(צילום-אתר 'עבודה שחורה')
תושבי ערד והסביבה והקואליציה לבריאות הציבור עתרו לבג"צ נגד רה"מ והמזכיר הצבאי בנושא מכרה הפוספטים של האחים עופר בשדה בריר המשרד להגנת הסביבה מצטרף למתנגדים להקמת המכרה. ח"כ חנין, ראש הוועדה המשותפת (פנים-עבודה) לנושא סביבה ובריאות, על התערבות משרד רה"מ: "מהלך כזה מביע אי אמון בגורמי המקצוע במשרדי הממשלה ולא יכול להיות לו מקום במערכת מתוקנת".
כ-270 תושבי ערד והסביבה והקואליציה לבריאות הציבור הגישו היום (שני 28/2/11) עתירה לבג"ץ נגד ראש הממשלה, המזכיר הצבאי לרה"מ, סגן שר הבריאות וראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות בנושא התכנית להקמת מכרה פוספטים של האחים עופר בשדה בריר שסמוך לערד.
בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד אפי מיכאלי, מבקשים התושבים שבית המשפט יורה למזכיר הצבאי של ראש הממשלה להפסיק להפעיל לחץ על משרד הבריאות לשנות את עמדתו המקצועית נגד המכרה, לחשוף את הסיבות מדוע הופעל לחץ כזה, לפרסם את חוות הדעת הרפואית שהוזמנה על ידי לשכת ראש הממשלה ושסותרת, ככל הנראה, את עמדת הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות ולהורות למשרד הבריאות שלא לשנות את עמדתו משיקולים שאינם בריאותיים.
בתוך כך, הודיע היום נציג המשרד להגנת הסביבה בדיון שהתקיים בוועדה המשותפת לסביבה ובריאות בכנסת על שינוי עמדתו ועל התנגדותו להקמת המכרה. בדיון אף הודיע ד"ר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, כי למרות הלחץ שמופעל עליו, אין בכוונתו לשנות את עמדתו נגד הקמת המכרה.
ח"כ חנין על התערבות משרד רה"מ: "מהלך כזה מביע אי אמון בגורמי המקצוע במשרדי הממשלה ולא יכול להיות לו מקום במערכת מתוקנת".
בעקבות דיון שהתקיים ביום ב' (28.2.11) בועדה המשותפת (פנים-עבודה) לנושא סביבה ובריאות, בראשות ח"כ ד"ר דב חנין, שעסק בסיכונים הבריאותיים שעלולים להיגרם לתושבי ערד והסביבה מהקמת מכרה פוספטים בשדה בריר, שלח ח"כ חנין מכתב לראש הממשלה, ח"כ בנימין נתניהו, לפני שעה קלה. במכתבו, הלין ח"כ חנין כי לשכת רה"מ התערבה בסוגיית שדה בריר לאחר שגורמי המקצוע במשרד הבריאות קבעו באופן נחרץ כי המכרה המתוכנן עלול לגרום לסיכונים בריאותיים לתושבי ערד והסביבה.
בדיון שהתקיים ביום שני השבוע, הסתבר כי לשכת רה"מ לא הייתה מרוצה מחוות הדעת של אנשי המקצוע במשרד הבריאות ולכן ביקשה חוות דעת נוספת מגורמים שאינם עובדי משרד הבריאות. ח"כ חנין כתב כי"מהלך כזה, מביע אי-אמון בגורמי המקצוע במשרדי הממשלה ולא יכול להיות לו מקום במערכת מתוקנת". ח"כ חנין ביקש כי רה"מ יורה על בדיקת ההתערבות לעומקה וכי ישיבו דבר בעקבות הבדיקה.
בדיון עצמו, אמר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות כי עמדת המשרד הייתה ונשארה כי כריה בשדה בריר תגרום לתוספת תחלואה ותמותה בעיר ערד וסביבותיה. ח"כ יעקב אדרי אמר כי "הועדה צריכה להיעמד על רגליה האחוריות כנגד ערבוב שיקולים זרים וחוות דעת של מומחים שאינם מבינים בנושא". ח"כ חנין אמר כי הועדה מחזקת את ידיו של פרופ' גרוטו ואת ידיהם של אנשי המקצוע במשרד הנתונים ללחצים קשים מאד. הוא הוסיף כי לא ייתכן ששיקול שאינו בריאותי יוכנס לדיון ויגרום לשינוי חוות הדעת הבריאותית.
מר יוסי יוגב, סמנכ"ל אקולוגיה ותשתיות בחברת רותם-אמפרט, המתכננת לכרות בשדב בריר, אמר כי הם משוכנעים שלא נשקפת כל סכנה לתושבים והתחייב כי במידה ואכן יתברר כי קיימת סכנה לתושבים, רותם לא תכרה פוספטים בשדה בריר.
נציגי המשרד להגנת הסביבה הודיעו כי המשרד מתנגד לכריה בשדה בריר מחשש לבריאות הציבור.
בסיכום הדיון אמר ח"כ ד"ר חנין, יו"ר הועדה, כי הועדה מאמצת באופן מלא את העמדה המקצועית של משרד הבריאות ואת עמדת המשרד להגנת הסביבה. שני המשרדים הביעו דעתם באופן ברור כי לא נכון להקים מכרה פוספטים בשדה בריר. השיקולים הכלכליים שנשמעו ממשרד התשתיות ואחרים אינם יכולים לדחות את בריאותם של תושבי האיזור. ח"כ חנין אמר כי לא ראוי לערער, באמצעות חוות דעת חיצונית, על העמדות המקצועיות של עובדי הממשלה. הוא הביע צער על כי נציג משרד רה"מ בחר שלא להגיע לדיון וסיכם שוב כי "לא ראוי, לא נכון, ולא צודק להקים מכרה פוספטים שיסכן את תושבי ערד והסביבה".