אנדרטת הנגב- הפתעה לטובה מאתר מקומי
שנים שאני גרה בדרום ואנדרטת הנגב הייתה לא יותר מנקודת ציון בשטח להתמצאות. אמרו שהמקום מוזנח ולא כדאי להגיע לשם. והאמת שגוש הבטון על צורותיו הגיאומטריות המאפיינות כל-כך את האנדרטאות שהוקמו בשנות ה-60/70 , לא משך את לבי. לאחרונה נחשפתי לתיאור מפורט על האלמנטים המרכיבים את האנדרטה וסקרנותי התעוררה. החלטתי לנצל את יום העצמאות האחרון כדי לערוך ביקור במקום והופתעתי לטובה.
מאת: ענת רסקיןֿ
אכן, הופתעתי לטובה! המקום מתוחזק, יש שלוש עמדות מסבירן בעברית ובאנגלית, במקומות שונים באנדרטה, שמתארות את הקרבות על הנגב ותפקיד הפלמ"ח כאשר בסיום כל הסבר נשמע שיר הפלמ"ח המפרסם. להפתעתנו הגיעו למקום מטיילים נוספים. חלקם הצטרפו בשירה לשיר הפלמ"ח של המסבירן וקבוצה קטנה אחרת של חבר'ה צעירים התיישבה לנגן עם גיטרה ומפוחית באחת מפינות האנדרטה..
האנדרטה של הפסל דני קרוון, חתן פרס ישראל ומחלוצי הפיסול הסביבתי בארץ ובעולם, עומדת על כביש מספר 60 בכניסה לשכונת רמות בב"ש (כשבאים מכיוון עומר). היא הוקמה בין השנים 1968-1963 ומורכבת מ-18 צורות גיאומטריות עשויות בטון חשוף המסמלות כל אחת את חטיבת הנגב ופעולותיה במערכה על הנגב במהלך מלחמת השחרור 1948.
בכיכר המרכזית באנדרטה, על הרצפה יש תבליט של שולחנות חול עם תשע מפות קרב המתארות את מבצעי חטיבת הנגב וכיבוש באר שבע, ביניהן מצוינים גם 25 יישובי הנגב משנת 1948, ותוואי צינור המים העובר ביניהם. על חומת הכניסה לאנדרטה חקוקים קטעי יומן מבצעי של הפלמ"ח ושמות הנופלים. מאחוריו גבעה חפורה בתעלות קשר, אלמנט אופייני ביישובי האזור באותה תקופה. אלמנט אחר הוא עמוד השמירה ובריכת המים שהיו בכל יישוב ועליהם חורי ירי. כשהרוח נשבה בחורים שבעמוד יכולנו לשמוע מוזיקה כמו מחליל פאן.
המקום נראה פחות או יותר שמור למרות שיש מקום לשיפור בהסדרת דרך גישה נוחה ונגישה יותר לכולם! גם בניקיון אפשר להחמיר, אזורי הצללה ומים יכולים לתרום לאנשים שמעוניינים לנוח ולערוך פיקניק. אולי בכך ייחסך מאתנו מראה של משפחות היושבות בתוך האנדרטה על אלמנטים שונים ועורכות פיקניק במקום.. כפי שנתקלנו בסיורנו. (או לפחות שלט שמתריע שאין לערוך פיקניק בתוך האנדרטה) .
אך בכללי בהחלט מקום ראוי לביקור! ואני ממליצה לכולכם להגיע לסיור במקום.
ואם גם אתם חשבתם שהשם 'באר שבע' הוא על שם שבע הבארות שחפר אברהם אבינו, הרי שלאחרונה שמענו הסבר מאיש השדה ומורה הדרך הוותיק, אלון גלילי, שלפי ספר בראשית מקור השם באר שבע הוא על שום שבועה שנכרתה על יד הבאר בין אבימלך לבין אברהם אבינו כעדות לכך שאברהם הוא אשר חפר הבאר והוא בעליה. אז למדנו הרבה בחג הזה.