אביב במדבר- טיול משפחתי אל פריחת האביב הייחודית של הנגב המזרחי
אחרי הסערה מגיע האביב והפריחה נמצאת סביב. גם אצלנו ליד ערד, בנגב המזרחי. הגבעות וההרים כוסו בגלימה ירוקה ופרחונית. משטחים צהובים ולבנים של פרחי חרדל השדה והחרדל הלבן משתרעים עד האופק ומפיצים ריח עז. ופריחות הדורות של האירוס השחום והגבעונית הערבית משאירים רושם רב. אם ברצונכם בטיול שבת קליל אל הפריחה, טיול המיועד לכל גיל, מומלץ להגיע כעת, בחודש מרץ, לכביש 80 . שיא הפריחה צפוי לקראת סוף החודש ותחילת אפריל. נראה שבפסח יהיה פה שמח!
מאת: ענת רסקין
איך מגיעים? בנסיעה על כביש 31 עד צומת תל-ערד ופונים צפונה לכביש 80 העובר בדרכו את שני בסיסי הנח"ל ומסיים בעלייה להר עמשא ויער יתיר.
בכביש 80 פריחה מגוונת שהגישה אליה קלה לכל אדם ורכב. זהו כביש צדדי, דו-סטרי, החוצה את בקעת ערד. לצידו ישובי בדואים הרועים בתקופה זו את עדרי הצאן והגמלים המשופעים בוולדות: גדיים, טלאים ובכרים. רק תגידו לרועים יפה שלום ותבקשו בנימוס להצטלם ולילדים תהיה חווית טבע ייחודית. זכרו שזכותם לסרב ויש לכבד זאת ואם הסכימו, אל תכבידו עליהם בצילומי בוק לילדים.. במידה והעדר במרחק מה אך הרועה יוצר איתכם קשר עין מומלץ לקרוא לשלום, להצביע על המצלמה ולסמן לו שאתם רוצים לצלם את העדר. במידה והעדר קרוב אליכם אז בוודאי שיש צורך לבקש רשות. בדרך כלל הרועים נענים בשמחה אך אם הם אינם נענים או שאינם רוצים שתצלמו אותם עצמם (הסימן- הרועה יענה לכם בחיוב אבל יזוז הצידה) כבדו זאת וצלמו רק את העדר ולא אותו/ה! או עברו לעדר הבא. בכדי להצטלם עם בעלי החיים- יש לבקש רשות להתקרב! כיוון שלפעמים קרבת יתר לגמל יכולה להיות מסוכנת ודורשת ליווי מבוגר או רועה. ולא לשכוח להיפרד בתודה ושלום. מיותר להזכיר לכם שצילומים של ילדים רועים אסורה גם אם הם מתנדבים בשמחה להצטלם ובוודאי שאין להעלות לפייסבוק ולאינטרנט צילומים של ילדים לא לכם.
את הפרחים לעומת זאת אתם יכולים לצלם כמה שתרצו.. אך מכיוון שמדובר על פריחות בשמורות טבע מוסדרות יש להתייחס בכבוד גם לפרחים ובוודאי להימנע מדריסתם ברגל או ברכב.
פריחה עונתית של האירוס השחום הגדול, הידוע יותר בשמו העממי- אירוס תל ערד, תוכלו למצוא בשמורת הטבע שלמרגלות הדרומיים של מצודת תל ערד. עכשיו, בתחילת מרץ החלו לפרוח פרטים בודדים. שיא הפריחה צפוי לקראת סוף החודש. לצד האירוסים פורחים בצהוב עמודי הצמר המפוצל עם עלים אפרפרים שעירים. מול גן לאומי תל ערד, מזרחה, מטעים של 40,000 שקדיות של גד"ש הר חברון- מושבי דרום הר חברון: מעון, יתיר וכרמל. בחודש מרץ השקדיות מסיימות את פריחתן ועוטות עלים ירוקים אך עדיין אפשר להתרשם מהפריחה החגיגית שלהן.
אתם ממשיכים בנסיעה לאורך כביש 80 מתל-ערד לכיוון בסיסי הנח"ל. משני צידי הדרך תבחינו במרבדי פריחת חרדל השדה והחרדל הלבן, הידועים גם כצמחי מרפא. אל תתעצלו וצאו מן הרכב כדי להסתובב במרחבים הצהובים-לבנים-סגלגלים ולמלא את ריאותיכם בריח החריף והמשכר שלהם. במרחבים אלו גם תוכלו למצוא את העדרים.
אחרי מחנה נח"ל קריות (המחנה הצפוני יותר מבין השניים) משתרעת, משני עברי הכביש, שמורת הטבע תל-קריות על שם חורבות הישוב הנמצא ליד שגם בו אתם יכולים להסתובב. גבול השמורה מסומן בשורת סלעים גדולים. יש להחנות את הרכב לצד הכביש או להיכנס בשביל העפר אבל להקפיד לנסוע רק(!) עליו. זוהי שמורה ייחודית כיוון ששם פורחת הגבעונית הערבית השחומה, בת דודתה של הגבעונית הצפונית הלבנה. על גבעול של כ-40 ס"מ יש תפרחת של פעמונים בצבע סגול שחום כהה. בשמורה תראו פריחה נוספת בסגול ולפעמים גם בלבן של הזמזומית, העולש, פריחות אביב אחרות, ואפילו פריחה ורודה של עירית גדולה, שגם היא ידועה כצמח מרפא. באפריל גם שיחי רותם המדבר יפרחו בלבן מבושם.
אתם יכולים לסיים כאן את הטיול שלכם ולחזור על עקבותיכם או להמשיך להר עמשא ולפיקניק ביער יתיר העשיר גם הוא בפריחת אביב ופריחת מטעי פרי. ביער מקומות פיקניק מוסדרים סביב מאגר המים, שבילי טיול ברגל, ברכב או באופניים ושבילים שלצידם עתיקות.
חזרה- אפשר לשוב לכביש 80 ולצאת בכביש 31 ליעדכם. או לצאת מהיער דרך כביש 316 , כביש חד מסלולי (לא הכי מתוחזק) החולף בשטח ועל יד הישוב הבדואי חורה ויוצא גם הוא לכביש 31.
מרכז סיור ולימוד סוסיא (מרכז מידע תיירות חבל יתיר- 1599-507-517) ממליץ להרפתקנים שביניכם לקנח את הטיול במעיין בסתר ההר ליד הישוב אביגיל. המעיין שופץ לאחרונה ע"י אנשים טובים בעלייה לישוב אביגיל בדרום הר חברון. בין הישוב מעון לישוב סוסיא. 100 מ' לאחר תחילת העלייה לישוב מהכביש הראשי (316) תבחינו במערה קטנה משמאל לכביש ולידה שלט בערבית. מוזמנים להיכנס ולהנות מהבריכה החדשה שנבנתה ע"מ לאגור את מי המעיין הקרים. המים באמת קרים ובתוך המערה כמובן שאין שמש.. ראו הוזהרתם!
האביב הגיע אלינו למדבר! והלב שלכם יתמלא בשמחה, פריחה והתחדשות..