(צילום-מועצת הנגב)
מועצת הנגב היא גוף אזרחי חדש בתהליכי הקמה. המועצה המורכבת מראשי רשויות בדרום, נציגי מוסדות עוגן ונציגי מפתח של המגזר השלישי והקהילות באזור, לקחה על עצמה לעבוד בשיתוף כלל הגופים והמוסדות הפועלים למען איזור הנגב וגם לוודא ביצוע החלטות הממשלה הקשורות לנגב.
יוהן אטלן מנכ״ל מועצת הנגב: "יש הנהגה חדשה שלא מוכנה להמשיך בדרך הישנה!" מיכאל ביטון יו"ר מועצת הנגב: "רק יחד נוכל לפעול למימוש הטוב המשותף בנגב"
מאת: ענת רסקין
ביום שלישי 30/6/15 בפגישה של הוועד המנהל המייסד של מועצת הנגב, חברי הוועד הטילו על מיכאל ביטון ראש המועצה המקומית ירוחם, פה אחד את האחריות ואת התפקיד של יושב ראש מועצת הנגב יחד עם שותפיו המייסדים שמונו לסגניו: סיגל מורן ראש המועצה האזורית בני שמעון, ד"ר מוחמד אלנאברי ראש מועצת חורה וטל אלעל ממלא מקום וסגן ראש העיר באר שבע.
יוהן אטלן מנכ״ל מועצת הנגב: אני מברך על מינויו של מיכאל ביטון, ראש המועצה המקומית ירוחם, על היבחרו ליו״ר המייסד של מועצת הנגב. הרוח והחזון של מיכאל ביטון הם בדיוק מה שמועצת הנגב צריכה בשלב זה של הקמתה. אני סמוך ובטוח כי ניסונו וחזונו של מיכאל יסייעו רבות באתגרים וההזדמנויות הרבות הנמצאות לפתחנו״
מועצת הנגב הוקמה מתוך כורח המציאות והבנה שהכוח הפוליטי של הנגב לא מיוצג בשלטון המרכזי (למרות 8 חברי כנסת מהאזור), לכן הוחלט להקים התאגדות שתשמש גם כשדולה של ראשי הרשויות בנגב ביחד עם נציגי המגזר השני כמו: התאחדות התעשיינים, איגוד הקבלנים, אוניברסיטת בן-גוריון, בי"ח סורוקה, מכללות ספיר ואחווה וכן נציגים של ארגונים ועמותות של המגזר השלישי כמו: עמותת אור, שתי"ל ועוד..
מתוך 34 ראשי רשויות בנגב כבר חתמו והצטרפו 23 רשויות (וממשיכים להצטרף) למועצת הנגב, שמרחב פעילותה מקריית גת ועד אילת. מטרת מועצת הנגב לפעול בשלושה אפיקים:
בניית הסכמות- לייצר הסכמות במרחב הנגב לפעולות החשובות למרחב כמו למשל: שירותי רפואה בנגב
ניטור- מעקב אחרי החלטות ממשלה שכבר התקבלו בכדי לוודא שאכן יוצאו לפועל וייושמו בשטח.
לובינג- לעשות לקידום נושאים שנמצאים בקונצנזוס מלא בנגב כמו: שירותי רפואה, הקמת בי"ח שני בנגב, דיור (שכירות, הקצאת קרקעות לבנייה בישובים מוכרים של הבדואים), שדה תעופה שני בינ"ל בנבטים ועוד
המועצה פועלת ותפעל בשיתוף פעולה עם אשכולות נגב מזרחי ונגב מערבי ועם המשרד והרשות לפתוח הנגב. יוהן אטלן מנכ"ל מועצת הנגב מגיב על ריבוי הגופים הפועלים עבור הנגב והאפשרות כי פעילותם חופפת ומסביר כי מועצת הנגב משלימה את פעילות הגופים האחרים. לדבריו הרשות לפתוח הנגב וכמובן המשרד לפתוח הנגב, הם גופים פוליטיים, ממסדיים לגמרי המהווים חלק מהממשלה ולכן גם מופעלת עליהם משמעת קואליציונית והם צריכים לפעול במסגרת המגבלות. האשכולות הם כוח משותף של רשויות בנגב לאיגום משאבים כלכליים ולמינוף הכוח הכלכלי של הרשויות ואינם פועלים לייצוג מדיניות. מועצת הנגב היא התארגנות א-מפלגתית, שתפעל בנושאים שיש עליהם קונצנזוס מרחבי של כלל הנגב, רשויות ותושבים, שמשרד ממשלתי אינו יכול לקדם.
לגבי חברי הכנסת מהנגב, שהיו ברובם ראשי רשויות בנגב, אומר אטלן: "כשנכנסים לכנסת מנסים חברי הכנסת להוכיח כישורים בגזרות אחרות שקשורות לסוגיות של מדיניות, בטחון וכו' ולאו דווקא פועלים בסוגיות מקומיות. אנחנו, במועצת הנגב, מייצרים מולם קשר ורואים בהם אחראים לנגב. ודורשים שבראש סדר העדיפויות שלהם יהיה לדאוג לנגב ולתושבי הנגב למרות שאינם נבחרים מטעם הנגב (בגלל סוג הבחירות הנהוג בארץ)".
אטלן פעיל מזה עשור בנגב והיה מנהל מנהיגות מרכזי הצעירים בדרום. מי שהקים את מודל פרלמנט הצעירים. פרלמנט צעירי הנגב לדבריו, עזר להקמת מועצת הנגב.
יוהן אטלן: "הקמת מועצת הנגב לא יכולה הייתה להתאפשר ללא הנהגה מקומית שמתגבשת בנגב. יש הלך רוח חדש בנגב של שותפות! עד כה הממשלה נהגה בשיטת הפרד ומשול בנגב. היום הנהגת הנגב מבינה שצריך לפעול ביחד ולקדם נושאים הקשורים לנגב. נושאים שאינם סוגיה מקומית אלא אזורית ואי אפשר לקדם אותם אלא כסוגיה אזורית!
יש הנהגה חדשה שלא מוכנה להמשיך באותה הדרך הישנה!"
מיכאל ביטון: ״לפני כמה שנים חלמתי להקים את מועצת הנגב. לחלום הזה מצאתי שותפים רבים. תודה לחברי הוועד המנהל על האמון בנו וברכות גם למנכ"ל מועצת הנגב הנבחר שעם כניסתו לתפקיד ניכרת תנופה בעשיית המועצה. תודה לשותפים ולקרנות המממנות על האמון והבחירה במועצת הנגב. רק יחד נוכל לפעול למימוש הטוב המשותף בנגב. להקמת שדה תעופה חדש אזרחי בנגב לצמצום אי השוויון בבריאות ועוד פרויקטים חשובים ומשמעותיים״