(צילום-ענת רסקין / באדיבות קבוצת הפעילים ממיתר)
הישוב מיתר מתפתח ושכונות חדשות נבנות כולל שכונה לאנשי צבא קבע ומשטרה. מה רע? זה לא רע אומרים תושבים אבל צריך לשמור על השתלבות הישוב מיתר עם הטבע הפראי והייחודי בו הוא נמצא ולא להרוס אותו. הנוף הוא אחת הסיבות בגללן באו לגור במיתר. לאחרונה החלו לבנות שכונה גדולה בכיוון הצפ'-מע' של הישוב על מה שקרוי 'גבעת הכלניות'- מקום עשיר בצמחים ובעלי חיים והתושבים זועמים וקוראים: "אל תיגעו לנו בכלניות".
מאת: ענת רסקין
שוב עולה הדילמה בין שמירת ערכי הטבע והנוף הטבעי לבין פתוח והתרחבות ישוב מגורים. מה שווה יותר כלנית או חדר? אין ספק שאנשים צריכים גם וגם. גם פריחה בטבע וגם פריחה כלכלית – בוודאי ובוודאי שזה נחוץ בנגב.
מדובר בתוכנית בנייה בגבעות הצפוניות של מיתר בין השכונה הצפונית לכביש 60 לכיוון חברון. שכונת הכלניות א',ב',ג' כוללת 696 יחידות דיור צמודות קרקע ותוכניות הבנייה אושרו כבר בשנת 2001:
שכונת הכלניות א'- בשכונה הדרומית לכביש הכניסה לעיר מתוכננים להבנות 78 יחידות דיור הכוללות דיור למבוגרים. לאחרונה, בשנת 2011, הוגשה תוכנית חדשה (14/101/02/15) לאשרור ועליה יש התנגדות אחרת של תושבים, בגין שינוי יעוד הבניה מדיור מוגן לדיור לצעירים. אך אין זה קשור כרגע למאבק על שכונת הכלניות.
שכונת כלניות ב' – היא שכונת 'נאות יעלים' – שהוקמה בצד הצפוני של כביש הגישה לישוב. היא כוללת 78 יחידות דיור שמתוכן שווקו כבר 68 יחידות דיור לאנשי יחידות הביטחון והמשטרה.
שכונת כלניות ג'- הלא היא השכונה שבמחלוקת בין חלק מהתושבים והמועצה המקומית- מתוכננת ל-540 יחידות דיור בשני גושים בנייה עיקריים: אחד על 3 הגבעות הצמודות לרחוב 'דרך מיתר' שהוא הרחוב הקיצוני של השכונה הצפונית הקיימת. והגוש השני ימוקם בגבעות שמעבר הנמצאות בין נחל חברון (הזורם לצד כביש 60 מצומת שוקת-חברון) לבין ואדי המגיע מיער יתיר ומשתרע למרגלות שלושת הגבעות ומתחבר לנחל חברון.
בגוש האחרון החלו עבודות העפר והמקום נחפר, שוטח והוואדיות נחסמו בחלקם. 3 הגבעות עדיין על תילן.
"בפברואר יש שפע ומגוון של צמחים ובע"ח במקום. יש יותר כלניות משמורת פורה!. חוגלות, שרקרקים, צבים, צבאים, שועלים וזאבים". מספרת בהתרגשות רבה תושבת השכונה הצפונית הפעילה נגד הקמת שכונת הכלניות, כשהיא מספרת לי על המקום. היא אוהבת את הטבע ואוהבת להסתובב באזור עם ילדיה. "אנשים מטיילים באזור עם משפחה, עם כלב או באופניים או שהם מעיפים עפיפונים. זה היה מקום קסום עם פינות חמד".
במרץ עורך הישוב באזור, בדרך קבע כל שנה, את 'צעדת מיתר'. כל ילדי הגנים, בתי הספר ותושבים יוצאים אל הטבע של הגבעות הצפוניות המתחברות ליער מיתר בצעדה ססגונית, שמחה ומאושרת מהמפגש עם הטבע העשיר. חגיגה לעיניים ולנפש!
במאי יצא ראש מועצת מיתר, אבנר בן גרא, בהצהרה לעיתונים כי עשה מעשה תקדימי, מעשה שלא נעשה ע"י אף ראש רשות בארץ- הוא ערער בפני הוועדה המחוזית על תוכניות הבנייה במקום והוא פועל להביא לביטול העבודות על גבעת הכלניות. "הבנייה במקום הצריכה את הזזת הוואדי ועלולה הייתה לסכן את ערכי הטבע ולהביא לפגיעה סביבתית קשה. בעקבות כך ולמרות כל אישורי הבנייה שניתנו החליט בן גרא לעצור את העבודות ולהביא לדיון מחודש את הנושא במליאת המועצה", נאמר בהודעה לעיתונות.
היו תושבים שזעמו על פרסום ההצהרה הזו. תושב המתגורר ברחוב הקיצוני וממש מעבר לחצרו אמורות להתחיל עבודות הבנייה אמר: "תושבים התארגנו כבר ב-2001 וניסו לבטל את התוכנית. עוד בימי ראש המועצה הקודם. גייסו את החברה להגנת הטבע ואת רשות העתיקות. העבודות כרגע מתבצעות בשטח רחב בהרבה ממה שידענו עד כה. תחילת העבודה נעשתה בחשאי וללא ידיעה של התושבים. אני ואשתי קנינו את הבית בגלל הנוף הפתוח המשתרע מעברו".
תושבת השכונה הצפונית: "במקום לבנות את העיר לפי קווי המתאר של השטח ולשמור על הצביון של הטבע ולשלב אותו בישוב הורסים, משטחים, ללא התחשבות וללא סנטימנטים ובונים גינות מלאכותיות כולל אצטדיון עם דשא שבנו לאחרונה".
"ראש המועצה אמר שלא יגעו בנחל הדרומי רק ירחיבו את שכונת יעלים. (ואדי דרום- ליד רחוב חצב המפריד בין מיתר דרום ומיתר צפון. ממשיך לחורשת האיקליפטוסים שמאחורי האצטדיון). כשעלה לשלטון דבר על שקיפות ואג'נדה סביבתית. הבטיח לשתף את התושבים".. "במקום זה מנהל כיבוש זוחל במחטף".
ולמה התושבים אינם רוצים להזדהות בשמם? "אי אפשר לנהל דיון ענייני כי מאשימים אותנו בעניין פוליטי עם היריב הפוליטי. חברי המועצה לא קבלו מידע ולא זימנו אותם לישיבה ולוועדת איכות הסביבה של המועצה לא מתייחסים".
באפריל החלו תושבים פעילים במאבק נגד העבודות המתנהלות באתר הבנייה. ב-13/4/11 פתחו בהחתמה על עצומה עליה חתמו כבר יותר מ-300 איש רובם תושבי מיתר. בנוסף חילקו פליירים בנושא, הפיצו מיילים, פתחו דף פייסבוק ('גבעת הכלניות של תושבי מיתר'). לפני חג הפסח ערכו הפגנה ליד בניין המועצה. לדבריהם חמש פעמים הבטיח ראש המועצה לעצור את עבודת הדחפורים ואת ההרס ולמרות זאת ראו את הדחפורים נכנסים לגבעות.. אנשים אפילו יצאו לעמוד לפני הדחפורים שכמעט ופגעו בהם. אך ללא הועיל.
"זה מקומם. אנחנו צריכים לצאת נגד מישהו משלנו שצריך לפעול ביחד איתנו!"
מהנדסת המועצה המקומית, מרים אלחדד-קטן, לא מסכימה עם דברים אלו. לדבריה ראש המועצה המקומית בן-גרא מקדם בימים אלו תהליך של הורדת 120 יחידות דיור וצמצום היקף הבניה בגבעת הכלניות (בגוש הגדול) במסגרת תכנית תב"ע 14 ובנוסף ביטול הבניה על שלושת הגבעות והפיכתן לשטח ציבורי פתוח.
"העבודות בשטח פועלות במסגרת התוכנית המאושרת כולל הסדרת הנחל הדרומי והנחל הצפוני- הסדרה נופית עליה יש חילוקי דעות עם התושבים. כמו כן יש עבודות בשולי הגבעות למרגלות הנחל המנקז הנעשות לשם הסדרת הגבהים בשטח".
ציון אלמלם, מזכיר המועצה המקומית מיתר מתרעם: "יש שקיפות מלאה- אין תושב שמבקש ואנחנו לא נפגשים איתו. הדלתות פתוחות ואין הסתרת מידע. כל החלטות ודיוני הוועדה לתכנון מפורסמים באתר המועצה. לא יפגעו בשטח שראש המועצה לא רוצה. מדובר בתוכנית שאושרה בוועדה המחוזית וידועה מאז 2001 ואף אחד לא הגיש ערעור והשגות מאז. ראש המועצה הלך ועשה דבר יוצא דופן כשערער על העבודות והוא נמצא בדין ודברים עם המינהל. לא ידוע לי על אף ראש מועצה שעשה דבר כזה".
"הדחפורים ועבודות העפר עוררו רגשות אצל התושבים אבל זהו רק שלב ראשוני. אח"כ יש הסדרה של הנוף ותכנון אדריכלי. התושבים צריכים להבין שלעצירת העבודות יש השלכות כלכליות הן על המועצה והן על הקבלן המחזיק 22 כלים בשטח. בכל זאת ראש המועצה אמר אמירה חזקה שאף ראש מועצה לא עשה והקבלן היום (22/5/11) עומד, עם כל ההשלכות לכך שראש המועצה לקח על עצמו". מציינת מהנדסת המועצה המקומית.
לדבריה העבודות בנחלים נעשים לפי תוכניות של הידרולוגים בכדי לתת מענה בשטח למקרה שתהיה בו הצפה. מסדירים לימנים מדורגים המסתיימים באגן השהיית מים עם בוסתן ותכנון נופי שהתושבים לא אוהבים. אגן ההשהיה מהווה מקום לניקוז מים שיכולים להגיע מפארק הזיתים במזרח. והעבודות מתנהלות לפי תוכנית מסודרת לחפירה ומילוי.
יואב עזריאל ממשרד 'מרש אדריכלים' ומתכנן התב"ע 14/102/02151 מוסיף: "התוכנית לקחה בחשבון את הוואדיות, שזה באמת אזור יפיפה. הרחבת הישוב בצפון היא בתצורה מעגלית של השכונה, השומרת על הצביון היישובי, ויש מעברים מהטבע הסובב- יער יתיר- הנכנסים לתוך השכונה.
במקביל מקודמת תכנית עצומת מימדים ע"י קק"ל והישוב מיתר – תוכנית יערות יתיר 2640311 – שתעטוף את מיתר מכל הכיוונים ע"י יערות ופתוח נוף וטבע ובאה לענות על הצרכים גם של התושבים אוהבי הטבע. בנוסף ישנה תוכנית לשיקום נחל חברון עם טיילת.. הנמצאת בתהליכי תכנון מתקדמים בוועדה המחוזית".
"התושבים קבלו את כל התוכניות שבקשו ונפגשו עם מי שרצו.. הטענות שלהם מקובלות עלי חלקית ואייצג אותם מול המתכננים. מפת התיירות של מיתר מפורסמת כבר שנתיים וחולקה לכל תושב וכול התוכניות מצוינות בה. לא מסתירים כלום. התושבים צריכים להשאיר לי קרדיט.. לכן אני מהנדסת המועצה".
שי טחנאי, פקח אזור דרום של החברה להגנת הטבע, שראה תוכניות ואת הבצוע בשטח, התרשם שיש פער בין היתרים שניתנו לבין התוכניות שבתוקף ופנה לפקוח המחוז שיבדקו את הנושא. דוח הפקוח עדיין לא הגיע ביום 22/5 אך אם הדוח יראה שהייתה חריגה יורו על הפסקת עבודה ושיקום כל מה שנפגע.
"מדובר בתוכנית מאושרת משנת 2011. החברה להגנת הטבע יושבת בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. אך רק מאז 2005 יש להם השפעה בוועדה והיום הם מלווים שכונות ופתוח.. לפני כן היינו במעמד של משקיפים בלי זכות הצבעה" מסביר טחנאי את המעורבות המאוחרת שלהם.
טחנאי: "זו תכנית ארכאית. כיום לא עושים תוכניות כאלו כמו מעקף ונחל חדש.. בד"כ גם לא מבצעים את כל התוכניות ביחד אלא יש שלביות בביצוע. עבודת הניקוז פוגעת פגיעה ניכרת בשטח הפתוח. במקום שטח טבעי ולתת לערוץ הנחל לזרום באופן טבעי הם מנסים 'לתקן את הטבע'. על זה מתרעמים התושבים ואנחנו מצרים. לא צריך לפגוע בטבע. צריך להשאיר את המקומות הטבעיים והערוצים הטבעיים- שהם היו האטרקציה, ולא ליצור פארק מלאכותי שמחקה את הטבע. קק"ל שהיא הגוף המבצע בשטח לא צריכה לשתף פעולה, לטעמי".
גם ליאורה מתכננת האזור, מהמשרד להגנת הסביבה-מחוז דרום, ענף תכנון סביבתי לומדת את הנושא מול הוועדה המחוזית ואף בקרה בשטח. "העבודות נעשות לפי תוכנית מאושרת שהיא המקור לבעיה".
למהנדסת המועצה המקומית, מרים אלחדד-קטן, בכל זאת בשורה לתושבים: "במידת היכולת נלך לקראת התושבים. העבודות נעצרו בחלק הדר'-מז' של הנחל והיום (22/5/11) יצא מודד לבדוק שאין חריגה מתחום ההיתר".
תגובת דוברת ראש מועצת מיתר: "מדובר בתב"ע ישנה משנת 2001 בכהונתו של ראש המועצה הקודם. ראש המועצה הנוכחי יזם ופועל לשינוי התב"ע על מנת לשמור על ערכי הטבע. יש לציין שיוזמה זו היא של ראש המועצה וללא קשר עם מחאת תושבים.
ראש המועצה ישב אינספור מפגשים עם התושבים גם בלשכתו וגם בשטח במשך שעות. ניתן לאמת זאת עם התושבים שאומרים שסוף סוף יש ראש מועצה קשוב. אין עבודות החורגת מהיתר.
ההכרזה על צעד תקדימי מתייחסת לגבעת הכלניות. שאר השטח המפותח אינו קשור. ראש המועצה ישמח לסייר אתכם במקום."