מסיבת מחזור עירונית הופקה בערד. כנס ערדניקים לדורותיהם איחד את תושבי העיר בהווה עם תושבי העיר בעבר שחיים ברחבי ישראל ובעולם. אם לנוסטלגיה יש כוח, זה הוכח באירוע יוצא הדופן של ערד שמקורו בדף פייסבוק תמים שפתחה תושבת העיר. אז מה?.. אתם חוזרים לעיר?
מאת: ענת רסקין
"זיכרונות ילדותינו תמיד עולים בחיוך ובערגה למה שהיה פה פעם.. מקומות נשכחים, דמויות שכבר לא עימנו וחוויות שילדינו לא יכירו. אז לכל הערדניקים "בדם" שעדיין בעיר ולכל אלה שפזורים בארץ ובעולם- בואו נעלה חיוך ונחמם את הלב בקצת נוסטלגיה מתוקה" כתבה מירב שדה תושבת העיר לפני כארבעה חודשים, בדף הפייסבוק שפתחה ולא תיארה את ההצלחה המסחררת של דף זה בקרב תושבי ערד בהווה ובעבר. לא עבר זמן רב ויותר מ- 3000 איש נרשמו לדף הפייסבוק 'איזה ישן זה.. בערד' והנוסטלגיה חגגה ובגדול כשהיא מחברת בין תושבי ערד לכאלו שכבר עזבו את העיר ומתגוררים ברחבי הארץ ואף בחו"ל.
אנשים העלו צילומים ישנים של ערד, של חבריהם מילדות, של ההורים שלהם, תמונות בית ספר ותמונות של מורים.. כולם רק רצו להתעדכן מי חי ומי מת ואיפה המורה מהתיכון או הגננת, מי זוכר את השכן או את החנות ברחוב, איך עשינו ואיך היינו ומי אמר למי.. התרגשות, צחוק ודמע אפפו את הדף החברתי המופלא שצייר דמותה של עיר אז והיום.
לא עבר זמן רב ובעקבות הזיכרונות הגיע הרצון להיפגש פנים מול פנים ובמהרה הוחלט על התארגנות ל 'כנס מחזור' של ערדניקים. עירית ערד, העיתון המקומי ומתחם צים סנטר ערד התאחדו עם מירב שדה להפקת האירוע שנחגג ברוב עם ברוח התקופה החדשה- במתחם הקניות החדש, בכניסה לערד ביום חמישי 15/8/13 והשמחה רבה! הוסיפו לשמחה להקות מקומיות שונות שהופיעו על הבמה כמו: מקהלת ערד שחיממה את האווירה והזכירה לכולם את מקורות פסטיבל ערד שיערך בשבוע הקרוב, להקת המחול הייצוגית 'מחול עכשווי' עם בנותיה הצעירות, מיכל שם טוב שדרנית רדיו צעירה ואמיר הורוביץ מקומדי קלאב, בני ערד לשעבר, בקטעי סטאנדאפ ולהקת ג'יפסי הערדית הוותיקה שחבריה חצו את גיל ה-60 , באיחוד מרגש נוסח כוורת, במיוחד לערב זה!
בערד כ- 24,000 תושבים מקבוצות חברתיות מגוונות ונראה שהמעורבות האזרחית בנעשה בעיר מהגבוהות בארץ. כמות רבה של מתנדבים, עמותות ואף דפי פייסבוק הדנים בכל שאלה שעולה בעיר: עסקים, נשות עסקים, תיירות, קח ותן, רובע האמנים, שדה בריר, בחירות, אי שוויון בין חרדים לחילוניים, בעד מגוון חברתי, בעד ערד שלנו וכמובן בעד ערד של פעם.. מגוון רב של קבוצות חברתיות המתבטאות בדפי פייסבוק העוסקים בהווי העיר, בפולמוסים ודיונים, בעזרה ובשיווק.
יש הרואים מעורבות גבוהה זו לטובה. מעורבות המאפיינת אכפתיות אזרחית של מקום קטן יחסית הנושא בגנים שלו עבר קטן עוד יותר אך מלא בגאוות יחידה של ותיקי המקום שחלמו חלומות גדולים ויש הרואים בכך דבר הרה אסון שמוציא את שמה של העיר לרעה ע"י חשיפת נושאי מחלוקת פנים עירוניים שאין הקהל הרחב צריך להיחשף אליהם. אך טבע התושבים גובר על שיקולים אלו שכן תושבי ערד מאמינים בחוסנם ומאמינים בפוטנציאל של העיר שלהם שעדיין לא מומש במלואו- עיר מדבר: עיר, טבע פראי ותושבים איכותיים המשולבים ביחד ונמצאים במרחק לא רב ממרכז הארץ.
על גל הנוסטלגיה רכבה תנועת אור להתיישבות בנגב שהגיעה לכנס הערדניקים ביום חמישי בערב ופתחה שולחן ל 'חזרה בתשובה' – התיישבות חוזרת בערד. האם התקף נוסטלגיה יספיק כדי שערדניקים לשעבר יעשו 'עליה' אל העיר שאליה ליבם כמהה מעל דפי הפייסבוק? או שהמציאות תגבר על הזיכרונות? שכן תופעה מקבילה מצויה דווקא בקרב ערדניקים לשעבר והיא הוצאת דיבת העיר ברבים.. כך או כך נראה שתושבי העיר עסוקים מעל ומעבר למקובל בזיכרונות עבר ועריכת השוואות בין עבר להווה- "ערד של פעם זו לא ערד של היום.." הינו משפט שגור כמעט בכל שיחה.
אומרים שקבוצה ללא עבר אין לה עתיד. שימור העבר יוצר בנק זיכרונות קולקטיבי העוזר לתחושת הגאווה המקומית, מחזק ומעצים. התרפקות על זיכרונות בדרך כלל מעלה זיכרונות טובים שפועלים כחומרים אנדורפינים על המוח המסייעים לשיכוך כאב וחרדה ולשיפור מצב הרוח. יתכן שזה בדיוק מה שערד צריכה בנקודת זמן זו של חוסר בהירות לגבי עתיד העיר ואפיה.. אם כך יש להיזהר מהתמכרות ולנסות לעודד, ע"י פעילות ועשייה (!), את שחרור האנדורפינים להמונים והבאת השינוי הרצוי.