ביומו האחרון של ראש השנה, הבחינו פקחי רשות הטבע והגנים בתנועה חשודה של הנשרים באזור.
המשדרים המוצמדים לנשרים הראו שבמקום לנחות באזורים צוקיים הם נחתו באזור חשוד בנחל קינה. בעקבות זאת יצאו מיד הפקחים לסריקות במקום ואיתרו ערימות פסדים גדולות באגן נחל קינה בפזורת אל פורעה סמוך לערד. למקום הוזעקו פקחי ינשו"פ (יחידה נגד שריפות והשלכת פסולת) במחוז דרום של רט"ג.
עדן אוליאל, רכז ינשו"פ, מחוז דרום: "הרגישות שלנו באזור זה גבוהה במיוחד לאור אירוע ההרעלה הקשה שארע באותו המקום לפני שנתיים בו מתו 14 נשרים. מאז המחוז הכשיר פקחי נשרים אשר עוקבים באדיקות אחרי תנועת הנשרים ומוודאים שהם יוכלו להמשיך לחיות ולהתרבות באזור."
לאחר בדיקות ותשאולים אותרו מבצעי העבירה, שלקחו אחריות מלאה דאגו מיד לשופל ומשאית שניקו את השטח והובילו את הפסדים להטמנה באתר מורשה.
לאחר הסברה מפורטת בדבר חומרת העבירה נקנסו העבריינים בקנס כבד.
עדן אוליאל, רכז ינשו"פ, מחוז דרום: "הגענו למקום ומצאנו כמות גדולה מאוד של פסדים מעשרות כבשים שנשחטו בחתונה שהתקיימה באזור. מלבד הקנס ופינוי הפסדים לאתר פסולת מאושר ביצענו הסברה מדוע אסור להשליך כך את הפסדים ועל הסכנה הטמונה בפגרים לחיות הבר בכלל ולנשרים בפרט."
לאחרונה הודיעה השרה להגנת הסביבה עידית סלימן על תקצוב של 28.5 מיליון שח לשימור אוכלוסיית הנשרים, מניעת הרעלות, הסברה ועוד.
בישראל נותרו כ-200 נשרים בלבד, זאת כתוצאה מירידה דרסטית והצטמצמות אוכלוסיית הנשרים בישראל בחצי העשורים האחרונים. לרגל יום הנשר הבינלאומי החל ב-2 בספטמבר, תציין רשות הטבע והגנים במהלך כל חודש ספטמבר ועד חול המועד סוכות את חודש הנשרים בפעילויות בשמורת טבע גמלא בגולן, בחי בר כרמל בצפון ובאחוזת קבר בן גוריון בדרום – שם יוכלו המטיילים להיחשף לפעילויות לשימור אזורי המחיה של הנשרים, ללמוד מה פוגע בהם ולמה אסור לוותר על מלך העופות בטבע הישראלי.
הגורם העיקרי להכחדת הנשרים והמחייב פתרון דחוף הוא הרעלות לא חוקיות מחומרי הדברה. אלו מפוזרים כפיתיונות או על פגרים כנגד טורפים וכלבים משוטטים. כך נפגעים הנשרים ועופות דורסים אחרים ומצבם מחמיר עד כדי סכנת הכחדה והמערכת האקולוגית כולה נפגעת ואינה מתפקדת. כתוצאה מכך עולה בעיית המזיקים והפצת מחלות. ישנן סיבות נוספות הפוגעות בנשרים, כמו התחשמלות והתנגשות בקווי מתח, שינוי בשיטות רעיה ושינוי בפיזור המזון במרחב ואיכותו בצד הפרעות במצוקי הקינון – כל אלו מעצימים את הירידה הקיצונית במספר הנשרים וכיום הם בסכנת הכחדה חמורה כמקננים בישראל והם מתקיימים רק בזכות מאמצי שימור נרחבים של רשות הטבע והגנים במסגרת פרויקט "פורשים כנף" ושותפים רבים נוספים.
הנשר הוא עוף דורס גדול המתמחה באכילת פגרי בעלי-חיים, גם כאלו שמתו ממחלות, אותם הם מאתרים תוך כדי דאייה ממרחקים גדולים מאד ובזכות יכולת ראיה למרחק רב. הנשרים, בהיותם עוף מתלהק, מתקבצים במספרים גדולים על הפגרים שאותרו, מכלים אותם גם אם מתו ממחלות מסוכנות לאדם ולמקנה, ולכן הם משמשים כסניטרים של הטבע. בעבר הלא רחוק, לפני כ-70 שנה, מאות זוגות של נשרים קיננו בכל האזורים ההרריים והמצוקים בישראל. אוכלוסיית הנשרים בישראל מנוטרת על ידי רשות הטבע והגנים מדי שנה מאז 1999 ומראשית שנות ב-2000 מזוהה ירידה מדאיגה מאוד במספר הנשרים הכולל ובמספר הקינונים בפרט.
היום, מרבית אוכלוסיית הנשרים בישראל מתרכזת בחבל המדברי, ומספר הפרטים הנצפים (כ-150) ומספר הקינים המתועדים בו יציב יחסית לעומת אזורים אחרים. לעומת זה מספר הקינים במדבר יהודה ירד ירידה חדה בהשוואה לנגב ובגולן לא נותרו כלל קינונים. בשנת 2021 בלבד נמצאו בישראל לפחות 24 נשרים מתים, מהם לפחות 14 נפגעו בהרעלה הגדולה שהייתה מדרום לערד וארבעה מהרעלה בתרופות וטרינריות. בשנת 2022 מתו לפחות 12, מתוכם שבעה עקב הרעלה מתרופות וטרינריות.
המגוון הביולוגי ממלא תפקיד קריטי בתפקוד המערכת הטבעית (האקולוגית) החיונית לבריאות האדם ולרווחתו, לשגשוג כלכלי, ביטחון תזונתי ותחומים חשובים אחרים. מערכות אקולוגיות בריאות מספקות איכות אוויר, מים וכלל הסביבה ותומכות בתחומי החיים השונים שלנו. בישראל הקטנה חשוב שנשמור על כל רכיב ורכיב במגוון הביולוגי.
חודש הנשרים בדרום בחול המועד סוכות – אחוזת קבר בן גוריון
מוזמנים להגיע לתחנת המידע במקום, לשמוע סיפורים על מלך העופות ואיך אפשר להציל אותו.
בחול המועד סוכות בין התאריכים 2-5.10 ובין השעות 09:00 ל- 15:00 .