לשיטה הכחלחלה (Acacia saligna cyanophylla) שפרושו עלים כחלחלים, יש אשכול פריחה צהובה-לבנה מרשים, מעין כדורי פונפונים צהבהבים בעלי ריח עדין האופייניים למשפחת המומוזיים הפורחים בחודשים מרץ-אפריל. אך אל תלכו שולל אחר עלים כחלחלים ופרחי פונפון צהבהבים השיטה הזו היא מין פולש, אגרסיבי והמלחמה בה היא לא פחות אגרסיבית. אין שימוש בכוח סביר, אין שוויון זכויות, אין פינוי-בינוי, אין רחמים..
מאת: ענת רסקין
לזכותה יאמר שלא היא יזמה את הפלישה למחוזותינו. היא הגיע לישראל מאוסטרליה ע"י הבריטים לצורך עצירת נדידת החולות בישראל. ומאז ואילך אי אפשר לעצור אותה.. העץ השתלט על שטחים בכל רחבי הארץ ואי אפשר להפטר ממנו לא בכריתה, לא בשריפה, לא בהרעלה ולא בעקירה, כיוון שהוא מפזר כמות ענקית של זרעים בקרקע שמנביטים ייחורים חדשים וכך הוא מתפשט.
רשות הטבע והגנים נרתמה למשימת המאבק בעץ ומבצעת עקירות יזומות. כמו כן מחקר בהדברה ביולוגית, אותו מנהלת דר' נטע דורצ'ין מאוניברסיטת ת"א, מצא כי בעזרת חדקונית השיטה (Melanterius compactus) שנמצאת בדרום אפריקה אפשר להילחם בשיטה הכחלחלה. גודלה של החיפושית כ-4-5 מ"מ. אין לה אויבים טבעיים. חוקרים ערכו עליה מחקרים בדרום אפריקה והעבירו אותה להתאקלמות בישראל והמשך מחקר לפני שחרורה בשטח. נמצא כי לכל סוג עץ שיטה יש סוג נפרד של חיפושית כך שחידקונית השיטה לא תפגע בעצי שיטה שאינם פולשים, עצי שיטה מקומיים שלנו.
מיזם חדש לבלימת התפשטות המין הפולש שיטה כחלחלה החל בשנת 2018 ברחבי הגן הלאומי הרי יהודה. המיזם הוא פרי שיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה, קק"ל ורשות הטבע והגנים, ובמימון הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל. העבודות בשטח כוללות פעולות כריתה, הדברה וניטור אקולוגי. המיזם צפוי להימשך בין השנים 2018 ועד 2022 בליווי האקולוג המומחה למינים פולשים ד"ר עודד כהן.
מרגרטה וולצ'וק אקולוגית צמחים בחטיבת המדע של רשות הטבע והגנים ופקידת יערות ראשית של רט"ג, אמרה בראיון שקיימתי אתה, כי שיטה כחלחלה הוכרזה בעולם כמין פולש, אחרי מחקרים ומעקבים בכל העולם. היא נחשבת למין פולש מהחמורים בעולם! ואפשר למצוא אותו גם ב"ספר השחור", אותו ספר של דר' ז'אן מארק דופורד דרור, המרכז את המידע על המינים הפולשים בישראל מבוסס על ספרות עולמית וסקרים ומחקרים בארץ.
מהו מין פולש?
"לפי ההגדרה מין פולש הינו מין זר לפלורה המקומית המגיע מאזורים גאוגרפיים אחרים בעזרת בני אדם, באופן יזום או במקרה". הוא מתפשט וגורם נזקים אקולוגיים, ז"א מתחרה בצמחים מקומיים על מקומות הגידול שלהם, וחמור יותר- הוא משנה את בית הגידול עצמו. למשל חולות מישור החוף היו עם צמחייה דלילה, חוף חשוף שאפשר לצמחים ובע"ח לגדול ולהתקיים בבית הגידול הזה. השיטה הכחלחלה החלה לתפוס שטחים גדולים של מישור החוף ויצרה סבך שאינו חדיר לבע"ח מקומיים ומתחת לשיטות גם לא גדל דבר..
כיצד נלחמת רשות הטבע והגנים במין הפולש?
"את השיטה הכחלחלה קשה לבער" אומרת מרגרטה וולצ'וק, "כיוון שהיא מייצרת הרבה מאד זרעים ומתחילה לעשות זאת בשלב מוקדם בחייה. זרעי השיטה בעלי קליפה קשה ואטומה מסוגלים לשרוד בתוך הקרקע אפילו 20 שנה וינבטו בתנאים מתאימים". כך קרה למשל, שאחרי שהייתה שריפה ביער בשער הגיא במבואות ירושלים, הייתה התפרצות של נביטה כתוצאה מהחום.
לכן ביעור שיטה כחלחלה אינו פעולה חד פעמית. "יש מקומות במישור החוף שכמעט הרמנו ידיים" מספרת וולצ'וק. לכן ברט"ג החליטו לבחור מקומות בעלי חשיבות ערכית והם מרכזים את מאמץ הביעור במקום אחד. למשל בעינות גיבתון לא רחוק מחולדה [שְׁמוּרַת עֵינוֹת גִּיבְּתוֹן היא שמורת טבע בשטח של 80 דונם הנמצאת כקילומטר ממזרח למזכרת בתיה] האזור שהיה מכוסה בשיטה כחלחלה עבר כריתה מאסיבית ומיד אחריה מריחה ברעל של הגזעים הכרותים. "היה צורך לפנות את הענפים הכרותים בזהירות, כדי לא לפזר את הזרעים, לכן או שארזו את הגזם או ששרפו במקום". למרות הכול יש צורך בתחזוקה לאורך שנים כדי למנוע מהגזעים להתחדש או מהנבטים להתפתח. יש צורך לרסס בכל פעם ענפים שמתחדשים. כך כבר למעלה מ-10 שנים שכל שנה מגיע צוות שעושה סקר במקום ומרסס את מה שצריך כדי למנוע התפשטות מחדש.
שילוב של פעילות מנע ופעילות לשיקום הצמחייה המקומית מאפשר גם הוא להגן מצמיחה מחודשת של המין הפולש.
קידום חוק ותו תקן ירוק במלחמה נגד מינים פולשים
רט"ג עובדת ברמה של מחוזות. אך משתפת פעולה עם רשויות אזוריות או עם בסיסי צה"ל. כמו כן היא מנצלת הזדמנויות של פתוח תשתיות בכדי לטפל באותו אזור במין הפולש. במקביל פועלת רט"ג לקדם "חוק מינים פולשים" שיגדיר מהו מין פולש וימנע את כניסתו לארץ. בדיקות בשדות התעופה שימנעו העברה מקרית או ע"י יבוא של מינים פולשים וכן פעולות למניעת הפצה בארץ של מינים פולשים. כמו למשל מכירה במשתלות של צמחי מים הנחשבים למינים פולשים כמו: יקינתון מים וסלבינייה. המשרד להגנת הסביבה פועל מצדו להתקנת "תו תקן ירוק למשתלות" שלא ימכרו מינים פולשים.
איך יכולות רשויות מקומיות לפעול נגד מין פולש בתחומן?
קצת קשה, מודה וולצ'וק, כיוון שמדובר בהקצבת תקציב לנושא. זו החלטה שצריכה כל רשות לקבל באופן פרטי. אבל יש רשויות שהרימו את הכפפה, כמו עיריית מודיעין שאפילו תכננה תכנית ביעור לתחום שיפוטה.
בערד יש עצי שיטה למכביר והם צומחים בכל גינה רעננה ועל כל גבעה. בתל ערד יש עץ גדל צמרת שמתחתיו ברזייה למטיילים. עץ שהפך זה מכבר לסמל המקום. וולצ'וק אומרת שיתכן שבאזורנו מדובר על שיטת עלי ערבה הפורחת מסוף הקיץ ועד תחילת דצמבר ונמצאת בעיקר באזורים צחיחים וצחיחים למחצה. כיום גם היא נחשבת למין פולש בנגב.
לרשויות המעוניינות להילחם במפלצת מציעה וולצ'וק לפנות לעזרה למחוז דרום של רט"ג בבניית תכנית ביעור, או לפנות לקרן שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל שכן אחוז מסוים מכספי הקרן מיועד לתקציבים בנושאים אקולוגיים בשטחים הפתוחים, בין היתר ביעור מינים פולשים.
ויהי היום ואנו נפרדנו פתאום ועם תכול המטפחת נופפנו לך לשלום..