(צילום-ענת רסקין)
הטיילת המפורסמת של ערד בסכנה. הקבלן יוסי אברהמי בעל מגרשים באזור רוצה לבנות בניינים רבי קומות. תושבים בעיר טוענים לפגיעה בנוף הטיילת ואופי העיר. הקבלן: "הוועדה היא שקובעת אם כן או לא לשנות ייעוד.. פתוח המגרשים יקדם ויתרום לפתוח העיר ערד. גם כך הריזיקה ליזם בערד גדולה". טלי פלוסקוב ראש העיר ערד: "כל עוד אני ראש עיר לא יקומו בניינים גבוהים בטיילת".
מאת: ענת רסקין
לאחרונה נזעקו תושבים בערד לאחר שהגיעה לידיעתם הידיעה בדבר הגשת בקשה לשינוי יעוד בנייה באזור הטיילת בערד ע"י בעל מגרשים באזור, הקבלן יוסי אברהמי. במקום בניינים חד קומתיים המיועדים למגורים, מלונאות ונופש הגיש הקבלן בקשה לבנות 2 בניינים רבי קומות של עד 10 קומות למטרת מגורים אשר יכללו 76 יחידות דיור אך יחסמו את נוף הקדומים הנשקף מהטיילת המפורסמת של ערד.
טיילת מואב משתרעת לאורכו של רחוב מואב בערד המסתיים במתחם המלונות והמצפור המפורסם בפסלו של האמן יגאל תומרקין הממוקם בו. מן הטיילת והמצפור אפשר לצפות בנופיו המרהיבים, נוף קדומים, של מדבר יהודה, הרי מואב וים המלח. המקום מהווה אטרקציה תיירותית לכל מי שמבקר בערד. לצד הטיילת הוקם מצפור 'גורני' לצפייה בנוף ולמדיטציה וגם הפסל 'דלת למדבר' של הפסל המפורסם ישראל הדני. לאורך הטיילת נוהגים התושבים לצעוד למטרות ספורט והנאה והמצפור הפך זה מכבר למקום מסורתי להתאספות בני נוער בימי חג או לרומנטיקה של בני הנעורים.
לא פלא שהתושבים רוצים לשמר את אופי המקום ולמנוע בנייה לגובה שתסתיר את הנוף למטיילים בטיילת מואב והם התארגנו, ברוח הפעילות הציבורית של 'צדק חברתי', עם דף פייסבוק פעיל וועד תושבים הפועל למניעת ההוצאה לפועל של תוכניות היזם.
מהעירייה נמסר כי התוכניות לפתוח אזור טיילת מואב והמצפור מקורן לפני 14 שנה, אז נמכרו מגרשים באזור טיילת מואב ליזמים פרטיים שהקבלן יוסי אברהמי, תושב ערד, היה אחד מהם. "הייעוד המקורי של הקרקע הוגדר כאזור מגורים, מלונאות ונופש (ובאופן מפורט יותר: לפנסיונים -מלונות שבהם 6-15 חדרים באירוח מלא; או למקבץ דירות נופש בשטח מקסימאלי של 60 מ"ר ברוטו ליחידת נופש; או יחידות דיור עם אגף של מ-6 עד 15 חדרים להשכרה). טיילת מואב נבנתה מלכתחילה לצרכי תיירות ולאורכה נבנו בעבר מספר מלונות (יפה נוף, מרגוע, מצדה ובשנים האחרונות גם מלון בוטיק 'יהלים' ומרפאת 'מואב' לרפואה סינית)".
בניית הבניינים הגבוהים הותנתה בשינוי ייעוד הקרקע מ "אזור מגורים, מלונאות ונופש" ל- "אזור מגורים ג' ". בקשת היזם העלתה לדיון בוועדת המשנה לתכנון ובניה בסוף דצמבר 2011. בפרוטוקול הישיבה של הוועדה נאמר: "הרבה יותר נכון לבנות לגובה ולרווח יותר בין המבנים…עדיף שיהיו כאן שני גפרורים במקום חומה סינית שמסתירה את כל הרחוב" (26.12.11).
דר' בתיה רודד פעילה חברתית תושבת ערד ופעילה בוועד התושבים למען הטיילת כתבה: "הנוף המקומי הוא גורם התומך באופי-עיר חיובי. הייחודיות שלו מדגישה את איכותה המיוחדת של העיר. חשיבותו של אופי-עיר חיובי עולה, כשהתושבים יוצאים למאבק בתוכנית פיתוח, המאיימת על אופייה הייחודי של עירם. בקצרה, כשאופייה של עיר קטנה מאוים המקום יאבד את התכונות המייחדות אותו – את החיובי שבו בעיני הקהילה.. לפיכך, לנופים הנשקפים מטיילת מואב, כנחלת הכלל, צריכה להיות חשיבות עצומה בתפיסה התכנונית. תושבי ערד אינם רוצים להפוך לעוד עיר חסרת זהות, אלא לשמר את המראות והנופים הנשקפים ממנה ככאלה המקנים לעיר איכויות מיוחדות."
ביום שלישי 21.2.2012 ארגן מעיין קופרשטיין תושב ערד ופעיל בוועד התושבים למען הטיילת ביחד עם תושבים אכפתיים נוספים מפגש עם ראש העיר ערד טלי פלוסקוב בנושא הטיילת שהתקיים במלון בוטיק 'יהלים' שבטיילת. בפגישה הבהירה ראש העיר, באופן שאינו משתמע לשתי פנים, כי היא לא תאשר כל בניה לגובה בטיילת כל עוד היא בתפקידה וכי לעת עתה הודיע היזם על הסרת בקשתו. עם זאת, הסבירה ראש העיר, אין כל מניעה שהיזם ימשיך ויגיש בעתיד בקשות נוספות לשינוי יעוד הבנייה במגרשים שלו וזאת לפי חוק "ואין מה לעשות".
פלוסקוב נענתה לבקשת התושבים במפגש לקיים דיון עקרוני בעתיד הטיילת במועצת העיר ותארה את התוכניות הגדולות הקיימות עבור הטיילת: "אני מבקשת להבהיר את עמדתי באופן הברור ביותר שניתן: טיילת מואב היא נכס חשוב לעיר ולסביבתה. אני מאמינה שטיילת מואב ראויה לשיפוץ מאסיבי, כזה שיהלום את חשיבותה לעיר ולאזור. כבר לפני כשנה הגשתי למשרד התיירות בקשת סיוע לשיפור פני הטיילת. מדובר בהשקעה של יותר מ-10 מיליוני שקלים. כמו כן, קידמתי מול משרד התחבורה תכנון של שביל אופניים עירוני, אשר יעבור בצמוד לטיילת וימשיך לכיוון רח' בן יאיר".
מעיין קופרשטיין: "נושא המגרשים המוחזקים כבני ערובה ע"י יזמים הנמנעים מכל פעולת פיתוח במטרה להפעיל לחץ על מערכת התכנון (שתאשר להם בניה שלא על פי התוכנית התיירותית בטיילת), נותר לעת עתה ללא פיתרון. נראה שזהו אחד מהנושאים העיקריים שנצטרך להתמודד איתם. עניין נוסף שעלה בפגישה הוא נושא שיתוף הפעולה בין העירייה לפעילים. אני רוצה לחזור ולהדגיש את האווירה הטובה שהייתה בפגישה עם ראש העיר ואת הנכונות לשיתוף פעולה. אנחנו תקווה ששיתוף פעולה זה יישא פרי ויחזיר את הטיילת להיות שוב אחת מפנינות העיר ערד".
נושא נוסף שהועלה בשיחה עם ראש העיר הייתה ההזנחה שפגעה בטיילת מואב, בפסל תומרקין הסובל מתופעת הגרפיטי ומתחם מלון מצדה, השייך גם הוא לקבלן יוסי אברהמי, הסובל מהרס מוחלט ובעיות בטיחות ואסטטיקה, כתוצאה מהזנחה רבת שנים הנובעת מאי מכירת המתחם. לפני כעשור הוקמה טיילת נוספת בשביל הטבעתי הסובב את מלון 'מצדה' ולאורכו הוצבו ספסלים ותאורה. לצערנו המקום נחמס והושחת כנראה ע"י בדואים מן האזור ומאז לא שוקם. בנין מלון 'מצדה' עצמו כבר עומד כמעט שני עשורים שומם והרוס לגמרי בצפייה הנמשכת ליזם שישקיע במתחם הייחודי הצופה אל נוף קסום ואשר שימש במשך זמן רב אבן שואבת לתיירים מאירופה שבאו להתרפא במקום. בתגובה לטענות הציעה ראש העיר לפעילים להצטרף אליה למבצע ניקיון הטיילת וצביעת הפסל במסגרת 'יום המעשים הטובים' שיחול בחודש הבא והבטיחה שהעירייה תעמיד לרשות התושבים צבע ועזרה של אנשי מקצוע..
דר' בתיה רודד: "הטיילת היא אחד מהנכסים השמורים לערד לטובתה, בלא קשר להרכב ענפי התעסוקה העתידיים בעיר, גם אם התיירות לא יהיה אחד מהם. היא הפכה לחלק מהייחוד של העיר ומקור גאווה לתושבים. את הטיילת ניתן להפוך לסמלו של המקום לחלק מאופיו הייחודי והחיבור שלו לנופיו הקסומים של מדבר יהודה".. "המקום נגזל לא רק כתוצאה מעשייה. הוא נגזל גם כתוצאה מאי עשייה, מהזנחה. המקום נגזל כשהורסים את הקיים כדי לשרת אינטרסים צרים, כשטובת תושבי העיר אינה זו העומדת מעל לכל שיקול אחר. המקום נגזל כשתושביו אינם שותפים להחלטות תכנוניות ויש הסתרת מידע ואי-שקיפות".
פלוסקוב: "מטרתי היא להפוך את ערד למקום שרבים רוצים להגיע אליו, לחופשה או למגורים. היזמים המעוניינים לבנות בעיר, חיוניים להתפתחותה. עם זאת, עלינו להפעיל שיקול דעת על מנת לשמר את הנכסים האדירים שהתברכה בהם עירנו."
הקבלן יוסי אברהמי תושב ערד, בעל מגרשים בטיילת ובעל מתחם מלון 'מצדה' התייחס לפעילות התושבים למען הטיילת ואמר כי לכל יזם מותר לנסות ולבקש לשנות את ייעוד המגרשים שבבעלותו. "הוועדה היא שקובעת אם כן או לא לשנות ייעוד". לדבריו בקשתו לבנות בניינים רבי קומות במקום בניינים חד קומתיים באה דווקא מתוך התחשבות בקהל ולא מתוך 'גרידיות' (כפי שהבעתי בשאלתי אליו): "בניינים רבי קומות יאפשרו מבט לנוף ביניהם מה שלא כך בניין אחיד ורציף כפי שהיה מתוכנן בתב"ע". "אצטרך לכבד את החלטת הוועדה. זה מהלך דמוקרטי. אני מכבד גם את האזרחים שהעיר שייכת להם".
אברהמי מחזיק במגרשים המדוברים מזה 10 שנים ולדבריו במשך השנים לא הייתה כדאיות כלכלית בפתוח המגרשים אי לכך יזם את שינוי הייעוד. "התושבים צריכים גם לחשוב ולבדוק את הרצוי על המצוי. פתוח המגרשים יקדם ויתרום לפתוח העיר ערד. גם כך הריזיקה ליזם בערד גדולה. ערד לא מובילה מבחינה יזמית וכלכלית כך שכדאי להשקיע בה.." אברהמי לא פוסל שבעקבות החלטת ועדת המשנה לתכנון ובניה יבנו בסופו של עניין רק מספר מועט של קומות בבניינים המתוכננים. בכל מקרה הוא טוען כי הוא פועל לפי חוק ויכבד כל החלטה דמוקרטית שתתקבל.
בנוגע להזנחה במתחם מלון 'מצדה' אומר הקבלן כי במשך כל השנים עשה כל מה שהעירייה בקשה ממנו וכי גם הפעם הוא ידאג לנושא גדר וניקיון סביב מלון 'מצדה'. הוא הביע אופטימיות וספר כי לאחרונה נכנס יזם חדש כשותף בנכס והם מנסים למצוא שותף אסטרטגי המבין בתחום תיירות ונופש ונמצאים בהליך מתקדם בנושא וכי הוא מקווה לטוב.