(צילום: דו"צ, ענת רסקין, אילנה פורת)
בסיס האימון החטיבתי של הנח"ל ממוקם בתל ערד שבנגב המזרחי ובו עובר לוחם הנח"ל הצעיר את מסלול ההכשרה שלו. סא"ל ישראל שומר מפקד בסיס האימון החטיבתי של הנח"ל, היה מג"ד הגדס"ר (גדוד הסיור) לפני שהיה מג"ד בא"ח נח"ל. קרוב ל-20 שנה שהוא בחטיבת הנח"ל ועשה כמעט את כל המסלול בחטיבה. בעצם גדל בחטיבה. בשיחה איתו ניסינו לעמוד על אופיו המיוחד של ב"אח נח"ל שבאזורנו.
מאת: ענת רסקין
בסיס האימון החטיבתי של הנח"ל מחולק לשני חלקים. הטירון עובר את הטירונות שלו בבסיס נחל-טוב במשך ארבעה חודשים ולאחר מכן עובר לבסיס נחל-קריות שם הוא ממשיך את ההכשרה במסגרת האימון המתקדם במשך עוד ארבעה חודשים. תקופת ההכשרה משולבת עם פעילות קהילתית ענפה של החיילים בעיר ערד.
– סיסמתכם "הנח"ל- היתרון האנושי". נסה לאפיין את היתרון האנושי הזה. איך אתם מטפחים נערים והופכים אותם לחיילים?
"אכן ב"אח נח"ל חרט על דגלו את הסיסמא 'היתרון האנושי' . לבסיס האמון החטיבתי מגיעים חיילים להכשרה בסיסית קרבית בחטיבת הנח"ל שאורכת כ- 7-8 חדשים. הם מגיעים מכל קצוות הארץ: ממושבים וקבוצים, מערים, מהפריפריה.. מכניסים אותם לאווירה בהכשרה קרבית קשה, פיזית ומאסיבית. מצד שני נותנים יחס הוגן, רעות, טפול מסור באנשים. אנחנו מאמינים שחייל שמטופל ומתייחסים אליו בכבוד הוא חייל עם מוטיבציה גבוהה יותר ואפשר לדרוש ממנו דרישות מקצועיות יותר ופיזיות יותר. חושב שזה מאפיין אותנו יותר מאשר את האחרים. המגוון והפאזל האנושי שכאן מקל עלינו להפוך את המקום והסיסמא שלא תהיה רק סיסמא אלא הלכה למעשה."
-איך בכל זאת אתה יכול להבדיל עצמכם מבסיסי אימונים אחרים?
"אצלנו ההכשרה לא רק לשם ההכשרה אלא מכניסים תכנים חינוכיים ועבודה קהילתית. כמו קשרי קהילה עם ניצולי שואה בערד.. אחרים בדרך כלל לא לעושים זאת. זה חלק מהכשרת הלוחם אצלנו. אנחנו רואים בזה ערך מוסף. אנחנו יוצרים לוחם ערכי יותר, לוחם טוב יותר ואדם טוב יותר בעתיד. זה מבדיל אותנו מאחרים."
– נח"ל אלו ראשי תיבות של נוער חלוצי לוחם. האם עדיין יש נוער חלוצי לוחם ?
"בשונה מאחרים בעבר כולם עסקו בהאחזויות, בהתיישבות, פעילות קהילתית. כיום לא כל החטיבה עושה זאת. חוץ מגדוד 50 שעדיין בשלב מסוים במסלול הקרבי מתנתקים ועושים פעולות בפריפריה, קשר ועזרה לקהילה, משימות חברתיות. זה משהו שנשאר מהעבר הרחוק ובהחלט מאפיין אותנו ומאפשר לשמור על הצביון שלנו והמסורת שלנו."
– יש שינוי בסגנון ההכשרה של החיילים לעומת מה שהיה בעבר?
"אני מאמין שהחיילים היום טובים ומקצועיים יותר ממה שאני ואנחנו היינו. בעבר היינו 'מבזבזים' זמן לשבור חייל ולבנות אותו מחדש. היום הגישה אחרת. מטפלת באנשים מתייחסת בצורה הוגנת. לפעמים זה נראה למפקדים שמתחילים מנקודה חלשה יותר אבל ככל שהזמן עובר רואים את הרמה המקצועית והאנושית ומה שהחיילים מוכנים לתת מעצמם לאור המחויבות שנוצרת בגלל היחס והגישה. אני חושב שהתוצאה טובה יותר".
– בתקופה של דבורים על השתמטות משרות בצה"ל, פינוק, חוסר הכרה בסמכות.. עדיין אפשר לקרוא לנוער שלנו: נוער חלוצי לוחם?
"לחלוטין. לפחות מי שמגיע לפה. עם כמה סימניי קריאה! הלכה למעשה כל יום. החיילים עובדים לא פחות קשה מבעבר אולי אפילו יותר קשה. יותר מקצועיים, רציניים, ערכיים יותר. מי שנכנס, יוצא מפה גאה.
כן. מזמין אתכם לבקר בבסיס ולראות. טובי הארץ, הבנים הטובים ביותר שמשרתים. עושים בזכות ולא מרגישים פריירים. מגיעים עם מוטיבציה גבוהה. לוחמים לכל דבר ושמחים לשמור על קשר עם הקהילה."
– מדברים על שדרוג הבסיס ומעבר ממגורים באהלים למבנה קבע, 'מלון'?
"מה שמבדיל אותנו שעדיין בחורף ובקיץ ישנים בבסיס באוהלים. בהתחלה קשה אח"כ החיילים אוהבים את זה. השינוי ייקח עוד זמן, כמה שנים טובות. כרגע אנחנו נשארים בצביון האהלים."
-איך דווקא אתם נשארתם עם אוהלים?
"עניין של מיקום הבסיסים המקוריים של גולני והצנחנים בארץ. כשהיו צריכים להעתיק אותם למקומות אחרים לא הייתה ברירה ובנו אותם מחדש. אנחנו נמצאים באזור טוב מבחינת מזג האוויר ושטחי אש לאימונים שמאפשרים לנו הכשרה מקצועית. בניית בסיס כזה עולה הרבה כסף. אבל אנחנו לא מרגישים רע עם זה- זה אפילו מחזק אותנו."
במהלך שלוש וחצי השנים הקרובות ייבנה בסיס אימון חטיבתי חדש לנח"ל שיעמוד בסטנדרטים הגבוהים ביותר, ויהיה זהה לבסיסי האימון החטיבתי הקיימים לחטיבת הצנחנים וגולני. בניית הבסיס תסתיים בשנת 2015- 2016 .
על-פי התוכנית יאוחד לב"אח אחד בסיס הטירונות נח"ל טוב ובסיס האימון המתקדם הסמוך, נח"ל קריות. בדומה לב"אח גולני וצנחנים, הבסיס ייבנה על-פי מודל אמריקאי שמצד אחד לוקח בחשבון את מרכיבי האימונים והכשרת הלוחם, ומצד שני נותן דגש לצרכי החייל עצמו. בין היתר, הטירונים יזכו לחדרים וכיתות ממוזגות, לחדרי כושר, אולם ללימוד קרב מגע, מסלולי ריצה מתקדמים ועוד. הפרויקט כולל גם את ניתוח ותכנון מתקני האימון הייעודיים הצמודים בשטח האש, ותכנון מתקן אימונים ללוחמה בשטח בנוי.
על-פי הערכות בפיקוד המרכז, איחוד הבסיסים יגרום לייעול משמעותי בכוח אדם הרב המוקצה לשמירות על שני הבסיסים, ויקטין את הצורך בשינוע חיילים לשטחי אש ומטווחים מרוחקים.
– החיים המשופרים בבסיסים, שיחות הפלאפון התכופות עם הבית- זה לא פינוק יתר?
"בד"כ החיילים במהלך השבוע ישנים בשטח ועובדים קשה ורק בסופ"ש החייל מגיע לבסיס וישן שם. יש הגדרת זמנים לפלאפונים ויש זמנים שהם אינם יכולים לטלפן. אנחנו בסה"כ שולטים בכך. זה גם לא דבר רע שחייל בקשר עם משפחתו לעדכן אותם ולקבל מוטיבציה. בעיני זה דבר לא רע, כשאפשר. אני בקשר עם מפקדי בסיסים אחרים ויודע שעדיין יש להם חיילים מצוינים. "
– אתה גר בכפר עזה. האם יש לך קשר מיוחד לנגב?
"אני שמח וגאה לגור בכפר עזה. מי שיכול להגיע להתיישב בנגב ולהיות חלק ממנו- צריך לעשות זאת. זה חשוב. בד"כ קשה לעזוב אחרי שמגיעים.. אשתי בת המקום ואנחנו גרים מעל 12 שנה בכפר עזה. למרות המצב הביטחוני, לא מתכננים לעזוב. אני גאה שאני חלק מההתיישבות בנגב ושמח על הזכות הזו. "
– הגישה שלך מתבטאת גם בפעילות של הב"אח?
"אנחנו שכנים של ערד וכל ימות השנה היא משקיפה עלינו ואנו משקיפים לעיר ונמצאים בקשר איתה. יש כבר מעל 20 שנה של יחסי שכנות וקשרי קהילה. ימים משותפים, ימי ספורט שאנחנו עורכים בערד, קשרי קהילה וגם טיולים כחלק מהכרת הארץ. לאחרונה שתלנו יותר מ-500 עצי זית בבסיס".
בסוף האימון המתקדם, לאחר כ-8 חודשי הכשרה ורגע לפני העלייה לגדודים ותחילת הפעילות המבצעית שלהם כלוחמים, נערך שבוע מסכם הכולל תרגילי פלוגה בשטח פתוח ובשטח בנוי, ואז מסע סיכום למצדה. שם בטקס מקבלים החיילים את סיכת הלוחם שלהם.
– זו מסורת או תוצאה של הקשר לאזור?
"מסורת שנולדה משהייתנו באזור המדהים הזה. אי אפשר להיות כאן ולא ללמוד על ההיסטוריה והשורשים של העם מהאזור הזה. חלק מכך זה לעשות את זה ברגל- בכל זאת אנחנו חיילים קרביים והרגליים שלנו זה הכלי שלנו. ללמוד דרך ההליכה ברגל והגעה למקומות האלו. גם אני כחייל עשיתי זאת. כך שזו גם מסורת."
– מסביב לבסיס יש כפרים לא מוכרים של הבדואים. איך היחסים עם הבדואים בסביבה?
"בסה"כ יש תקשורת ודיבור איתם. במקומות שיש חיכוך על שטחים, נגשים ומדברים. חשוב ליצור את ההדברות ולא ליצור שכנות רעה. בכללי כל אחד נמצא במקומו. לפעמים קורה שהם מתבלבלים ונכנסים לשטחי אש שלנו. אז מדברים איתם ומסדרים זאת. בסה"כ יחסים טובים."
בשנים 2008/9 הראו ממצאים כי יותר חיילים בב"אח נח"ל חולים בסרטן הלימפומה מחיילים בבסיסים אחרים. סביב הידיעה נוצרה המולה תקשורתית. סא"ל שומר רק שנה בתפקיד מפקד ב"אח נח"ל ולפניו לפחות עוד שנה בתפקיד, לא היה נוכח בבסיס ב 'תקופת הסרטן'. באותה תקופה היה מפקד גדוד בנח"ל. הוא מעיד על עצמו ששרת בבסיס כחייל ואח"כ כמפקד שנים ארוכות והכול בסדר.
– איך ההמולה סביב הסרטן בבסיס הנח"ל השפיעה על הבסיס, החיילים, הקשר עם ההורים?
"אני יודע שהייתה קביעת בג"צ חותכת שאין מפגע תברואתי בבסיס. המקום מנוטר ע"י המשרד לאיכות הסביבה. נעשית בדיקה כל שנתיים. בדיקה אחרונה נעשתה בספטמבר האחרון והמקום נמצא נקי ללא מפגע כלשהו.
הייתה אז המולה תקשורתית אבל זה ירד מהפרק. נעשו בדיקות ע"י מומחים גדולים בארץ כך שגם מבחינה משפטית וגם מבחינה מקצועית נקבע שהמקום כשר וראוי לפעילות. "
– ההמולה השפיעה על תפקוד הבסיס?
"השפיעה באותו זמן. יצרה לחץ בעיקר אצל ההורים. אבל אחרי שהבדיקות נמצאו תקינות זה הרגיע את כולם והוריד את הלחץ. אני יודע בוודאות שזה לא פגע במוטיבציה לשרת בחטיבה! כיום זה לא על הפרק ואם יש שאלה זה מטופל ברמות הגבוהות ביותר.
וברכתך לשנה החדשה?
"מאחל לכל מדינת ישראל ולכלל תושביה ואזרחיה שתהיה שנה טובה מקודמתה. הרבה בריאות, שגשוג והצלחה. שנת שלום. מאחל לנו בנגב, לתושבים לאזרחים ולחיילים שהנגב ימשיך ויצמח וכל שנה נראה אותו יותר ויותר מיושב וירוק יותר. מאחל לנו שנמשיך בשכנות טובה ושהכול יהיה דבש ונמשיך להתרבות כמו רימונים."