(צילום-מוא'ז בני שמעון / צילום-ענת רסקין / צילום- ארכיון הצילומים של קקל )
זבל של יישובי הגליל מוצא את דרכו לשטחים הפתוחים בנגב. המשטרה הירוקה חסרת אונים, משטרת ישראל עסוקה בדברים אחרים. כך בלי לשים לב הנגב שלנו מתמלא בזבל והכול תחת ניהול ארגוני הפשע המאורגן. ראש מועצה אזורית בני שמעון סיגל מורן וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ חברו יחד ואמרו- די!
מאת: ענת רסקין
בחסות הלילה ואירגוני הפשע המאורגן מגיעים נהגי פינוי זבל מרחבי הארץ ומשליכים את הזבל בשטחים הפתוחים או ביערות הנגב במקום להביא אותו ליעדו באתר ההטמנה "דודאים". ככה הם דוחפים לנו זבל מתחת לאפינו ולעצמם כמה בוכטות טובות של כסף לכיס.
בחגי תשרי ובמיוחד בחול המועד סוכות הם הגדישו את הסיאה וחלק מערימות הזבל הפיראטי הוצתו והעשן נשא את סירחון הזבל והמעשים לישובים והגיע אף לבאר שבע. זה היה מספיק כדי שראש מועצה אזורית בני שמעון סיגל מורן וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ יחברו יחד ויגידו- די!
לפני שבועיים (8/10/18) ישבו ראשי הרשויות ביחד עם כל הגורמים הקשורים בנושא: המשרד להגנת הסביבה, קק"ל, משטרת ישראל, רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), שירותי כיבוי אש, רשות הניקוז, הפרקליטות האזרחית ועוד, והחליטו לפעול באופן משותף למיגור התופעה. סיגל מורן: "סיכמנו על תכנית פעולה משותפת, מעמיקה ועקבית במטרה למגר את התופעה האיומה הזו".
כאילו שהנגב זה פח הזבל של ישראל. החצר האחורית שזורקים בה מכול הבא ליד או יותר נכון מכול הבא למכוניות פינוי הזבל. מסתבר שהמשרד להגנת הסביבה סגר אתרי הטמנה קטנים ברחבי הארץ בכדי לאלץ פינוי זבל לאתרי ההטמנה הגדולים שם גם נעשית הפרדה. כמו כן המחיר להטמנה עלה פי שתיים ואפילו פי שלוש. משאית רגילה צריכה לשלם לאתר ההטמנה דודאים 5,000 שח. מרבית הזבל המגיע לשטחים הפתוחים בנגב מגיע מצפון הארץ. עיריות מתקשרות עם נהגים לפינוי זבל ומשלמות עבור הפינוי כולל תשלום לאתר ההטמנה. הנהג זורק את הפסולת בדרך וחוסך לעצמו את התשלום לאתר ההטמנה. יש שוק שחור של אישורים מזויפים. ואיפה שיש הרבה כסף יש גם מעורבות של פשיעה מאורגנת. סיגל מורן: "זו פשיעה סביבתית וגם כלכלית!!"
מועצה אזורית בני שמעון שבשטחה מופעל אתר ההטמנה הגדול "דודאים", סובלת מהתופעה בגדול. כשהמוקדים העיקריים לשפיכת זבל פיראטי ושריפתו הם בתל שבע, מול גבעות בר (רהט), אשל הנשיא (משם גם זולג הריח לעיר באר שבע). לפני חודש איתרו באשל הנשיא, בעקבות פניית תושב, פסולת שנשלחה מנצרת! אך התופעה לא נעצרת במרחב בני שמעון. כבר שנים שיש מזבלות פיראטיות למשל מול הישוב הבדואי חורה, לצד כביש 316 המוביל ליער יתיר. הכביש שופץ לאחרונה כדי להקל על מטיילים להגיע לחבל יתיר במסגרת המאמצים של מועצה אזורית הר חברון לעודד תיירות בחבל ארץ מקסים זה. המזבלות המכילות זבל בייתי, זבל בנייה ופגרי חיות המושכים אליהם צפרים דורסים – לא מוסיפות לאווירה הפסטוראלית של האזור.. זבל בייתי מושלך גם לצד כביש 31 בואכה ערד מול הישובים הלא מוכרים של הפזורה הבדואית.
איבגני-ניסן פדולסקי, מנהל אזור הר נגב-ערבה בקק"ל: "זו לא בעיה של כביש 316, זו בעיה ארצית. מעורב כאן פשע מאורגן. כבר שנתיים שאני צועק על הנושא. פנינו למשטרה הירוקה ולמשטרה הכחולה ואפילו פניתי לשר אלקין במכתב אישי". הוא מספר שכמויות זבל אדירות נשפכות גם ביער דודאים ויער עומר וכי לפני כחודש וחצי שפכו משאית של עופות מתים ביער חירן שליד מיתר. הסירחון נישא עד הישוב מיתר וכל הכלבים בשטח הגיעו למקום. קק"ל נאלצה לפנות את העופות בעלות של 15,000 שח ולהעבירם לדודאים.
לדברי איבגני מי שאחראי על האכיפה בנושא הם המשטרה הירוקה (שתחת המשרד להגנת הסביבה) ומשטרת ישראל. אלא שלמשטרה הירוקה יש רק 5 (!) פקחים בכל מרחב הנגב מהר חברון ועד אילת! ומשטרת ישראל עסוקה בדברים אחרים ואין זה עומד בראש סדר העדיפויות שלה. קק"ל אחראית לנעשה ביערות קק"ל. אך לפקחיה אין אפשרות אכיפה. כך שעד שקוראים למשטרת ישראל נעלמים הנהגים העבריינים או שמסתבר שלוחות הרישוי שלהם מזויפות ואי אפשר לעקוב אחריהם למיצוי הדין..
במפגש שנערך בתחילת החודש החליטו לקחת את העניינים לידיים. הוחלט שכל הגופים השותפים (כולל הרשויות של הבדואים שסובלות מהתופעה גם בתוך הישובים שלהם) יגדירו את הבעיה בסדר עדיפות גבוהה ובתוכנית פעולה משותפת. המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל יעמדו בראש הצוות המטפל ויתנו קדימות גבוהה לטיפול בבעיה. סוכם על תכנית פעולה רב מערכתית של כל הגופים: גם אכיפה, גם מניעה, גם כתבי אישום, גם פעולות מודיעיניות ומפגשי מעקב. בעקבות המפגש שנערך לאחרונה איבגני-ניסן פדולסקי מקווה שתוך שנה, שנה וחצי יהיה פתרון. סיגל מורן: "מזה זמן אנו עומדים חסרי אונים מול תופעת השלכת הפסולת בשטחים הפתוחים ברחבי הנגב. בשילוב כוחות, בנחישות ובעקביות של כל הגורמים אני מאמינה שנצליח לטפל בתופעה הנוראית הזו ולעקור אותה מהשורש לטובת כל תושבי הנגב."