(צילום-ענת רסקין)
היום 7/7/15 התקיים דיון במועצה הארצית לתכנון ובניין בירושלים, בנושא הקמת מכרה פוספטים ב 'שדה בריר' שליד ערד. בעקבות הפגנת תושבים שנערכה מחוץ לחדר הישיבה החליטה בסוף המועצה לדחות את ההחלטה למועד אחר.
מאת: ענת רסקין
על התכנסות המועצה הארצית לתכנון ובנייה, בדלתיים סגורות, נודע לתושבי ערד רק כמה ימים לפני. שכן סדר היום נשמר בסוד עד הרגע האחרון והישיבה תוכננה להיות ישיבה סגורה ללא נוכחות נציגי ציבור. גם ראש העיר ערד ניסן בן חמו לא הוזמן לישיבה הדנה בנושא שיכול להשפיע על עתיד העיר- בפתיחת מכרה פוספטים שיש בו איום לבריאות תושבי ערד.
עם היוודע מועד ההתכנסות וכי על סדר היום נמצאת ההחלטה לאישור הכרייה בשדה בריר, בדחיפת משרד ראש הממשלה, החלה תכונה רבה של פעילי סביבה, תושבים ופעילים פוליטיים. כל אחד ניסה בדרכו להשפיע על חברי המועצה שלא להצביע בעד הכרייה בשדה בריר. מבול פוסטים בפייסבוק של תושבי ערד נשלחו לחברי המועצה, ראש העיר גם הוא שלח מכתבים אישיים לחברי המועצה והתראיין ברדיו בעימות עם נציג חברת כי"ל, ג'ולייט לסקר פעילת מטה הליכוד-ערד הסתובבה בכנסת והפעילה את קשריה אצל חברי הליכוד, שרית עוקד יו"ר עמותת 'תנו לחיות בלי מכרות' גם היא התראיינה ברדיו ואף נסעה למפגש עם שר המשרד לאיכות הסביבה שהכריז כי הוא תומך במכרה.
כ-40 תושבים התארגנו על טפם וילדיהם ונסעו היום לירושלים בכדי להפגין מול בניין המועצה הארצית. שם פגשו כ-150 עובדי כי"ל שנשלחו ע"י החברה, תוך שהם מקבלים משכורת על יום עבודה זה(!), והרעש היה גדול. אילו צועקים נגד המכרה וסכנת הבריאות שלו לתושבים והאחרים צועקים בעד המכרה ונחיצותו לתעסוקה בנגב.
בתוך חדר הישיבות כמעט כל נציגי הממשלה תמכו בהקמת המכרה, להוציא נציגת משרד הבריאות שמתנגד למכרה באופן שיטתי. ראש העיר ערד ניסן בן חמו נכנס, כאורח לא קרוא, לחדר הישיבות ונשא דברים שקולים כנגד הקמת המכרה ופגיעתו האפשרית בתושבים. כתוצאה מהמהומה החליטה המועצה לדחות את החלטתה בנושא, וזו דחייתה השנייה בנושא.
תושבי ערד שפעלו כנגד כל הסיכויים והתהלכו בהרגשה כי הדברים נשמטים מידיהם נוכח הלחץ העז שמפעילים משרד ראש הממשלה וחברת כי"ל לאישור המכרה, הופתעו מהחלטת המועצה ושמחתם הייתה רבה.
לעומת זאת כי"ל יצאה בהצהרה לעיתונות כשהיא שוב מאיימת על המדינה ומנפנפת בתוצאות בדיקת מומחה שגויות- המומחה הבינ"ל, פרופ' סאמט, שבדק השפעת חלקיקי פחם העולים מכריית פחם, על תושבי אזור המכרה, שאינם עולים בקנה מידה אחד עם השפעת חלקיקי פוספטים שהינם זעירים יותר וקשורים לחלקיקי אורניום רדיואקטיבי, ולפיכך מסוכנים לבריאות בני אדם: "ההחלטה לדחות שוב את ההצבעה במועצה לתכנון ובניין בנוגע לשדה בריר מביאה לידי ביטוי את ההצדקה העומדת מאחורי האסטרטגיה של כיל בדבר פיתוח אלטרנטיבה לתעשיית הפוספט בישראל. כיל נמצאת בתהליכי בדיקה שונים של מספר פרויקטים אטרקטיביים ברחבי העולם הכוללים כריית פוספט לצד מפעלים לייצור מוצרי המשך מבוססי פוספט. במקרה אחד, הבשילה בדיקה זו לידי הסכם חתום על פרויקט משותף עם חברה סינית (Yunnan Yuntianhua) הכולל כריית מיליוני טון פוספט בשנה למשך כשלושים שנה, בנוסף לייצור מוצרי המשך לאורך כל שרשרת הערך. הסכם זה נמצא בתהליכי אישרור מתקדמים בממשלה הסינית, שצפויים להסתיים במהלך החודשים הקרובים של שנת 2015.
שאלת שדה בריר הפכה להיות בעיקר שאלה שחשובה למדינת ישראל ולנגב, ופחות מכך לכיל. כיל מבינה את דחיית ההצבעה במועצה הארצית לתכנון בפעם השנייה, כמסר מהממשלה שעליה להאיץ ולהשלים את האפשרויות העומדות בפניה בחו"ל בתחום זה."
ניסן בן חמו ראש עיריית ערד: "זהו ניצחון נוסף בקרב נגב המכרה! אך יש עוד דרך ארוכה. אני מודה לכל התושבים שהתגייסו ופעלו למען המטרה".