הפרסומות לתיירים מפרסמות את ים המלח כאטרקציה- אפשר לשכב על המים ולקרוא עיתון כשאתם צפים על פני המים! אין תייר שלא מגיע לישראל ולא רוצה לרדת לים המלח ולהצטלם בפוזה הפלאית המובטחת. עם זאת גם בים המלח אפשר לטבוע!
מרבית מקרי הטביעה קורים בחופים מוסדרים כמו עין בוקק, נווה זוהר או מול בתי המלון. השנה נרשמו 12 מקרי טביעה (מה-15/2/18) מתוכם שני פעוטות בני שנתיים שבלעו מים והוצרכו לטיפול עזרה ראשונה של מד"א, נערה בת 11 , צעירה בת 22 וכל השאר היו אנשים מבוגרים בני 60 ועד 88 שלושה מהם טבעו למוות.
לפי נתונים של מד"א מתחילת עונת הרחצה המוקדמת (17.3.18) ועד אתמול (8.10.18), עומד מספר בני האדם שנמשו מהמים וטופלו ע"י צוותי מד"א בחופי הרחצה, בבריכות ובמאגרי המים השונים בארץ על 257 בני אדם, 9 מהם טבעו בים המלח. 72 טבעו למוות. השנה חלה עלייה במספר מקרי הטביעה שהסתיימו במוות, כאשר בשנת 2017 המספר עמד על 39 בני אדם.
בעונת הרחצה הקודמת, 27.4.17 ועד 19.10.17, עמד מספר בני האדם שנמשו מהמים וטופלו ע"י צוותי מד"א בחופי הרחצה, בבריכות ובמאגרי המים השונים על 233 בני אדם, בהם 39 שטבעו למוות, 16 במצב אנוש שעברו פעולות החייאה, 11 פונו באורח קשה, 23 בינוני ו- 145 קל. 22 טבעו בחופי ים המלח!. נרשמה ירידה במספר המקרים שטופלו על ידי מד"א בהשוואה לתקופת הרחצה בשנת 2016, במהלכה טופלו על ידי מד"א 320 בני אדם שטבעו, מהם 57 שטבעו למוות.
טבעו למוות- בשנת 2016 טבעו 57 איש, 39 איש טבעו בשנת 2017 ובשנת 2018 טבעו למוות 72 איש. 3 מתוכם טבעו למוות בים המלח.
כ- 64% מהטובעים שקיבלו טיפול רפואי הם גברים, לעומת 36% נשים בשנת 2017
חלוקה כללית לקבוצות גיל המועדת לטביעה:
– כ-7.5% בגילאים 61-70
– כ-10.5% בגילאים 71-80
– כ-2% בגילאים 81 ולמעלה
סה"כ גילאי 60-80 =מהווים 20% מהאוכלוסייה המועדת לטביעה! (נתונים לשנת 2017)
אז דוקטור למה טובעים בים המלח?
ד"ר רפי סטרוגו סמנכ"ל רפואה במד"א: "טביעה בים המלח אינה דומה לטביעה במים אחרים אשר בהם בדרך כלל מתבטאת הטביעה בהפסקת חמצן כתוצאה משהייה מתחת למים. בים המלח אי אפשר לטבוע אך מה שקורה היא שהאנשים הצפים על פני המים מתהפכים בגלל תנועה פתאומית הגורמת לאיבוד שליטה על הגוף, והם לוגמים ממי ים המלח שהם מים בריכוז גבוה של מלחים. מים אלו גורמים לשתי בעיות מרכזיות- האחת נשימתית והשנייה הפרעות בקצב הלב: בשאיפת מים לריאות נוצר מצב הדומה לבצקת ריאות המביא לבעיות נשימתיות. ריכוז המלחים הגבוה גורם גם לכך שחלק מהמלחים נספגים במערכת העיכול וגורמים לשינויים ברמת המלחים בדם (כמו מגנזיום, אשלגן..) רמות מסוימות של מלחים בגוף או אצל אנשים החולים במחלות מסויימות, שינויים אלו במלחים גורמים להפרעות בקצב הלב!"
לכן גם הטיפול באנשים שטבעו בים המלח הינו טיפול מיוחד- סיוע נשימתי ומתן חומרים משתנים וניטור לבדיקת קצב הלב.
כיוון שמרבית האנשים המגיעים לחופי ים המלח הם אנשים מבוגרים נראה שמרבית מקרי הטביעה הם בקרב גילאי 60-80 . אלו גם האנשים שיותר מועדים מלכתחילה לבעיות בבריאות. את ההתהפכות במים אי אפשר לעצור כשהיא קורת. אז ההמלצה העיקרית שאנחנו יכולים לתת לכם היא להיות במקום לא עמוק בו אתם יכולים להוריד רגליים לקרקע ולאזן את עצמכם במקרה של איבוד היציבות, לדאוג שלידכם יהיו אנשים נוספים שיעזרו לכם במידה ואיבדתם את היציבות במים. ובכל מקרה, להשתדל לסגור חזק את הפה ולא לבלוע מים!!!
מה לעשות במידה ונתקלתם באדם שטבע בים המלח?
כמובן שקודם כול להזעיק את מוקד החירום של מד"א 101 ולקבל הנחיות לעיסויים והחייאה עד הגעת הצוות הרפואי למקום.
אצל אדם שבלע מים מים-המלח יופיע קוצר נשימה. אם הוא בהכרה- יש להושיב אותו, אם הוא מחוסר הכרה- יש להשכיב אותו על הצד תוך הטיית ראשו למעלה והצידה כדי למנוע חנק כתוצאה מהקאה. אם צריך לעשות החייאה מוקד מד"א ינחה אתכם טלפונית מה לעשות עד הגעת כוחות ההצלה.
במד"א ממליצים לכם להוריד את האפליקציה מצילת החיים, "מד"א שלי". זוהי אפליקציה חדשה המתפקדת כלחצן מצוקה. בלחיצה אחת מגיעים למוקד הרפואי של מד"א שמאתר אוטומטית איפה אתם נמצאים ושולח את כוחות ההצלה. יש אפשרות להזין מראש את ההיסטוריה הרפואית שלכם, כך שבזמן קריאת מצוקה כל הנתונים גלויים למוקד שיכול לטפל בכם ביתר יעילות.
להורדת היישומון 'מד"א שלי' בחינם לחץ כאן
מנכ"ל מד"א אלי בין: "כוחות מד"א היו בחודשי הקיץ בהיערכות מיוחדת לנוכח הסכנות הרבות, בהן גם סכנת הטביעה כשהמוני בית ישראל נפשו בים ובבריכות. במהלך פחות מחצי שנה טיפלו החובשים והפאראמדיקים של מד"א ב-257 בני אדם שנמשו ממקורות מים ולצערנו נאלצו לקבוע את מותם של 72 בני אדם, נתון קשה מאוד. חשוב לזכור שגם כשעונת הרחצה הסתיימה רשמית, ברור לכל כי סכנת הטביעה קיימת בכל ימות השנה, ואנחנו נמשיך ונהיה ערוכים להצלת חיי הרוחצים. השנה לצערנו חלה עלייה במספר אירועי הטביעה בהשוואה לעונת הרחצה הקודמת ומדובר במספר גבוה שעלינו לצמצם. אני קורא לכל הרוחצים בים, בבריכות ובמאגרי המים השונים – הישמרו, אל תיכנסו לשחות בהיעדר מציל והשגיחו מקרוב על ילדים קטנים גם בבריכות הביתיות והרדודות."