(צילום-עממי)
מן הסתם, לדרוש את סגירת הכורים, היא דרישה לא סבירה ולכן עלינו ללמוד להתגונן. זה לא מסובך, זה לא יקר, אבל דורש קצת למידה והבנת הסיכונים הנובעים מאירוע שכזה. התנהגות נכונה (ממ"ז – מרחק, מיגון, זמן) תציל אתכם ואת בני משפחותיכם, גם אם אתם קרובים למקור האירוע.
הפורום האקדמי למודעות גרעינית פועל על מנת לשפר את הידע שלכם בנושא ולעזור לכם להציל חיים ביום פקודה. אשמח להעביר הרצאות לימודיות ואינפורמטיביות בנושא. מוטי [email protected]
מאת: מוטי בריל, ד"ר להנדסה גרעינית וחבר ב"פורום האקדמי למודעות גרעינית"
בתאריך 11/3/2011 פקד רעש אדמה חזק ובעקבותיו גל צונאמי שטף את קו החוף של יפן וחדר למרחק של קילומטרים לתוך המדינה.
מתקני הגרעין של חברת TEPCO שמספקים חשמל לטוקיו, הושבתו אוטומטית בגלל הרעידה ועברו למצב חירום. 6 כורים מסוג מים רותחים (3 מתוכם לא היו פעילים באותו זמן) עברו להשתמש בחשמל חירום כדי לשאוב מי קירור ולאפשר קירור רציף של מוטות הדלק.
הצונאמי היה גבוה מהמתוכנן ומים חדרו לחדרי הגנראטורים והשביתו את חשמל החירום.
המים התחילו להתאדות והלחץ בתוך המיכלים עלה. ניסיון לשחרר את הלחץ הוביל לסדרה של פיצוצים בכל הכורים החמים כתוצאה ממפגש מימן חם עם החמצן באוויר החיצוני.
מאז, במהלך שלושה שבועות (עד כתיבת דברים אלו ב-28/3/11), היפנים האמיצים מנסים למלא את המיכלים במי ים ומוטות הדלק מאדים אותם תוך כדי שהם מאדים גם חומרים רדיואקטיביים שיוצאים לאוויר העולם ומתפזרים בעולם.
תרחישי סיום לאירוע נעים בין:
– נצחון מוחלט של הטכנולוגיה על הפיזיקה, כלומר, היפנים יצליחו למלא מים במשך מספר חודשים עד לקירור חלקי של מוטות הדלק ולאחר מכן יתחילו בהליך של קבורת מרבית הכורים תחת מעטה בטון עבה והשמשת שאר הכורים (בעיקר מס' 5 ו-6).
– אבדן שליטה על הטמפרטורה באחד או יותר מהכורים, התחממות המוטות עד להתכה מלאה ושחרור כמויות עצומות של חומרים רדיואקטיביים. כמות החומר בכל אחד מהכורים שווה לכור בצ'רנוביל.
ומה אצלנו?
לישראל יש שני כורי מחקר קטנים, בדימונה וליד יבנה. ההספק המדווח של הכור בדימונה הוא כ- 2% מהספק הכורים בפוקושימה. כורי מחקר עובדים באופן שונה לחלוטין מכורי כוח לייצור חשמל. מצד שני, מדובר בכורים גרעיניים ישנים.
בישראל אין חשש מצונאמי (בטח לא בדימונה!!) אבל רעידת אדמה חזקה יכולה להתרחש ואירועי טרור/מלחמה בהחלט יכולים לפגוע באחד או בשני הכורים. אירוע משמעותי הרבה יותר הוא אירוע מלחמתי שבמסגרתו איראן מפעילה נשק כנגד ישראל ו/או ארגון טרור מפעיל פצצה מלוכלכת.
ומה יקרה אז?
בגדול, מדינת ישראל נתנה מענים לתרחישים שונים (כולל חלוקת כדורי יוד לתושבי דימונה), אם כי בהחלט יכול להתרחש אירוע שבו נוצר ענן (קטן מאוד) רדיואקטיבי שמתפשט עם כיוון הרוח. הפעלת נשק כנגד ישראל יוצרת ענן גדול ומשמעותי בתוספת כמות גדולה של נפגעים.
איך מתגוננים?
מן הסתם לדרוש את סגירת הכורים, היא דרישה לא סבירה ולכן עלינו ללמוד להתגונן. זה לא מסובך, זה לא יקר, אבל דורש קצת למידה והבנת הסיכונים הנובעים מאירוע שכזה. התנהגות נכונה (ממ"ז – מרחק, מיגון, זמן) תציל אתכם ואת בני משפחותיכם, גם אם אתם קרובים למקור האירוע.
הפורום האקדמי למודעות גרעינית פועל על מנת לשפר את הידע שלכם בנושא ולעזור לכם להציל חיים ביום פקודה.
אשמח להעביר הרצאות לימודיות ואינפורמטיביות בנושא. מוטי [email protected]