(צילום-ענת רסקין)
הבוקר (27/11/16) התקיים דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא מצבו של ים המלח. 27 שנה של התעסקות בנושא אבל נראה שמנכ"ל משרד רוה"מ אלי גרונר לא שמע ולא ידע שמדובר גם באנשים. דב ליטבינוף: "אם הים היה מתייבש באותו הקצב שהאש בערה בימים האחרונים אני בטוח שהממשלה הייתה מתעוררת – לצערי אצלנו זה לא המצב"
מאת: ענת רסקין
כשבועיים לאחר 'משחה ים המלח' ההיסטורי שיזם ראש מועצת תמר להעלאת המודעות למצבו העגום של הים, התקיים הבוקר (27/11/16) דיון בוועדה לביקורת המדינה בנושא מצבו של ים המלח. מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר מצא עצמו במוקד ולדברי יושבת ראש הוועדה, קארין אלהרר, הוא הגיע לישיבה לא מוכן, לא התמצא בחומר ונראה שרק עכשיו הוא שומע את זעקת התושבים. מנכ"ל משרד ראש הממשלה ניסה במהלך הדיון להטיל את האחריות לטיפול בים המלח באופן שנראה קצת תמוה- על משרד התיירות…
הבולענים הם בורות עמוקים בקרקע שנוצרים כתוצאה מקריסת פני השטח זאת בשל ירידת מפלס המים בים המלח והפרת האיזון בין מי התהום המתוקים למי ים המלח המלוחים. המים המתוקים עולים וממיסים את שכבת המלח ויוצרים חללים אליהם קורסת שכבת פני האדמה על בנייניה או כבישיה. החל משנת 1989 נפערו באזור צפון ודרום ים המלח כ- 1,500 בולענים כשהגדולים בהם מגיעים לקוטר של 35 מטרים ולעומק של 25 מטרים ומהווים איום וסכנה לאנשים ומכוניות. לפי ד"ר גדעון בר מהמכון הגיאולוגי בשנת 2015 נפערו 700 בולענים וכנראה שהקצב של התפתחות הבולענים בישראל הוא המהיר בעולם. על כביש 90 עוברות בשנה כ-1,5 מיליון מכוניות באזור הנחשב לאזור תיירות מובהק.
אך מי שסבלו יותר מכול מהמצב שהולך ומחמיר עם השנים אלו תושבי קבוץ עין גדי (שליטבינוף נמנע על תושביו). הבולענים הרסו את שטחי מטעי התמרים עליהם התפרנסו והדירו את רגלי המבקרים מחוף עין גדי עד שנשאר עזוב ושומם מאדם ואפילו הים הלך ונסוג מהחוף המוכר. כך לאט-לאט נעזב האזור וחוץ מצלמי נוף שמסכנים נפשם בכדי לצלם בולען אין יורד לים המלח.
האמנם לא ידעתי? לא שמעתי?
בפברואר 2012 התקבלה החלטת הממשלה 4254, שמטרתה הגדרת תכנית ממשלתית לאזור אגן ים המלח. חלק משמעותי מההחלטה הייתה גיבוש של תכנית לאומית כוללת לטיפול בתופעה. ביוני 2015 התקיים בכנסת דיון בוועדת הפנים והסביבה, בנושא האסון הסביבתי בים המלח על רקע תופעת הבולענים. ראש המועצה האזורית תמר קרא בדיון להקמת פורום שרים שיעסוק בתכנית החירום. ראש הוועדה ח״כ דוד אמסלם טען כי התנהלות משרדי הממשלה לאורך השנים איננה משביעת רצון וכי כעת יש לתת מענה אופרטיבי לאסון בשטח. בנוסף הבטיח לברר ביחד עם ח"כ איתן ברושי לאן 'הלכו' עשרות מיליוני השקלים (55 מיליון שקלים) מתוך 120 מיליון שקלים שהוקצו לטיפול בבולענים.
ביולי 2015 בעקבות בולען שנפער בכביש 90 נפתח כביש עוקף בולענים בין צומת הכניסה לאכסניית נוער עין גדי ועד לשדות קיבוץ עין גדי כדי למנוע סיכון של רבבות המטיילים והתיירים המבקרים באתרי התיירות באזור מדי שנה. הכביש נפתח במקביל לכביש 90 שהוא עורק התנועה הראשי של האזור, תוכנן במהלך שנתיים בעקבות התפתחות תופעת הבולענים ובהשקעה כוללת של כ-24 מיליון ₪.
במאי 2016, שנה וחצי אחרי המועד, הוגשה לראשונה על ידי החברה להגנות ים המלח תכנית לטיפול בתופעת הבולענים, שהיא רק מסמך מדיניות ולא תכנית לאומית כוללת. אפילו אחרי 27 שנה של התעסקות בנושא ולאור ההתנהלות היום בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת נראה שים המלח על תופעת הבולענים שלו אינו פרויקט לאומי שנמצא על סדר היום של הממשלה ולכן כנראה מנכ"ל המשרד לא מגלה התמצאות בפרטי הנושא, אינו מנהל את הפרויקט וזורק את האחריות למשרד התיירות משום מה.
להמחשת האווירה הנה קטע מהתנהלות הוועדה היום:
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת קארין אלהרר בוועדה היום: "הזמנו היום את מנכ"ל משרד ראש הממשלה בנושא משתי סיבות עיקריות- הראשונה היא שמשרדי הממשלה שאחראים לנושא (הטיפול מחולק בין משרד התיירות למשרד להגנת הסביבה) אומרים לנו בקול ברור שאין להם את המשאבים לטפל בנושא כמו שצריך. והשני הוא שגם בתוכניות הקיימות כיום, התושבים נופלים בין הכיסאות, והטיפול שהם אמורים לקבל, גם בתכנון, אינו מספק."
בתגובה מנכ"ל רה"מ: "תופעת הבולענים היא תופעת טבע. יש פתרון ארוך טווח להזרים 250 מיליוני קו"ב מים..
ראש מועצה אזורית תמר מתפרץ: "היא לא תופעת טבע היא תופעת אדם".." משרד התיירות לא קיבל מנדט לעסוק בבולענים. לא תקצבו את המנדט"
מנכ"ל רה"מ: "הזעקה של התושבים היא זעקה חדשה."
ח"כ קארין: "הבעיה של התושבים התגלתה אל אדוני רק לפני שבוע? זו בשורה מצערת!"
מנכל רה"מ: "אני צריך ללמוד את הנושא".. "הייתה אמורה להתקיים פגישה עם השרים שטייניץ (תשתיות ואנרגיה) כדי לראות אם נכון להעביר לו את הסמכות הוא הסביר שהוא לא רוצה כמו כל שאר השרים שמתנערים.."
נציגת משרד התיירות: "נציג משרד התיירות טוען שאין להם את הכלים"
ראש המועצה האזורית תמר: "אתה צריך להבין מה גודל הדבר הזה. זה לא משרד אחד, זה מולטי משרדי , זה תשתיות, גשרים, תושבים, מקורות פרנסה חדשים, זה לא רק לסתום את הבולענים. מדובר בחקלאות, תיירות, שיקום נופי, ביטוח, לנקות את כל רעידת האדמה הזאת – זה נראה כמו אסון. מדובר על משהו שמצריך ריכוז אחד של כמה משרדים."
ח"כ קרין אלהרר: "אדוני מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אם הפעם הראשונה ששמעת על הנושא היא לפני שבוע, זאת רק אחרי כמעט 10 מכתבים, 4-5 דיונים בוועדת הפנים ורק בזכות דיון משותף של ועדת הפנים והוועדה לביקורת המדינה, והאיום בהוצאת צו הבאה, אז לכבוד הוא לי שלפחות ככה הצלחנו שהדבר יעלה על שולחנך".."אני מבקשת לקבל ממנכ"ל משרד ראש הממשלה תוך שבוע לוח זמנים למיסוד תכנית כוללת לטיפול בתופעת הבולענים- על בולעניה ועל תושבי האזור."
דב ליטבינוף ראש המועצה האזורית תמר, שפועל כבר למעלה מעשור כדי להעלות את המודעות למצב ים המלח מסכם: "מעציב שהמנכ"ל לא יודע ולא מודע למצב התושבים. לקריסת התשתיות ולאי הצמיחה הדמוגרפית, שכן אנשים חוששים להגיע לכאן פן יבולע להם, תרתי משמע. צריך לעצור את ההתדרדרות ואת המוות של יישובי ים המלח: מצפה שלם ועין גדי. אנשים רוצים לשמוע מה עושים ואיך מתקצבים את הנושא לשנתיים הקרובות ומאסו בדיונים וועדות"…
והוסיף: "הטרגדיה שלנו היא שהדברים מתרחשים אט אט ולא בבת אחת כמו שריפה או רעידת אדמה, שכן אז היה נדרש טיפול מידי באזור. אני קורא למנכ"ל משרד רוה"מ להרים את הכפפה, לרכז את כל המשרדים השונים ולהקים צוות שייתן פתרונות כבר בתקציב הממשלה הקרוב".
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת קארין אלהרר קבלה על התנהלות משרד ראש הממשלה ודרשה שעד הדיון הבא בעוד 3 חודשים, שיערך בקבוץ עין גדי, תתקיים בדיקה ויתקבלו תשובות בכול הנושאים הקשורים למצב: סביבה, תחבורה, תושבים, כלכלה, חקלאות ועוד..
ועד אז נקווה שמשרד ראש הממשלה ייצור קשר עם המציאות.