היום הפתוח ותערוכה חקלאית בערבה 2012
התערוכה החקלאית הגדולה בישראל הפכה לחג החקלאות הלאומי.קלאי, הציגה לקהל המבקרים את הפיתוחים והשכלולים המשמעותיים בתחומי החקלאות, גינון, שינוע, איכות הסביבה, אנרגיה סולארית, חיסכון במים ועוד של למעלה מ-250 חברות, ביניהן חברות מהדרום. תצוגה של עשייה חלוצית, מגוונת ומשגשגת הנעשית כיום באזור.
מאת: אוסי ניר דוברת מ.א.ערבה תיכונה
היום הפתוח ה-21 צוין במזג אוויר אפרורי אך בהשתתפות עשרות אלפי איש, ביניהם שרת החקלאות, אורית נוקד והשר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום. ביום רביעי, 1/2/12 ביקר בערבה פרופ' דן שכטמן, חתן פרס נובל בכימיה ואף נפגש עם תלמידים ותושבים.
דוכנים רבים וחברות רבות הציגו ביום הפתוח וביניהם, כמיטב המסורת, גם בית הספר היסודי שחשף את פעילות הבוסתן והיזמות ובית הספר התיכון ומכר דברי מתיקה ועוגות כדי לגייס כסף למסע לפולין. התערוכה החקלאית הגדולה בישראל, השתרעה על מתחם ענק של 15 דונם חקלאי, הציגה לקהל המבקרים את הפיתוחים והשכלולים המשמעותיים בתחומי החקלאות, גינון, שינוע, איכות הסביבה, אנרגיה סולארית, חיסכון במים ועוד של למעלה מ-250 חברות, ביניהן חברות מהדרום.
המבקרים נהנו מסיורים מודרכים בחממות המחקר של תחנת יאיר, בהן מטפחים זנים ייחודיים של ירקות, פירות וצמחי תבלין. כמו כן, ניתן היה לבקר בחוות האלמוגים הייחודית במקום. במהלך התערוכה נערכו אירועי מוסיקה, כנס מדעי בנושא הגנת הצומח וכנס בנושא התיישבות וחקלאות בערבה בהשתתפות שרים, חברי כנסת ובכירים בתחומי החקלאות, ההתיישבות, והתעסוקה בישראל.
21 שנים ליום הפתוח בערבה שהתחיל בשנת 1991 כתצוגה קטנה ומשנה לשנה התעצם עד היותו בשנים האחרונות חג החקלאות הלאומי, בו מבקרים עשרות אלפי איש. בשנים האחרונות מהווה היום הפתוח חלון ראווה להצגת הערבה, בה שוקדים חקלאים חרוצים בעלי מעוף על פיתוח זנים חדשים, בשיטות גידול ובטכנולוגיות מתקדמות.
כל מי שרוצה לחוש גאווה הערכה ושמחה מוזמן לחזות מקרוב בחקלאות משגשגת על מגוון פיתוחיה השונים, המשלבת חריצות ועמל כפיים, חדשנות ואהבת האדמה. קסם החקלאות במדבר, הוא תוצאה של אמונה רבת שנים, נחישות, עקשנות והתמודדות בלתי פוסקת שלנו בבידוד, באיתני הטבע, במחלות ומזיקים בחקלאות לצד אתגרים בירוקרטים, מחסור בתקציבים ובידיים עובדות.
שום דבר אינו מובן מאליו אך הדבר אינו מרפה את ידי התושבים בערבה.
השנה, התקיים לראשונה כנס הערבה לחקלאות והתיישבות. הכנס הביא לקדמת הבמה את פיתוח החקלאות, וקידום ההתיישבות בפריפריה ושפך אור על עשייה חלוצית, מגוונת ומשגשגת הנעשית כיום באזור. התוצרת החקלאית בערבה נמכרת בכל שווקי העולם ונחשבת למשובחת ומובילה באיכות וקידמה, ולא בכדי. בזכות מחקר ופיתוח מתקדם זכינו לעמוד בחוד החנית בתחום.
השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום, כיבד אותנו בנוכחותו והגיע לביקור בערבה, בפעם הראשונה בתפקידו. השר ופמלייתו התקבלו על ידי ראש המועצה, עזרא רבינס ומנהל הפיתוח, גיל סלוין ונסעו הישר לצוקים, שם נפגשו עם מזכיר הישוב, לבקו ואכלו ארוחת בוקר אותה הגישו דני ומרתה שניטמן, במתחם היפהפה של דפי ואורן תופוט בצוקים. לאחר שקיבלו הסבר על הישוב צוקים, נסעו לתחנת יאיר, שם סייר השר בתערוכה ואף פקד את מתחם המועצה, שם קיבל הסבר על פרויקט "אמץ שיטה", פגש את חניכי המכינה הקדם צבאית, את חניכי פרויקט "עבודה עברית" וקיבל הסבר על המרכז הבינלאומי למשתלמים בערבה. בהמשך נפגש השר עם קומץ משפחות נקלטות לשנת 2012 ושמע ממקור ראשון על הסתגלותם בערבה. בנוסף אליהם, השתתפו גם חניכי המכינה הקדם צבאית, חניכי פרויקט "עבודה עברית" ונציגי המו"פ המדעי.
כנס הערבה לחקלאות והתיישבות התקיים בפעם הראשונה בערבה בהשתתפות בכירים ואח"מים רבים ובהם המשנה לראש הממשלה – השר לפיתוח הנגב והגליל ושיתוף פעולה אזורי, ח"כ סילבן שלום, שרת החקלאות, ח"כ אורית נוקד, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ שאול מופז ובכירים רבים מקק"ל, תנועת המושבים וגופים המשפיעים ומעצבים את חיי היום-יום שלנו. בכנס סיכמו יו"ר קק"ל, אפי שטנצלר ומנכ"ל משרד החקלאות ופיתוח הכפר, יוסי ישי, על התחלת עבודות להכשרת קרקע ל-25 משפחות נקלטים לשנת 2012.
מלגות מחקר מקרן יאיר גוראון ז"ל הוענקו השנה לנועה שחק, יעל בר לבן ואביתר איתיאל. כזכור, הקימה משפחת גוראון, יחד עם מו"פ ערבה ומתנ"ס ערבה, קרן מלגות להנצחת זכרו ותרומתו הרבה של יאיר למפעל ההתיישבות בערבה. יאיר גוראון ניהל את המו"פ ועל שמו נקראת תחנת יאיר. מטרת המלגה לעודד מחקר ברוח פועלו של יאיר בתחומי החקלאות, מים, אנרגיה וביוטכנולוגיה והיא מיועדת לסטודנטים בערבה.
מתחם המועצה והקהילה נפתח השנה לראשונה וחשף פעילות ענפה בתחומים שונים כמו תיירות, חינוך, משתלמים ופרויקטים ייחודיים כמו המכינה הקדם צבאית בערבה, "עבודה עברית", "לימוד ערבה", פרויקט "אמץ שיטה" ושותפות ערבה אוסטרליה.
לדברי עזרא רבינס, ראש המועצה: "תודה לכל הגופים התומכים, התורמים והמחזקים את המו"פ באופן שוטף- לקק"ל, למשרד החקלאות ופיתוח הכפר, למשרד לפיתוח הנגב והגליל, למשרד לשיתוף פעולה אזורי, לחטיבה להתיישבות, למועצת הצמחים, ליק"א ולמנהל המחקר החקלאי. תודה לצוות המו"פ וכמובן למחלקות המועצה והשלוחות השותפות בהצלחת יום זה".