האדם הוא תבנית נוף מולדתו וכך הם גם תבליטי עבודותיה של האומנית נילי אורון מקבוץ להב שבנגב הצפון מזרחי.
בחנות המכר שבקבוץ אפשר למצוא בעיקר עבודות שימושיות כמו אריחי קרמיקה, קערות, כדים, מעמדים למנורות ועוד. פיסולי הקירות הינם עבודות ייחודיות לפי הזמנה. אפשר להגיע למקום, לקנות או להזמין בתאום מראש
פרטים נוספים
אומנית הקרמיקה נילי אורון מקבוץ להב / כתבה וצילמה: ענת רסקין
שיבולים, חיות מרעה, שמש, תלמים, כל אלו משתקפים בתבליטי הקרמיקה הגדולים של האומנית נילי אורון.
את קיר הקרמיקה המפוסל של ה'כפריה' בצומת שוקת מכירים בוודאי רבים מן המבקרים בצומת מרכזית זו. כיום המקום עובר שיפוצים והקיר הורד אך קיר מעוצב נוסף תוכלו לראות בתחנת דור-אלון שבצומת סנסנה על כביש 31 בין צומת שוקת לערד.
נילי היא חברת קבוץ להב משנת 1959, גידלה את ילדיה בקבוץ וכיום סבתא ל-8 נכדים "כולל נכדה חיילת" היא מספרת בגאווה. החיבור לטבע והשורשיות באזור באים לידי ביטוי בעבודותיה. היא משתמשת בחמר מאזור ירוחם שבנגב או כמו שהיא קוראת לו: "חמר ארצישראלי". כל עבודותיה הן עבודת יד (לא באובניים) כולל הכנת הצבעים. מוטיבים הנמצאים בעבודות הפיסול שלה הושפעו מנופי הנגב, המדבר והקבוץ. הצבעים המבטאים את חילופי העונות והשפעתם על צבעי הנוף הם לרוב צבעי החום, הכחול והטורקיז. החשיפה לשמש, האדמה הבקועה, באים לידי ביטוי בטקסטורה של עבודותיה המשלבת חמר חשוף, מחוספס, לאו דווקא צבוע, עם חמר מעובד מצופה בגלזורה מבריקה.
כ-30 פסלי הקיר שלה, החל מקירות קטנים ועד לקירות בגודל של עשרות מטרים מרובעים, מקשטים קירות במבני ציבור, מבני חינוך ובבתים פרטים. כמו: קיר הכניסה של חדר האוכל הקיבוצי, תיכונים ומבני חינוך בישובים: לקייה, רהט, שדרות, ירוחם, קריית גת, פרדסיה, ב"ש, מ.א. אשכול, בית שמש, בית חשמונאי, רחובות. מפעל הבשר בקבוץ להב ובמוזיאון ג'ו אלון. הכד הגדול עליו היא עמלה לאחרונה יוצב בבנין 'יד שרה' בבאר שבע.
נילי מגדירה את עבודותיה כפיסול קראמי וארכיטקטורה קראמית ש "נועדו לשפר את חזות הבית או הבניין עם אלמנטים דקורטיביים העמידים לתנאי מזג האוויר והוא משתלב יפה עם עץ, ברזל ואבן".
קיבוץ להב נוסד בשנת 1952 ושמו על שם גרעין הנח"ל שהקים אותו. הקבוץ מורכב מגרעיני השומר הצעיר ובזמן האחרון עבר תהליך הפרטה מסוים ובניית הרחבה בניסיון להחזיר את הבנים. כיום הוא מונה כ- 363 תושבים.
הקיבוץ הינו התיישבות ליד גבול ושייך למועצה האזורית בני שמעון. ישוב מגודר סביבו שדות ושטחים רחבים, ערמות חציר, ריח זבל, גינות מטופחות שבתים קטנים פזורים ביניהן. מחסן בגדים, מועדון חברים, חדר אוכל משותף ומיצג של כלים חקלאיים ישנים מרמזים על הווי מן העבר לצד הווה של מרפאת שיניים של מפעל הפיס, לוח מודעות המכריז על הופעות ברוח צעירה בעיר באר שבע ווילות של שכונת ההרחבה.
נילי הייתה מנהלת בי"ס יסודי של הקבוץ. אחרי שהועבר למושב בית קמה החלה לעסוק בקרמיקה. היא בעלת תואר מוכר בהוראת קרמיקה, חברה באגודת אמני הקרמיקה בישראל וקרמיקאית למעלה מ-23 שנים. בנין ביה"ס הקיבוצי הוסב לגלריה וסדנת עבודה בקרמיקה. כבר 10 שנים שהיא מלמדת קרמיקה. "הוראה מאד אישית, דידקטית ומסודרת. לכל תלמיד הכנתי תיק עבודה אישי והוא מתקדם בדרכו האישית. ילדים ומבוגרים לומדים יחדיו" מסבירה נילי, "ומשתתפי החוג יכולים ליצור כלים שימושיים, דקורטיביים, פיסוליים ואחרים".
בשנים האחרונות החלה לנגוע בעבודותיה גם בנושאים חברתיים-פוליטיים. מהנושאים שמטרידים אותה וקשה לה איתם: "נושא האטימות שלדעתי הוא סוג של אלימות וגם נושא הניכור". בעקבות מעורבותה בנושאים אלו יצרה את הפסלים: לידה קשה, גדר, הצעקה והעגלה שנוסעת לשום מקום. היו אלה עבודות הקרמיקה שלה המולבשות על כדים של משפחת אלפחורי מחברון בתקופה שבין האינתיפאדות. "בתמורה לתרומת כסף שעזרה לפלסטינאים להמשיך וליצור בתקופה הקשה, נערכה בעין חרוד תערוכה משותפת של ישראלים ופלשתינאים וגם העבודות שלי הוצגו שם".
כמו כן הציגה בתערוכות קבוצתיות רבות: בגלריה של ג'ו אלון, במרכז בק בירושלים, בגלרית חנקין בחולון, בגלריה במכללת קיי ועוד.
בחנות המכר שבמקום אפשר למצוא בעיקר עבודות שימושיות כמו אריחי קרמיקה, קערות, כדים, מעמדים למנורות ועוד. פיסולי הקירות הינם עבודות ייחודיות לפי הזמנה. אפשר להגיע למקום, לקנות או להזמין בתאום מראש בטלפון: 050-2034435 [email protected]