?!), יקבים ומבשלת בירה ועוד ועוד.. ובעיר, כמו בעיר, יש גם עסקים שפתוחים בשבתות! (שלא יספרו לכם אחרת).
ביחד עם הטבת המס שמגיעה כמעט לכל תושב – כל משפחה חוסכת עשרות אלפי שקלים בשנה ויכולה להתמודד עם יוקר המחייה ואף לשדרג את איכות החיים.
בסרטוני הקמפיין ובכל החומר הפרסומי יודגש כי למשפחות צפוי מעבר קל לחיים בערד, משום שזמן הנסיעה לב"ש התקצר משמעותית עם שדרוג כביש 31 וסלילת כביש 6 דרום. אפשר לשמור על מקום העבודה הנוכחי בבאר-שבע ואפילו לא מתרחקים מהמשפחה ומאבא ואמא.
שותפים לקמפיין הנהלת העיר, המתנ"ס ומרכז הצעירים בערד שהוא גם הכתובת לפניות של מתעניינים במעבר לערד. מתן מענה לכל בעיה ושאלה, ייעוץ וליוו אישי צמוד לכל משפחה שתיפנה. עדי שבת היא צעירה האחראית על הצמיחה הדמוגרפית ממרכז הצעירים ומלווה כל משפחה חדשה שמגיעה לערד. אחרי ברור צרכי המשפחה היא מקשרת אותם למרכז לגיל הרך, למקורות תעסוקה, מספקת שמות מתווכים או אנשי מכירות של פרויקטים לדיור, מלווה בסיורים בעיר או בבתי ספר ובקיצור מעבירה מידע רלוונטי עם הרבה יחס אישי. (יש לפנות לעדי ממרכז הצעירים 08-9956066 שלוחה 108 כל יום בשעות 08:00-16:00 מייל-[email protected])
ראש העיר, עו"ד ניסן בן חמו : "בשנתיים האחרונות אנו רואים שינוי במגמה העירונית. לאחר מספר שנים מפעלים חדשים מוקמים באזור התעשייה, פרויקטים עירוניים צומחים כמו המרכז לגיל הרך, המסלול המוטורי, טיילת מואב ועוד, וכעת הגיע הזמן לעודד משפחות צעירות לעבור לערד לחיזוק הכלכלה העירונית והדמוגרפיה הפנימית. אני שמח שהצלחנו להוציא לפועל קמפיין רחב היקף, עם תכנון מדויק, קהל יעד ממוקד ומסר ברור: שווה בערד. שווה מבחינה כלכלית ושווה מבחינת איכות החיים, הקהילתיות, החינוך והתרבות בעיר. משפחות צעירות, בואו אלינו".
בתאריך 21/11/1962 נערך טקס ההתנחלות בערד בהשתתפות ראש הממשלה דוד בן גוריון והוגה העיר ומתכננה לובה אליאב. כן, כך קראו אז לפעולת ההתיישבות בערד, עד כמה שזה נשמע משונה או מעלה חיוך היום. "בקשנו להקים עיר חדשה במדבר, עיר מודרנית, שתהווה מעצם הקמתה ומיקומה גורם שישנה את פני החבל כולו.." כתב לובה אליאב בחזונו. מאז אכלוס ערד ע"י גרעין מתיישבים ישראלי שהיווה בסיס קולט עלייה, עברו 55 שנים של קליטה והתרחבות הקהילה ובניית העיר והרחבתה. התמודדות עם אתגרים ותקופות פריחה. עכשיו בערד רוצים לשוב ולהזכיר לכם שעדיין לא נס לחה של העיר ש: שווה בערד, ואנחנו מצפים לכם שתשובו ותתיישבו בינינו!
עוד מעט מהכתבות בנושא:
ערד מנערת את האבק- בנייה חדשה ועבודות תשתית במיליוני שקלים
רכישת נדל"ן בערד לצרכי מגורים והשקעה